Şcolile bistriţene, fără stăpân?
0
Directorii de şcoli şi-ar putea pierde posturile din toamnă. Asta se va întâmpla dacă Ministerul Educaţiei va anula din data de 1 septembrie, statutul de personalitate juridică pentru aproximativ XX şcoli din judeţ
În goana după reducerea cheltuielilor din învăţământul preuniversitar, Ministerul Educaţiei le-a propus sindicaliştilor din învăţământ mai multe măsuri. Printre ele, se numără şi cea a eliminării statutului de personalitate juridică pentru unele şcoli, astfel încât să rămână o singură unitate de învăţământ cu un asemenea statut într-o comună. La Bistriţa s-ar putea realiza acest lucru în comuna Matei de exemplu, unde există trei şcoli cu personalitate juridică. „Măsura eliminării personalităţii juridice mi se pare singura abordabilă, pentru că sunt comune cu câte două sau trei astfel de şcoli şi ar putea rămâne una singură. Şcoala din Matei ar putea avea în subordine pe cea din Fântânele şi din Corvineşti", a spus Titus Rauca, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, filiala Bistriţa. Principala modificare pentru unităţile de învăţământ care nu vor mai avea personalitate juridică este că vor rămâne fără director general şi vor depinde de un director coordonator, cel de la şcoala aparţinătoare. „Avem în total în judeţ 416 şcoli, dintre care doar 132 au personalitate juridică. Aşteptăm o adresă de la Minister să vedem mai multe precizări pe această temă", a spus Vasile Marc, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Banii şcolii, pe după grădina vecinului
Potrivit Legii Educaţiei Naţionale din septembrie 2009, fără personalitate juridică, şcolile vor depinde de centrul contabil de la şcoala în subordinea căreia se vor afla, iar pentru orice venit extrabugetar pe care îl aduce colectivul şcolii, trebuie să se facă adrese ca sa se poată folosi de sumele respective. În lipsa personalităţii juridice, profesorii nu pot fi angajaţi ai şcolii, ci ai inspectoratului şcolar. În plus, şcoala va putea angaja doar personal auxiliar, de care va răspunde mai departe. „Oricum financiar şcolile de la sate sunt coordonate de primăria de care aparţin. Vom discuta până săptămâna viitoare cu toţi cei implicaţi în sistem şi abia apoi se va lua o decizie. Trebuie să ţinem seama de opiniile colegilor noştri profesori şi cele ale părinţilor", a mai zis Titus Rauca, lider de sindicat.