Focar de rujeolă în Bistriţa-Năsăud, într-o comunitate de romi nomazi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de romi dintr-o comunitate de romi nomazi care-şi fac veacul la limita judeţelor Bistriţa-Năsăud şi Cluj au fost diagnosticaţi cu rujeolă. Culmea, mare parte din aceste persoane, printre care se numără şi copii şi adulţi, nu au fost vaccinaţi pentru a preîntâmpina această boală „a copilăriei”.

Zeci de persoane au fost diagnosticate cu rujeolă, având nevoie chiar de spitalizare. Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică şi ale Ministerului Sănătăţii este vorba despre un focar, fiind afectată o comunitate care-şi face veacul la limita dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj-Napoca. 

Este vorba despre zeci de romi nomazi, adulţi şi copii, care cutreieră cele două judeţe în special pentru a cerşi. Mare parte dintre persoanele care compun această comunitate nu au fost vaccinate pentru a preîntâmpina apariţia acestei boli.

Dacă Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud susţine că este vorba doar de 40 de cazuri confirmate, potrivi Ministerului Sănătăţii, situaţia este mult mai gravă, vorbindu-se de aproape 80 de îmbolnăviri. 

Un medic a fost trimis în respectiva comunitate pentru a-i vaccina pe romii de acolo şi a preîntâmpina alte îmbolnăviri. 

Cunoscută şi sub numele de „pojar”, rujeola are drept simptome febra foarte mare, de până la 40,5 grade Celsius şi o erupţie ca para focului. Boala se răspândeşte foarte rapid, prin salivă şi secreţiile nazale împrăştiate în timpul tusei sau a strănutului. 

„Ministerul Sănătăţii face apel la personalul medical din teritoriul implicat în procesul de vaccinare al copiilor şi la mediatorii sanitari de a intensifica acţiunile de vaccinare şi de recuperare a copiilor nevaccinaţi. De asemenea, MS solicită părinţilor să nu refuze vaccinarea şi să se prezinte cu copiii la vaccinare”, este mesajul transmis de Ministerul Sănătăţii.

Vă mai recomandăm:

Mituri despre controversatul vaccin ROR (rujeolă, oreion, rubeolă). Ce e fals, ce e adevărat?

Dr. Adriana Pistol: „Într-un an nu mi-am vaccinat băiatul. A făcut o gripă îngrozitoare“

BistriţaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite