De la drum judeţean licitat şi recepţionat cu cântec, la drum naţional ignorat de ani de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarta drumurilor naţionale şi judeţene din Bistriţa-Năsăud pare să nu fie una fericită. Dacă unele drumuri sunt ignorate de ani de zile, fiind folosite doar în campanie electorală pentru câteva voturi în plus, altele sunt reabilitate de regi ai asflatului care pun mâna pe bani buni şi lasă în urmă lucrări făcute de mântuială.


Drumul care leagă Bistriţa-Năsăud de Mureş duce la...DNA

Lucrările pentru reabilitarea Drumului Judeţean 151, care leagă Bistriţa-Năsăud de Mureş, au început în anul 2010, licitaţia fiind câştigată de compania controlată de Nelu Iordache, Romstrade. Valoarea totală a proiectului de reabilitare, cofinanţat din fonduri europene, este de peste 126 de milioane de lei.

După o muncă de mântuială, depăşirea termenului limită şi doi ani de chin pentru şoferi, DJ 151 a fost recepţionat în toamna anului 2012 de către noua conducere a Consiliului Judeţean. 

Cele 126 de milioane de lei însă nu au asigurat şi şanţurile şi cele 1400 de accese în curţile oamenilor, Consiliul Judeţean fiind nevoit să întocmească un alt proiect pentru a rezolva această problemă. Mai mult, proiectul a suferit corecţii financiare de 3,5 milioane de euro.

La câteva luni de la recepţia lucrărilor, lucrurile s-au complicat brusc: Nelu Iordache este reţinut pentru deturnare de fonduri. În discuţie intră şi DJ 151, Nelu Iordache recunoscându-le procurorilor DNA că a mituit funcţionari din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru a pune mâna pe contractul de reabilitare a drumului.

Deşi au trecut luni bune de la denunţul omului de afaceri, încă nu se ştie despre ce persoane din interiorul Consiliului Judeţean este vorba, instituţia păstrând tăcerea. Între timp, angajaţii Romstrade care au lucrat la DJ 151 au început să acţioneze compania în judecată pentru a-şi recupera salariile.

DJ 151 este cel mai lung drum judeţean din Bistriţa-Năsăud, având 77 de kilometri, care traversează judeţul de la sud la nord, făcând legătura între municipiul Bistriţa şi judeţul Mureş. Acesta traversează 16 localităţi: Ţagu, Budeşti-Fânaţe, Zoreni, Sânmihaiu de Câmpie, Sângeorzu Nou, Vermeş, Lechinţa, Chiraleş, Şirioara, Coasta, Şieu Odorhei, Şintereag, Blăjenii de Jos, Blăjenii de Sus, Sigmir, Bistriţa.

DN 17 C, folosit ca momeală în campania electorală

Unul dintre cele mai proaste drumuri din judeţ este DN 17C, care face legătura între municipiul Bistriţa şi oraşul Năsăud. Nu a fost renovat de decenii, decât porţiuni mici,  autorităţile judeţene alocând sume frumuşele pentru peticiri.

Promisiunile au apărut încă din 2007, în 2009 existând chiar un proiect în acest sens care însă s-a pierdut pe drum. Cu toate acestea DN 17 C a fost folosit cu succes în campania electorală, intrând din nou pe lista de priorităţi a autorităţilor.

Mai mult, anul precedent, înainte de alegerile locale, prezent la lansarea candidatului  USL la scaunul de primar al oraşului Năsăud, Victor Ponta a promis că acest drum va fi reabilitat cât de repede. Deocamdată şoferii aşteaptă...

Vă mai recomandăm:

Scump, dom`le scump! Un kilometru de drum judeţean în Bistriţa-Năsăud costă aproape 400 de mii de euro

FOTO Amenajarea drumului care leagă Transilvania de Moldova prin Pasul Tihuţa, poruncită de Consiliul de Război de la Viena în 1812

 


 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite