Cât de mult vă ajutaţi copilul dacă îl învăţaţi reguli de circulaţie. Noţiunile banale îl pot scăpa de o tragedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii ar trebui să insiste mai mult pe regulile de circulaţie, cred poliţiştii FOTO: copilul.ro
Părinţii ar trebui să insiste mai mult pe regulile de circulaţie, cred poliţiştii FOTO: copilul.ro

Mulţi părinţi aleg să îşi trimită copiii singuri la şcoală, deşi poate sunt doar în clasele primare. Nimic rău, spun reprezentanţii Poliţiei Rutiere, atât timp cât cel mic ştie câteva noţiuni elementare care-l pot feri de accidente.

Un drum banal până la şcoală se poate transforma pentru un copil în clasele primare sau gimnaziale într-o adevărată tragedie, dacă nu respectă regulile de circulaţie. 

Mulţi părinţi nu sunt conştienţi de faptul că şi copiii sunt parte din traficul rutier şică au de respectat reguli de circulaţie pentru a se feri de pericole şi accidente posibil fatale. 

„Sfârşitul vacanţei de iarnă presupune un trafic rutier aglomerat şi conducători auto grăbiţi să ajungă la şcoală cu cei mici şi mai apoi la serviciu. Toate acestea fac strada un mediu nesigur, în special pentru elevi, care ies de sub supravegherea direct a părinţilor”, precizează purtătorul de cuvânt al poliţiei bistriţene, Virginia Roşca. 

Cum îi putem feri totuşi pe cei mici de accidente chiar şi atunci când nu suntem alături de ei? Ei bine, poliţiştii ne recomandă să îi învăţăm regulile minime de circulaţie încă de când sunt mici, dar şi să supraveghem modul în care aceştia înţeleg ce le explicăm şi mai ales pun în aplicare. 

Optaţi pentru spaţiile de joacă care sunt departe de arterele rutiere aglomerate

Pentru a evita ca copiii, în special cei de vârstă preşcolară, să o ia la fugă din locul de joacă şi să ajungă în stradă unde pot fi loviţi de maşini, poliţiştii ne recomandă să optăm pentru spaţii dedicate celor mici care nu sunt situate în apropierea arterelor rutiere aglomerate. 

Cel mai bun exemplu eşti chiar tu, aceasta este una dintre practicile eficiente şi în comportamentul rutier al copiilor. Amintiţi-le astfel copiilor mereu regulile de circulaţie şi importanţa respectării acestora prin oferirea unor exemple de bună conduit în trafic. 

Cei mici trebuie sprijiniţi să traverseze doar pe zebră şi pe culoarea verde a semaforului, însă asta nu este suficient. Copiii trebuie învăţaţi să se asigure chiar şi atunci când traversează pe zebră şi să nu treacă strada în alergare, pentru a le permite şoferilor neatenţi să frâneze şi să evite astfel o tragedie. 

Căştile şi telefoanele, „vinovate” pentru lipsa de atenţie la traversarea străzii 

Potrivit unui studiu realizat de Poliţia Română, nu puţini sunt pietonii care nu sunt atenţi atunci când traversează strada. Vinovate pentru lipsa de atenţie a celor mai mulţi dintre ei sunt chiar muzica din caşti şi telefoanele mobile. 

Îngrijorător este faptul că 37% dintre pietoni consideră că nu mai trebuie să se asigure când trec strada dacă o fac pe zebra şi că aproape 18% dintre cei chestionaţi în cadrul sondajului realizat de Poliţia Română cred că dacă traversează foarte aproape de zebra, atunci traversarea drumului este regulamentară. 

Vă mai recomandăm:

Ministerul crede că elevii fac educaţie rutieră săptămânal

Programul Mobile Kids îi învaţă pe elevii claselor I-IV cât de importante sunt educaţia şi siguranţa rutieră

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite