Bistriţa: Portret/ Vasile Filip un profesor specialist în colindă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa:  Portret/ Vasile Filip un profesor specialist în colindă
Bistriţa: Portret/ Vasile Filip un profesor specialist în colindă

Este profesor de limba română şi de etnografie şi spune că îi place atât de mult ceea ce face încât dacă ar fi să se mai nască odată tot profesor s-ar face.

Vasile Filip s-a născut şi a crescut în localitatea Chiuza, loc care i-a rămas întodeauna drag. Copilăria şi viaţa i-au fost marcate de satul său natal. „ În coplilăria mea am prins satul tradiţional dinainte de colectivizare, sat tradiţional care s-a prelungit şi după colectivizare şi care mi-a rămas în minte ca reper pentru că era o lume foarte bine cristalizată din punct de vedere moral”, povesteşte profesorul. Vasile Filip spune despre el că a fost un copil normal cu preocupări normale, care în primul rând s-a orientat spre silvicultură şi mai apoi a făcut filolologie şi etnografie. În primii ani de facultate nu era convins că filologia i se potriveşte şi se simţea chiar deranjat când trebuia să spună cuiva ce studii urmează.

Specialist în colindă

Interesul pentru folclor şi l-a manifestat  din facultate, chiar din anul întâi, când s-a înscris la un cerc de folclor.„ Coordonatorul cercului,  profesorul Nicolae Bot a fost cel care m-a introdus treptat în universul folclorului şi tot el a fost cel care mi-a sugerat să abordez ca temă în lucrarea de licenţă, colinda”, îşi aminteşte profesorul. Şi după această sugestie a urmat o lungă perioadă de studiu care s-a încheiat cu publicarea cărţii „Universul colindelor româneşti- în perspectiva unor structuri de mentalitate arhaică”, în anul 1999. După apariţia acestei cărţi profesorul bistriţean a fost declarat de critici ca fiind specialist în colinde.

În prezent este profesor de limba română la Colegiul „Liviu Rebreanu” după un parcurs de vreo zece ani prin mai multe şcoli din ţară şi după câteva întâmplări amuzante cu privire la fixarea pe un post. În paralel cu slujba de la liceu, Vasile Filip predă mai multe discipline din spectrul etnologiei  la extensia din Bistriţa a Universităţii de Nord din Baia Mare. Îi place foarte mult ceea ce face şi nu şi-ar da munca de la catedră pe nimic. „ În primii 10 ani de activitate am trecut prin 10 şcoli şi am lucrat şi la Muzeu. De la muzeu am plecat destul de repede pentru că în vremea aceea instituţiile cu pricina au fost trecute pe autofinaţare şi am stat alături de colegi, am calculat câţi vizitatori trebuie să avem ca să ne facem bani de salarii şi ne-a ieşit o coadă până în capătul străzii Liviu Rebreanu”, povesteşte profesorul amuzat. În anul 1988 a prins o suplinire la Colegiul „Andrei Mureşanu” şi în timpul anului a fost sunat de o doamnă de la Securitate care îi cerea să aibă o întâlnire. Mai întâi profesorul a refuzat-o, ulterior a stabilit o întâlnire la care nu s-a prezentat, femeia nu l-a mai sunat, dar în următorul an profesorul nu s-a mai putut întoarce să predea la „Andrei Mureşanu”. În anul 1990 s-a titularizat pe postul de la Colegiul „ Liviu Rebreanu” şi acolo îşi desfăşoară activitatea şi acum.

Întrebare şi răspuns


Aţi încercat sau aţi reuşit să le insuflaţi elevilor pasiunea pentru folclor?
Am avut o elevă care era foarte interesată de istorie şi în clasa a XI-a,  după ce eu le-am predat la clasă lecţia despre baladă şi-a dat seama ca asta îşi doreşte să studieze mai departe şi că este interesul său  major. A studiat balada, a făcut şi un doctorat pe tema asta, aşa că nu cred ca mai trebuie motivat în vreun fel faptul că eu am încercat şi am şi reuşit să le transmit elevilor mei pasiunea mea pentru folclor, iar în mediul universitar chiar etnologie predau.


Ce-i place

Profesorului Vasile Filip îi place foarte mult mersul pe bicicletă. Îi plac muzica şi filmele. „Regret că oamenii nu mai merg la cinema. Sunt un fan al muzicii anilor '60-'70 , am chiar un fişier cu aproape 150 de melodii retro pe care le ascult mereu”, spune profesorul

Ce nu-i place

„Nu-mi place bădărănia şi confuzia de valori în care trăim. Nu-mi place că cele mai importante două dintre valorile cardinale – discreţia şi măsură au dispărut”, mai spune profesorul.

Profil

NĂSCUT: 20 septembrie Chiuza
STUDII: Facultatea de Filologie
EXPERIENŢĂ: Profesor de limba română şi etnologie
FAMILIE: Căsătorit,  2 copii

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite