Bistriţa: Casa lui Ceauşescu va fi restaurant cu galerie de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta vilă de protocol a soţilor Ceuşescu din Bistriţa devine restaurant cu galerie de artă
Fosta vilă de protocol a soţilor Ceuşescu din Bistriţa devine restaurant cu galerie de artă

Omul de afaceri Traian Ogâgău a primit ieri aviz favorabil din partea comisiei zonale a monumentelor istorice pentru a transforma fosta Casă a lui Ceauşescu în restaurant de lux. Un perete de rezistenţă a fost „mărul discordiei" dintre Ogâgău şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură BN.

Comisia zonală a monumentelor istorice a acordat ieri aviz favorabil omului de afaceri Traian Ogâgău pentru a face modificări în interiorul fostei case de protocol al dictatorului Nicolae Ceauşescu, monument istoric. Un perete de siguranţă a imobilului a dat bătăi de cap şi a întârziat lucrările de reabilitare la fosta vilă a soţilor Ceauşescu.

Consilierul Direcţiei Judeţene pentru Cultură BN, Camelia Târnovan, spune că ieri s-a întrunit comisia zonală a monumentelor istorice care a aprobat schimbarea destinaţiei fostei case lui Ceauşescu din sediu de instituţie în spaţiu pentru alimentaţie publică. „Schiţele iniţiale ale beneficiarului afectau structura de siguranţă a imobilului. Ulterior proiectantul a venit cu o altă propunere care a fost aprobată", susţine consilierul Târnovan. 

Omul de afaceri afirmă că proiectantul a schimbat modul în care va modifica peretele central al clădirii fără să afecteze structura de rezistenţă. „ Acel perete va fi dărâmat, iar experţii m-au asigurat că nimic din ceea ce vor modifica nu va afecta structura de rezistenţă a casei. Cum s-a întârziat două luni, va trebui să amân inaugurarea pentru anul viitor, la primăvară", adaugă Ogâgău.

Artişti din toată ţara şi alee japoneză cu statuete

Viitorul restaurant va fi unul de lux şi promite multe. Va găzdui trimestrial expoziţii de artă cu vânzare, unde vor putea expune pictori din toată ţara. „Va fi o galerie de artă cu restaurant, iar o dată pe săptămână suua de două ori pe lună, rămâne să vedem, va veni un critic care le va vorbi oamenilor despre lucrările expuse", mai zice omul de afaceri.

În spatele casei va fi amenajată o terasă, o grădină botanică cu specific japonez şi o alee pe care vor fi expuse obiecte de artă, tablouri şi statuete. Traian Ogâgău mai spune că se vor servi 15 preparate culinare, dintre care nu vor lipsi legumele la grătar, friptură de vită în sânge şi, bineînţeles, pizza care va fi alta decât cea servită deja în pizzeriile sale.

Clădirea din Piaţa Petru Rareş nr. 1 a fost ridicată în anii 30 de un fost prefect al judeţului, avocatul Ştefan Bota. A devenit ulterior locuinţa de protocol a dictatorului Nicolae Ceauşescu, iar din 1990 a fost sediul mai multor instituţii, printre care şi Direcţia pentru Cultură.

Noul proprietar, Trian Ogâgău, deţine mai multe pizzerii şi restaurante în Bistriţa şi Sângeorz-Băi.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite