Vremea caldă afectează pârtiile. Cum reuşesc administratorii domeniilor schiabile să salveze situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Superski Cavnic sunt deschişi 2 kilometri de pârtie FOTO Superski Cavnic
La Superski Cavnic sunt deschişi 2 kilometri de pârtie FOTO Superski Cavnic

E un început de iarnă atipic pentru pârtiile din ţară. Dacă în alţi ani în această perioadă nămeţii erau de mult aşezaţi, acum administratorii pârtiilor trebuie să se descurce cu zăpada artificială

În Cavnic, judeţul Maramureş, nu a existat iarnă fără zăpadă în adevăratul sens al cuvântului. Primii fulgi de nea îşi făceau apariţia la începutul lunii decembrie, iar zăpada persista până târziu în iarnă.

Acesta este însă al doilea an consecutiv în care neaua se lasă aşteptată. În urmă cu doar câteva săptămâni maramureşenii se bucurau de prima zăpadă adevărată, însă de atunci nimic nu s-a mai arătat, nici măcar temperaturi negative. Adminstratorii pârtiilor au fost nevoiţi să se adapteze situaţiei, iar acum aşteaptă sosirea frigului pentru a putea amenaja pârtiile corespunzător.

La domeniul schiabil Superski Cavnic funcţionează 2 kilometri de pârtie. În acest moment se schiază pe Roata 1 şi pe ultima porţiune din Pârtia Albastră. Aici se schiază pe 25 de centimetri de zăpadă artificială produsă în luna noiembrie, deoarece de atunci vremea s-a încălzit, iar unele zile au adus chiar şi ploi.

”În acest moment putem vorbi de 3 stele din 5, în ceea ce priveşte starea pârtiei. Noi am produs zăpadă artificială în perioada 22 - 30 noiembrie, iar de atunci în foarte puţine zile am mai putut da drumul tunurilor de zăpadă deoarece temperaturile au fost crescute iar în unele zile a plouat, ori pentru a produce zăpadă artificială avem nevoie de o temperatură de -4 grade, altfel tunurile dau apă, nu zăpadă”, povesteşte Oana Poenar, administrator Superski Cavnic. 

Administratorii speră ca înainte de Crăciun să închidă pârtiile pentru a porni tunurile, situaţie în care pentru 2-3 zile ar funcţiona doar pârtia de sănii şi pârtia de începători. Cu toate că pârtia nu este în condiţii optime de schi, turiştii se bucură de puţina zăpadă găsită în Cavnic. 

”În ciuda faptului că nu există foarte multă zăpadă, turişti avem. E foarte bine deoarece distanţarea socială este respectată, iar ei se pot simţi bine şi în condiţii sigure. Un alt lucru îmbucurător pentru noi este faptul că ni s-a permis deschiderea piscinei interioare, iar cei cazaţi în hotel se pot bucura de ea, cu toate că nu au voie să folosească şezlongurile. Momentan avem şi zona SPA închisă, însă ne bucurăm că am putut deschide piscina”, a mai adăugat Oana Poenar.  

Pentru a putea începe noul sezon, adminstratorii pârtiilor au fost nevoiţi să facă şi câteva investiţii suplimentare. La Superski Cavnic administratorii au montat bariere la intrarea în parcare pentru a putea avea o evidenţă a numărului aproximativ de persoane, iar spaţiul de la centrul de închirieri echipamente a fost şi el modificat şi mărit. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Prima zi de schi la Sinaia, ultima zi de linişte pentru Salvamont. Schiori leşinaţi, răniţi pe pârtie sau rătăciţi prin pădure

Pârtiile de mare altitudine din Sinaia s-au deschis. Cozi la telegondolă şi teleschi

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite