Eveniment la înălţime. Crucea de la cota 1.839 metri a fost sfinţită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfinţira crucii de pe Vârful Ţibleşului    Foto: axanews.ro
Sfinţira crucii de pe Vârful Ţibleşului    Foto: axanews.ro

Crucea ridicată la cota 1.839, pe Vârful Ţibleşului, a fost sfinţită duminică, 30 septembrie, de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului

Potrivit Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, din soborul slujitor au făcut parte Arhim. dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, pr.dr. Florin Stan, Protopopul de Lăpuş, pr. Mihai Gheduţiu, secretarul protopopiatului, pr. Ioan Ropan, parohul credincioşilor din parohia Groşii Ţibleşului, şi alţi preoţi slujitori din parohiile învecinate. La evenimentul organizat în contextul Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 au participat sute de credincioşi din Groşii Ţibleşului, dar şi din alte localităţ, scrie axanew.ro.

“Crucea este un monument ridicat în memoria tuturor locuitorilor satelor din cele două judeţe din jurul muntelui, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, care s-au jertfit pentru cauza credinţei, precum şi pentru toate binefacerile revărsate asupra locuitorilor din Groşii Ţibleşului şi din localităţile din jur”, spune Nicolaie Burzo, primarul comunei Groşii Ţibleşului.

Monumentul a fost ridicat în 2014. „A fost ideea Primăriei Groşii Ţibleşului şi a părintelui Găvrilă, de la Mănăstirea Piatra Fântânele din Bistriţa, să ridicăm o cruce în Vârful Ţibleşului. Cu ajutor de la unitatea militară Câmpia Turzii, care ne-a ajutat cu elicoptere să ridicăm monumentul la 1.839 de metri altitudine, am reuşit”, a mai spus primarul comunei Groşii Ţibleşului, Nicolaie Burzo. Amplasamentul este la limita Ţării Maramureşului cu cea a Bistriţei şi a fost ridicată în 12 zile.

An de an, credincoşii vin în pelerinaj şi se face o slujbă de pomenire pentru cei care au lucrat la ridicarea crucii. De asemenea, pentru cei decedaţi, dar şi pentru pilotul elicopterului, care a murit ulterior, după ce s-a prăbuşit cu elicopterul în judeţul Sibiu.

Mai puteţi citi:

Aproape 5.000 de pachete cu ţigări, confiscate la frontiera de nord

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite