Derogare europeană pentru deszăpezirea drumurilor din Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pasul Gutâi pune în fiecare an probleme drumarilor Foto: Adevărul
Pasul Gutâi pune în fiecare an probleme drumarilor Foto: Adevărul

Peste 1.000 de kilometri de drumuri din Maramureş vor fi deszăpezite şi în această iarnă. Pentru a nu întâmpina dificultăţile din anii precedenţi autorităţile locale au obţinut o derogare conform căreia pe unele tronsoane se va utiliza nisip în loc de sare, deşi conform ultimelor norme europene acest lucru ar fi interzis pentru drumurile naţionale.

Mii de tone de nisip şi sare au fost pregătite până în prezent pentru a face faţă condiţiilor meteo extreme anunţate pentru această iarnă. Nu mai puţin de 342 de kilometri de drumuri naţionale şi 683 de kilometri de drumuri judeţene au de întreţinut societăţile care au câştigat licitaţiile de deszăpezire. Potrivit reprezentanţilor autorităţilor judeţene, utilajele au fost controlate şi s-au făcut deja şi primele acţiuni împreună cu ISU, cu Jandarmii şi cu Poliţia Rutieră.

Deşi conform normelor europene interzic utilizarea de nisip pe drumurile naţionale, autorităţile au obţinut o derogare în acest sens, reuşind astfel să asigure condiţiile optime de circulaţie pentru iarna ce va urma. „Sunt nişte norme europene potrivit cărora pe drumurile naţionale nu mai era permisă treaba asta. Dar prin faptul că se face polei şi avem o problemă legată de îngheţuri şi este o altă problemă care se referă la zona de protecţie, şanturile care vin pe tot versantul Gutâiului, am luat măsuri ca pe zona respectivă să putem acţiona din toate punctele de vedere“, a spus Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş. 

Potrivit prefectului de Maramureş, singurul tronson problematic va fi cel dintre Baia Sprie – Bârsana, unde, din cauza lucrărilor ce încă se efectuează pe partea carosabilă drumul este foarte îngust, iar intervenţia se va face cu o oarecare dificultate.

Peste 10 mii de tone de sare pentru deszăpezirea drumurilor din Maramureş

Drumarii promit că iarna nu-i va mai lua prin surprindere

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite