Borşa a devenit staţiune de interes naţional, iar Onceşti, staţiune de interes local

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Borşa a devenit staţiune turistică de interes naţional    Foto: CJ MM
Borşa a devenit staţiune turistică de interes naţional    Foto: CJ MM

În cursul zilei de joi, 15 martie, în cadrul şedinţei de Guvern a fost semnat proiectul de hotărâre privind atestarea ca staţiune de interes naţional a localităţii Borşa şi ca staţiune de interes local a comunei Onceşti, ambele din Maramureş.

Decizia permite celor două localităţi să obţină finanţări pentru priectele regionale mai uşor, beneficiind de un punctaj mai mare ca staţiuni.

Proiectul a fost lansat în consultare publică de către Ministerul Turismului încă de la începutul lunii decembrie a anului trecut, pentru atestarea ca staţiuni turistice de interes naţional a patru localităţi una fiind din judeţul Maramureş, respectiv oraşul Borşa. Totodată, conform anunţului publicat pe site-ul ministerului la acea dată, s-a avut în vedere şi aprobarea atestării ca staţiuni turistice de interes local a patru localităţi din judeţul Suceava şi a localităţii Onceşti, din judeţul Maramureş. Localităţile atestate vor putea fi promovate ca staţiuni turistice de interes naţional sau local şi vor avea şanse mai mari în atragerea de finanţări nerambursabile, în condiţiile în care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică. Impactul pozitiv este determinat de creşterea circulaţiei turistice şi, totodată, a cifrei de afaceri a investitorilor din turism. Investitorii din domeniul turismului pot accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice.

Primarul oraşului Borşa, Ion Sorin Timiş a precizat că promovarea turistică susţinută a oraşului, atât la nivel naţional cât şi international, dar şi investiţiile publice şi private realizate în ultimii ani, au adus pentru Borşa statutul de Staţiune Turistică de Interes Naţional, în urma aprobarii în şedinţa de guvern a Proiectului de Hotărâre propus de Ministerul Turismului. ”Avem atracţii turistice, avem locuri de cazare, avem investiţii în proiecte turistice noi, iar declararea oraşului Borşa ca staţiune turistică de interes naţional va atrage mai mulţi turişti, dar şi investitori în infrastructura turistică. În consecinţă, vor fi create noi locuri de muncă pentru localnici şi veniturile din activitatea turistică vor fi din ce în ce mai mari”, a declarat edilul din Borşa, Ion Sorin Timiş.

Şi primarul comunei Onceşti, Matei Godja a declarat că administraţia locală face eforturi considerabile pentru ca localitatea să fie una cât mai atractivă pentru turişti. ”Suntem foarte încântaţi că am fost selectaţi ca staţiune de interes local de către Ministerul Turismului şi ştim că acest fapt ne va face mult mai cunoscuţi şi ne va oferi un aflux mult mai mare de turişti”, a subliniat Matei Godja.

Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului a arătat faptul că, această atestare oferă celor două localităţi un alt nivel de vizibilitate. ”Borşa accesează, începând de acum, zona staţiunilor exclusiviste din România şi beneficiază de un nivel mult mai înalt de vizibilitate în ceea ce priveşte promovarea localităţii. Din punct de vedere practic, atât Borşa cât şi Onceşti beneficiază de noi avantaje în accesarea fondurilor europene sau guvernamentale, fapt care se aplică atât autorităţilor publice locale, cât şi întreprinzătorilor privaţi. Îi felicit şi eu pe cei doi harnici edili ai Maramureşului pentru această realizare de care vor beneficia comunităţile pe care le reprezintă”, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Turismului, maramureşeanul Bogdan Tomoiagă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea a dorit să transmită felicitările sale atât primarului oraşului Borşa, Ion Sorin Timiş, dar şi administraţiei locale din Onceşti, condusă de primarul Matei Godja, pentru această realizare extrem de importantă. ”Îi felicit pe cei doi primari din Maramureş care au reuşit să obţină statutul de staţiune publică de interes naţional, respectiv staţiune publică de interes local, pentru comunităţile pe care le au în administrare şi le doresc ca această nouă recunoaştere a serviciilor turistice oferite să fie una cât mai benefică în viitor atât pentru Borşa, cât şi pentru Onceşti. Sunt mândru că alte două localităţi din Maramureş se adaugă pe lista scurtă a staţiunilor turistice aflate sub coordonarea Ministerului Turismului şi mă bucur că, la nivel guvernamental, avem un reprezentant serios, în persoana secretarului de stat, Bogdan Tomoiagă, care ştiu că militează pentru fiecare zonă a Maramureşului. Mai mult, alături de Ministerul Turismul, Consiliul Judeţean a desfăşurat şi desfăşoară mai multe proiecte care au toate acelaşi scop, promovarea frumuseţilor judeţului nostru”, a conchis şeful administraţiei judeţene, Gabriel Zetea.

Mai puteţi citi:

Percheziţii în Baia Mare şi Baia Sprie. Două persoane reţinute şi ţigări confiscate

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite