Peste 1 milion de euro, costul anchetei în cazul uciderii omului de afaceri Valeriu Damian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri băcăuan Valeriu Damian a fost ucis în 2011. Ancheta a fost una costisitoare, a durat doi ani şi a scos la iveală faptul că la crimă au participat 12 bărbaţi.

Costul anchetei efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău pentru prinderea criminalilor care l-au ucis pe omul de afaceri Valeriu Damian a ajuns la 5.573.739 de lei, adică mai bine de 1,2 milioane de euro.

Băcăuanul în vârstă de 65 de ani era proprietarul lanţului de benzinării Helios şi, în dimineaţa zilei de 11 august 2011, a fost găsit ucis în propria casă din satul Luncani, comuna Mărgineni. Ancheta care a durat doi ani a scos la iveală faptul că la crimă au participat 12 bărbaţi, majoritatea dintre ei fiind rakeţi din Republica Moldova. Pe lângă aceştia, de dragul recompensei de 10.000 de euro promisă de Nicuşor Damian, fratele victimei, un alt bărbat a încercat să ducă procurorii pe o pistă falsă. Şi acesta este acum acuzat de favorizarea infractorului.

Conform rechizitoriului, procurorii băcăuani au cheltuit sume mari de bani ca să scoată la iveală firul crimei. 1.800 de lei au costat apărătorii din oficiu ai inculpaţilor, 20.300 de lei sunt banii daţi pe deplasările echipei operative în Ucraina şi Republica Moldova, 2.900 de lei, deplasările în ţară, 283 de lei – necropsia, 947 de lei – expertiza psihiatrică a inculpaţilor. La acestea se mai adaugă 14.400 de lei testele ADN, 5.000 de lei traducerile materialelor din dosar din limbile bulgară şi ucraineană, 8.000 de lei consumabile de birotică a celor 17 volume aflate la dosar, unde fiecare dosare are aproximativ 200 de pagini. În plus, la cheltuieli se mai adaugă şi suma de 5.400.000 de lei care reprezintă costul înregistrărilor, al localizărilor, urmărirea GPS. 120.000 de lei este valoarea operaţiunilor de supraveghere audio-video. Aceste cheltuieli sunt deocamdată suportate de statul român, însă dacă instanţa îi va găsi pe inculpaţi vinovaţi, după ce se va da o decizie irevocabilă, statul îşi poate recupera sumele pierdute de la aceştia.

Cine sunt vinovaţii

valeriu damian FOTO click

Şase dintre cei 13 inculpaţi în acest dosar au intrat în casa omului de afaceri şi au participat efectiv la crimă, iar alţi şase au fost instigatori, adică au dat vestea că omul de afaceri băcăuan ar ţine sume mari de bani în casă, au stat la pândă şi au calculat planuri de atac. Vestea că Damian (foto dreapta) ţine în casă sume uriaşe de bani a fost o „momeală“ numai bună pentru moldovenii Andrei Trofim, Ramazan Murtazaliev (campion la judo din Republica Moldova), Sergiu Cebotar, Petru Calamanov, Iurie Procopenco şi Alexei Vîjîială, care au venit de peste Prut ca să pună în practică un plan diabolic.

Pe lângă aceştia, alţi şase bărbaţi au contribuit la omor. Este vorba despre fraţii Grigore şi Tudor Druţă, Victor Dragoş Niţă şi Nicuşor Ghinadi, care sunt acuzaţi de instigare la omor deosebit de grav, tâlhărie şi violare de domiciliu.

Nepotul a pus totul la cale

fotomic

Conform procurorilor, totul a fost pus la cale de Mihăiţă Mincioagă (foto dreapta), nepotul victimei, în prezent cercetat în stare de arest. Fost proprietar al reprezentanţei Opel Bacău, Mincioagă a împrumutat 300.000 de euro de la Damian. Nu i-a mai înapoiat, iar afaceristul începuse să facă presiuni asupra lui. Astfel, Mincioagă a pus la cale un plan. A împrăştiat zvonul că Damian ţine în casă sume mari de bani şi a convins o grupare de rackeţi din Republica Moldova să intre în casa din Luncani.

Cu toate că anchetatorii cunosc acum firul evenimentelor, nu toţi cei implicaţi în crimă sunt în puşcăriile din România. Aceasta deoarece, o parte dintre rakeţi sunt acum arestaţi în Ucraina pentru alte fapte similare, adică jaf cu schingiuirea victimei. Doar şapte dintre aceştia sunt încarceraţi în penitenciarul din Bacău. La începutul acestei luni, Parchetul a înaintat dosarul către magistraţii Tribunalului Bacău, care urmează să judece pe cei care se fac vinovaţi de moartea omului de afaceri din Bacău.

Firul evenimentelor

Nepotul Mincioagă nu a apelat în mod direct la ucigaşi, ci a luat legătura cu prieten din Bacău, Victor Dragoş Niţă. Acesta a discutat cu fraţii Tudor şi Grigore Druţă, care au venit de peste Prut şi s-au „cazat“, timp de câteva zile, în locuinţa lui, situată chiar în vecinătatea casei lui Valeriu Damian. De aici, au filat zi şi noapte casa afaceristului şi au apelat, la rândul lor, la un grup de şase mafioţi specializaţi în astfel de jafuri. Aceştia au intrat în România cu trei maşini pe la vama Albiţa. În noaptea de 10 spre 11 august 2011, au pătruns în casa afaceristului băcăuan. Şeful lor, Ramazan Murtzaliev, campion la judo, l-a legat pe Damian cu o sfoară de mâini şi de picioare şi apoi i-a lipit scotch pe gură.

Cei şase moldoveni s-au apucat să scotocească întreaga casă în căutarea banilor. După câteva zeci de minute de căutări, dezamăgiţi că au găsit doar 700 de euro, hoţii s-au întors în camera în care îl lăsaseră legat pe Damian. Afaceristul murise asfixiat, pentru că Ramazan Murtzaliev, din neatenţie, îi lipise scotch şi pe nări. Disperaţi, au încercat să-l resusciteze, dar fără rezultat.

Cheltuielile continuă

Dacă instanţa îi va găsi vinovaţi pe cei 13 inculpaţi din dosar, aceştia vor sta după gratii ani grei. Conform pedepselor care se aplică în Romnia, cei acuzaţi de omor deosebit de grav cu circumstanţe agravante riscă între 15 şi 25 de ani de închisoare, dar pot primi şi detenţie pe viaţă. Totodată, cei care au instigat la crimă pot primi jumătate din cât primesc cei care au comis omorul, iar bărbatul care a dus procurorii pe o pistă falsă riscă între trei luni şi şapte ani de închisoare. Pentru o lună de detenţie în închisorile din România statul plăteşte pentru un singur deţinut suma de aproximativ 2.500 de lei. Prin urmare, pentru toţi cei 13 inculpaţi în dosarul morţii afaceristului băcăuan, statul poate ajunge cu cheltuielile de detenţie la suma de peste 1,4 milioane de euro. 

Alte articole:

Nepotul omului de afaceri Valeriu Damian, acuzat că a comandat uciderea unchiului. Judecătorii Tribunalului Bacău l-au arestat pentru 29 de zile

Un alt membru al grupării implicate în uciderea omului de afaceri Valeriu Damian a fost arestat

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite