Opt pasaje subterane vor fi construite pe E85, „șoseaua morții“ din România. Planul vizează trei județe

0
Publicat:

Comuna Nicolae Bălcescu din județul Bacău va fi prima localitate de pe E85 care va beneficia de construirea unui pasaj subteran pietonal, care va fi finanțat prin PNRR.

E85 este considerată cea mai mortală șosea din România FOTO Adevărul
E85 este considerată cea mai mortală șosea din România FOTO Adevărul

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care recent a semmnat contractul pentru elaborarea documentației tehnice, cere ca pasajul să fie dotat cu lifturi și facilități pentru persoanele cu dizabilități, supraveghere video, scări fixe și posibilitatea ca pasajul să fie alimentat cu energie solară.

CNAIR  a obținut o finanțare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru proiectarea a opt pasaje pietonale subterane pe DN2, în județele Buzău, Vrancea și Bacău.

Șoseaua națională DN2-E85 este principala arteră, la momentul de față, pentru tranzitul auto dinspre Moldova spre Capitală și este cea mai periculoasă stradă din România, unde se produc cele mai multe accidente mortale.

În Moldova, singurii kilometri de autostradă sunt pe Centura Bacăului. Cei 16,5 kilometri din Centură vor face parte din Autostrada Moldovei-A7, care ar trebui să fie finalizată la sfârșitul anului 2025.  

Pasajul care va fi construit în comuna Nicolae Bălcescu va fi situat într-o zonă intens circulată, aflată în zona drumurilor comunale Crinului și DC89, pe sub E85. Valoarea contractului pentru realizarea documentațiilor tehnice se ridică la peste 417.000 de lei.

„Amplasat într-o zonă cu risc crescut de accidente, pasajul pietonal subteran care va fi realizat pe baza documentației din cadrul proiectului ”Elaborarea Studiului de fezabilitate și a Proiectului pentru Autorizarea Lucrărilor de Construire pentru realizarea obiectivului de investiții Amenajare pasaj pietonal subteran DN2 km 277+616 în localitatea Nicolae Bălcescu, jud. Bacău”, va reprezenta o alternativă mai sigură la singura trecere de pietoni pe care locuitorii din zonă o pot traversa în prezent pentru a ajunge la gara din localitate și biserica din proximitate”, se arată în comunicatul Ministerului Transporturilor.

În afară de acest pasaj, tot cu finanțare prin PNRR, CNAIR va construi patru pasaje pietonale în județul Buzău, la Limpeziș, Costești, Mărăcineni și Poșta Câlnău și alte trei pasaje în județul Vrancea, la Golești, Garoafa și Mărășești.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite