În Răchitoasa a fost ridicată „Coloana dorului de ţară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coloana dorului de ţară
Coloana dorului de ţară

Comuna băcăuană şi-a îmbogăţit patrimoniul cu un monument arhitectonic unic, realizat de renumitul sculptor român Patriciu Mateescu, care trăieşte în America.

Monumentul din Răchitoasa este din ceramică aurită, realizat din segmenţi de 80 de cm, fabricaţi de sculptorul român în SUA. Primarul Ovidiu Ivanciu, din Răchitoasa, a căutat împreună cu sculptorul Patriciu Mateescu, originar din comună, timp de două zile locul unde să fie amplasată coloana.

„Acest monument este o donaţie a sculptorului Mateescu, care este de loc din Răchitoasa şi acum trăieşte în America. Am mers în mai multe locuri din comună, iar când am ajuns lângă Biserica Sf. Cuv Paraschiva, sculptorul a zis că acesta este locul. Parohul a fost de acord. Mai mult, una din icoanele din biserică este o donaţie a tatălui sculptorului", a spus primarul Ivanciu.

Biserica cu hramul Sf Cuv Paraschiva, lângă care a fost amplasată coloana, este construită integral din lemn şi datează din 1670. Altarul şi majoritatea icoanelor sunt originale şi sunt foarte bine conservate. În afara acestui lăcaş de cult, în Răchitoasa mai sunt încă cinci biserici, din care patru sunt de patrimoniu.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite