Granița dintre două comune trece exact prin altarul unui schit. Cum s-au gândit autoritățile să tranșeze disputa FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schitul Sihăstria Crucii, din localitatea Cucuieţi, județul Bacău, se află pe hotarul a două comune, Balcani și Solonț, situație care provoacă dificultăți juridice în privința administrării acestuia.

Este nevoie de o nouă delimitare a comunelor pentru ca schitul să intre în legalitate
Este nevoie de o nouă delimitare a comunelor pentru ca schitul să intre în legalitate

Așezământul monahal, cu hramul Sf Nicolae, ridicat între anii 2000 și 2007, în apropierea depresiunii Tazlău, pe cursul superior al pârâului Cucuieţi, în apropiere de satul Solonț, depinde de două localități, iar hotarul trece, la propriu, chiar prin altar.

Cum schitul nu poate fi mutat peste granița dintre comune, este nevoie de o nouă delimitare a localităților Balcani și Solonț, după care prima localitate va pierde 3.700 de metri pătrați din teritoriul UAT-ului.

„Un caz mai puțin întâlnit va fi reglementat în curând, odată cu emiterea - la finalul săptămânii trecute - a Ordinului de Prefect prin care am constituit Comisia de delimitare a hotarului dintre comunele Balcani şi Solonț: în prezent, hotarul dintre cele două UAT-uri trece chiar peste Schitul  Sihăstria Crucii (sat Cucuieți, com. Solonț), situație juridică de natură a genera dificultăți pe linia administrării respectivului aşezământ monastic.

Odată cu declanşarea procedurilor administrative privind delimitarea noului hotar, o "fâşie" de peste 3.700 de mp va trece de la Balcani la Solonț, reglementându-se astfel situația din teren”., a precizat prefectul Lucian Bogdănel.

Satul Solonț, din apropierea schitului, este atestat documentar în 1774 ca sat în ţinutul Bacăului, iar în 1790 a fost înglobat în Solonţul Mare. Oamenii din zonă se ocupau cu olăritul, cu transportul și vânzarea păcurii şi cu comercializarea fructelor din livezi.

În 1912 satul avea 208 case, iar la recensământul din 2002 avea 1.419 locuitori. Prima școală primară a fost înființată în 1895.

Schitul Sihăstria Crucii este amplasat într-o zonă pitorească în care au trăit cu sute de ani în urmă și alți monahi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite