Fostul director al Oficiului pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bacău, trimis în judecată de DNA pentru mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seto Andrei FOTO: Agrointel
Seto Andrei FOTO: Agrointel

Seto Andrei a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea unor infracţiuni similare,

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în două dosare distincte a ilui Andrei Seto. la data faptelor director al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Bacău.

În rechizitoriul în care inculpatul a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată şi complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, procurorii au reţinut că acesta ar fi pretins şi primit suma totală de 30.000 euro, de la trei persoane (martori în cauză), beneficiare ale unor proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile, în perioada 2014-2015.

"Suma respectivă reprezenta un sfert (25%) din banii încasaţi de la O.J.F.I.R. Bacău, sub formă de finanţare europeană, de către persoanele respective, în cadrul Măsurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri” şi ar fi fost primită de inculpat pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru „ajutorul” acordat martorilor la aprobarea/soluţionarea favorabilă a documentaţiei întocmite în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile.

În acelaşi context, în cursul anului 2014, inculpatul Seto Andrei, în aceeaşi calitate de director al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bacău, ar fi ajutat una dintre cele trei persoane să obţină fonduri europene în cadrul Măsurii 112 - „Instalarea tinerilor fermieri”, pentru proiectul intitulat „Instalarea ca şef de exploataţie a tinerei fermiere (….) în ferma apicolă din comuna (….), judeţul Bacău” în condiţiile în care aceasta nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate.
Conduita inculpatului ar fi avut ca rezultat obţinerea pe nedrept, de către persoana respectivă, a sumei de 176.980 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine inculpatului", potrivit DNA.


În al doilea dosar,  în rechizitoriul în care inculpatul a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru  instigare la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri,  procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

"În cursul anului 2014, inculpatul Seto Andrei, în calitatea menţionată mai sus, şi în scopul de a obţine pentru sine, în mod fraudulos, fonduri europene, ar fi determinat şi ajutat o persoană să depună la Grupul de Acţiune Locală „Colinele Tutovei” mai multe înscrisuri false în vederea obţinerii, în cadrul Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, pentru proiectul intitulat „Instalarea ca şef de exploataţie a tinerei fermiere (….) în ferma zootehnică din comuna (….), judeţul Bacău”, a unui sprijin financiar nerambursabil. Înscrisurile respective atestau în mod  nereal că persoana respectivă ar îndeplini condiţiile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor. Folosirea acestor documente a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a sumei totale de 178.840 lei ce ar fi fost însuşită de inculpatul Seto Andrei şi de persoana beneficiară a proiectului, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine inculpatului", mai precizează DNA.

Ce două dosare  au fost trimise spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cele două cauze.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite