Elev din Bacău, băgat cu capul în toaletă și obligat să pupe mâna agresorului, un coleg de clasă

0
Publicat:

Poliția și ISJ Bacău investighează două cazuri de violență după postarea pe rețelele de socializare a unor imagini cu doi elevi cu nevoi speciale, bătuți și umiliți de un coleg.

Copilul cu cerințe speciale a fost bătut și umilit de un coleg de clasă FOTO arhivă Adevărul
Copilul cu cerințe speciale a fost bătut și umilit de un coleg de clasă FOTO arhivă Adevărul

Mai multe filmulețe șocante în care apar doi elevi cu cerințe educaționale speciale de la la Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” din Bacău au fost postate pe rețelele de socializare. Copiii sunt duși la toaletă de mai mulți băieți, iar unul dintre aceștia îi agresează și îi umilește.

Pe imagini se vede cum unul dintre elevi este lovit cu palmele și băgat apoi cu capul în toaletă. Elevului i se cere imperativ să meargă în genunchi până în sala de clasă și să pupe mâna colegului său de școală care îl agresează. În cea de-a doua filmare, elevul este bătut și umilit din nou de același coleg, în timp ce alți copii râd și filmează scenele șocante.

Agresorul, pericol pentru ceilalți colegi

Inspectoratul Școlar General Bacău a declanșat o anchetă în acest caz și precizează, prin vocea inspectorului școlar general, că elevul bătăuș are grave probleme comportamentale, iar actele de violență au intrat în cotidian în cazul lui. De pildă, acum câteva zile a mușcat un coleg de clasă.

„Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău a fost informată, dimineață, de către doamna director a Liceului Tehnologic „Dumitru Mangeron” Bacău despre un incident de violență între elevi. Imediat au început cercetările la nivelul unității de învățământ, unde s-a deplasat inspectorul școlar general, o echipă de inspectori școlari și directorul Centrului Județean de Asistență și Orientare Școlară Bacău.

Au fost anunțate și organele competente, fiind vorba despre acte de violență petrecute în școală, respectiv Inspectoratul de Poliție Județean Bacău și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bacău“, transmit ISJ Bacău.

Cercetările preliminare arată că incidentul s-ar fi petrecut joi, 26 ianuarie.

„Din păcate, acesta survine altor momente – unul care a a avut loc în noiembrie 2022 si altul cu o săptămână în urmă – în care elevul agresor a șicanat, respectiv a mușcat un coleg de clasă, motiv pentru care a fost sancționat cu scăderea cu 2 puncte a notei la purtare și cu avertisment.

De asemenea, se purtaseră discuții cu elevul agresor, legate de comportamentul inadecvat, dar, iată, în mod nefericit, acum a reacționat și mai violent, lovindu-i pe 2 colegi cu CES (cerințe educaționale speciale)“, specifică reprezentanții ISJ Bacău.

Inspectoratul Școlar Bacău precizează faptul că cercetează și analizează detaliat acest „eveniment dureros“, mai ales pentru că elevii agresați sunt copii cu CES (cerințe educaționale speciale), ce necesită măsuri de incluziune în clasă.

„Analizăm atent și modul în care școala a înteles să le ofere protecție întrucât, s-a constatat că, la nivelul unității de învățământ, nu există planuri de serviciu individualizat, conform prevederilor metodologice.

Comisia de anchetă a ISJ Bacău a purtat discuții și cu părinții elevilor implicați înțelegând că manifestările de tip bullying au existat și în trecut, fiind semnalate școlii.

Măsurile imediate au fost de a oferi consiliere psihologică și protecție copiilor agresați, urmând a se interveni aplicat în vederea lămuririi totale a contextului care a permis aceste agresiuni și a aplicării de măsuri disciplinare”, a declarat profesorul Anca Egarmin, inspectorul școlar general al ISJ Bacău.

S-a ales și cu dosar penal

Și polițiștii băcăuani s-au sesizat în acest caz și au deschis dosar penal pentru lovire și alte violențe.

„La data de 31 ianuarie, polițiștii Biroului Siguranță Școlară s-au sesizat din oficiu cu privire la imaginile apărute în spațiul public, în care sunt surprinse acte de violență între elevi în cadrul unei unități de învățământ din municipiul Bacău. În acest moment, polițiștii efectuează verificări la fața locului în vederea stabilirii întregii situații de fapt. Totodată, a fost deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe, sub supravegherea parchetului”, a precizat Cătălina Păduraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite