Cum se taie ilegal pădurile în judeţul Bacău. Activistul de mediu Bodnar i-a dat în vileag pe hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini de la locul unde au fost tăiaţi copacii Foto www.bacau.net
Imagini de la locul unde au fost tăiaţi copacii Foto www.bacau.net

Activistul de mediu Daniel Bodnar a sesizat Poliţia în legătură cu mai multe nereguli descoperite la o societate din Suceava care exploatează lemn în judeţul Bacău. În urma verificărilor, Garda Forestieră a depistat mai multe transporturi de lemn fără documente.

Activistul de mediu Daniel Bodnar a sesizat autorităţile pe 10 august cu privire la modul în care o societate din Suceava se ocupă de tăierea şi transportul lemnului. 

Garda Forestieră a efectuat mai multe verificări pe 11 august, în urma cărora a constatat că într-un vehicul plin cu lemne erau cu 3,7 metri cubi de buşteni peste prevederile avizului. Societatea s-a ales cu o amendă de 6.000 lei, iar lemnele au fost confiscate.

Ulterior, acelaşi ansamblu de vehicule a fost depistat când transporta 12,23 metri cubi de cherestea fără documente de provenienţă. În acest caz, poliţiştii au deschis dosar penal, confiscând atât lemnul, cât şi camionul.

S-a stabilit că lemnul provine din fondul forestier de pe raza judeţului Bacău, respectiv dintr-o partida autorizată şi exploatată de către societatea amintită.

Nereguli pe bandă rulantă

În urmă verificării suprafeţei în care a fost exploatată partida, inspectorii Gărzii Forestiere au constatat că fuseseră tăiaţi şi arbori nedestinaţi extragerii, precum şi o cioată provenită din tăierea fără drept a unui arbore. Arborii tăiaţi ilegal au totalizat 5 metri cubi, valoarea prejudiciului fiind de 4.123 lei.

Reprezentanţii Gărzii Forestiere au constatat şi alte abateri, respectiv cioate de răşinoase necojite, arbori marcaţi în vederea extragerii şi rămaşi pe teren, precum şi nereguli cu privire la aplicarea corespunzătoare a tratamentului prevăzut de amenajamentul silvic în vigoare. Toate acestea vor face obiectul unei alte sesizări penale către Poliţie.

În total,  societatea din Suceava a expediat 108,82 metri cubi de lemne fără documente legale de provenienţă şi însoţire, potrivit verificărilor efectuate de inspectorii Gărzii Forestiere. Societatea a fost amendată cu 10.000 de lei, fiind confiscate şi lemnele tăiate ilegal, a căror valoare se ridică la aproape 30.000 de lei.

Furt de lemne din pădure reclamat de localnici de ani de zile, confirmat de Ministerul Mediului. Procurorii anchetează tăierile ilegale din Vrancea

Cum sunt hărţuiţi şi bătuţi pădurarii de hoţii de lemne. „Dau 400-500 de mii de euro şi te bag în pământ şi îţi pun cruce“

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite