Un primar amenință cu panouri ale „rușinii”. Bariera de cale ferată care dă bătăi de cap unei întregi comunități

0
Publicat:

Scandalul privind o barieră din Vest continuă, deoarece în ciuda solicitărilor primarilor și parlamentarilor arădeni, nu a fost aprobată menținerea ei la trecerea căii ferate de pe Calea Șiriei, după deschiderea pasajului. 

Călin Bibarț spune că nu se va lăsa și va pune panouri FOTO Primăria Arad
Călin Bibarț spune că nu se va lăsa și va pune panouri FOTO Primăria Arad

În cazul în care solicitarea arădenilor va fi respinsă și a doua oară, Călin Bibarț, primarul Aradului, are de gând să monteze panouri ale „rușinii” pe care să scrie exact cine a desființat bariera.

Le atașez și modelul de pancarte pe care intenționez să le pun acolo, dacă dânșii continuă demersul de a desființa bariera, ca arădenii să știe cine a închis acel drum. Le vom amplasa la distanța regulamentară de calea ferată pentru a nu avea nevoie de nicio aprobare sau aviz de la dânșii. Dacă doresc fie să ne dea un răspuns favorabil și să găsim o soluție împreună pentru oameni, pentru că de aceea suntem în funcții fiecare, să căutăm soluții pentru oameni nu motive cu nu se poate sau poate au o idee despre cum să îmbunătățim respectiva pancartă sau ce să mai punem acolo: floricele sau altele. Suntem deschiși și aici să discutăm. Dar de pus o să punem, dacă dânșii insistă”, a declarat primarul.

Menținerea trecerii la nivel cu calea ferată nu este posibilă”, acesta este răspunsul primit de Primăria Municipiului Arad de la Compania Națională de Căi Ferate „CRF” SA, care l-a infuriat pe edil.

În adresa oficială se invocă un aviz emis în 2010 de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru proiectul tehnic de execuție al pasajului din Micălaca, dar și faptul că „CFR” SA are în plan un proiect de modernizare al căii ferate Caransebeș -Timișoara – Arad, care presupune suplimentarea celor două linii existente cu încă una. Conform legislației în vigoare,nu se admite amplasarea trecerilor la nivel cu intersectarea unui grup de trei sau mai multe linii de cale ferată.

Cadou de Moș Nicolae

Primarul Călin Bibarț a afirmat că este în dezacord total cu decizia celor de la CFR și că le va solicita amânarea acesteia, cel puțin până la demararea proiectului de modernizare al căii ferate.

„Am primit un <cadou> de Moș Nicolae de la MinisterulTransporturilor prin vocea directorului de la CFR. Este vorba despre o adresă prin care ni se explică faptul că nu se va putea menține bariera de pe strada Șiriei la momentul la care se va deschide pasajul. Se invocă două motive importante. Primul este că  atunci când s-au aprobat lucrările la pasaj a fost emis un aviz prin care se specifica acest lucru. Consider că nu este imposibil ca ministerul să revină asupra acelui aviz, mai ales că au trecut 13 ani de atunci. Al doilea motiv invocat este un proiect al CFR-ului care prevede modificarea căii ferate. În acea zonă va fi amenajată  și a treia linie pe lângă cele două existente care trebuie modernizate, iar regulamentul CFR nu permite trecere la nivel cu calea ferată când sunt mai mult de două linii. Azi, voi reveni cu o solicitare în care le voi spune că vom verifica și noi tot ceea ce prevăd regulamentele domniilor lor și dacă nu cumva ar exista excepții, cum sunt cele de pe Câmpul Liniștii sau în cartierul Grădiște unde sunt mai mult de două linii și totuși se menține trecerea la nivel. Până ne lămurim cu toate acestea, solicităm menținerea barierei. Dacă ne gândim că și construcția pasajului a durat aproape 20 de ani de la momentul în care a fost anunțată intenția, atunci avem rezervele noastre cu privire la urgența cu care se va demara proiectul de modernizare al căii ferate”, a declarat primarul Călin Bibarț.

Jumătate de populație afectată

Vă reamintim faptul că mai bine de jumătate din populația județului Arad ar urma să fie afectată de desființarea trecerii la nivel cu calea ferată de la intrarea în Municipiul Arad dinspre localitatea Șiria.

La inițiativa primarului Călin Bibarț, la finele lunii noiembrie, a fost semnată o petiție de către nu mai puțin de 13 primari din județul Arad care a fost  expediată  atât Ministerului Transporturilor și Infrastructurii cât și Companiei Naționale de Căi Ferate “CFR” S.A. București.

Prin respectivul document edilii din Arad, Ineu, Șiria, Sebiș, Vladimirescu, Șilindia, Hășmaș, Șicula, Buteni, Bocsig, Cărand, Cermei și Brazii  solicitau menținerea accesului și circulației rutiere la trecerea la nivel cu calea ferată la intrarea în Municipiul Arad și după finalizarea lucrărilor de la pasaj, DJ 709 fiind cel mai utilizat drum din județ.

Așa vor arăta panourile FOTO Primăria Arad
Așa vor arăta panourile FOTO Primăria Arad
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite