Imaginea revoltătoare făcută publică de prietenii unui cetăţean italian care s-a sinucis la Arad. Bărbatul tocmai fusese externat din „salonul“ de la Psihiatrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sinuciderea unui cetăţean italian a scos la iveală condiţiile infernale în care sunt trataţi pacienţii internaţi la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Arad.

Cetăţeanul italian Antonio di Spaldro (57 de ani) s-a sinucis, săptămâna trecută, aruncându-se în râul Mureş. Prietenii săi au comentat pe Facebook că, înainte cu numai câteva zile, a suferit o depresie profundă şi a ajuns la Secţia de Psihiatrie, de unde a ieşit şi mai afectat.

O prietenă a acestuia a postat o imagine în care apare izolatorul unde a fost ţinut italianul. Condiţiile sunt sub orice critică. Pereţii au tencuiala căzută, cu igrasie. O saltea este aruncată pe podea în loc de pat. În încăpere mai este un calorifer ruginit, iar ferestrele sunt înnegrite de mizerie. „Nici măcar un câine nu ai lăsa în acele condiţii”, a scris prietena italianului mort, lângă fotografia postată pe Facebook. 

Femeia spune că fotografia a fost făcută de soţul său, în camera de izolare a Psihiatriei, unde a fost ţinut Antonio di Spaldro.

Un alt prieten al bărbatului, Giuseppe Asselti, a comentat cazul morţii acestuia, spunând că Antonio di Spaldro a fost afectat după ce a fost externat de la Psihiatrie.

„M-am întâlnit cu el la pizzerie şi mi-a povestit că a ajuns în cătuşe la Psihiatrie, unde a fost tratat cu nişte injecţii şi a rămas acolo o zi. Era foarte necăjit pentru că niciodată nu a păţit aşa ceva”, spune Giusseppe Asselti, prieten al italianului care s-a sinucis.

Antonio di Spaldro, cetăţeanul italian care s-a sinucis la Arad FOTO Facebook 

image

Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă (SCJU) Arad, Adrian Wiener, a confirmat că fotografia a fost făcută în una dintre cele două camere de izolare de la Psihiatrie. El susţine însă că doar în această încăpere există astfel de condiţii.

„Nu a existat până acum un referat prin care să fie solicitate lucrări de reparaţii în camera de izolare. Ne-am sesizat din oficiu şi vom aloca fonduri pentru lucrări urgente de reamenajare. Protocoalele de izolare a pacientului psihiatric interzic existenta mobilierului de orice natură în încăpere, acesta putând fi folosit ca sursa de autoagresiune a pacientului cu agitaţie psiho-motorie”, a declarat Wiener.

Aceasta mai spune că în încăperea respectivă sunt ţinute în general persoane aduse de poliţie ”în stare de agitaţie psihomotorie”. Şi Antonio di Spaldro a fost adus de poliţişti în această stare şi a fost ţinut în camera izolator timp de şase ore. 

Clădirea în care se află Psihiatria este monument istoric şi a fost retrocedat cu ani în urmă. A intrat în proprietatea spitalului abia în urmă cu două luni, iar Consiliul Judeţean Arad, sub autoritatea căruia se află SCJU Arad, are un proiect de restaurare a clădirii. Nu se ştie exact cât vor costa lucrările, dar ar putea ajunge la două milioane de euro. Primele fonduri ar urma să fie alocate abia în 2016.

Vă mai recomandăm: 

VIDEO Un ucigaş român, evadat dintr-un spital de psihiatrie din Italia, prins de poliţiştii români

Cu Bac-ul la psihiatru: sfaturile unui medic pentru elevii stresaţi care dau Bacalaureatul

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite