FOTO  Sârbii din Arad au aprins badnjak-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştejarul a fost ars în curtea bisericii sârbe Arad-Centru
Ştejarul a fost ars în curtea bisericii sârbe Arad-Centru

Credincioşii sârbi din Arad s-au adunat în această seară în număr mare la biserica ortodoxă sârbă Arad-Centru. După slujba religioasă credincioşii au ieşit în curtea bisericii pentru a participa la aprinderea badnjak-ului ( un trunchi de stejar).

„Este un obicei ca după Vecernie să se aprindă stejarul, ceea ce simbolizează credinţa ortodoxă puternică. Acest foc este de fapt credinţa noastră care merge spre Dumnezeu, credinţa noastră care merge spre ceruri. Acest lucru se întâmplă în fiecare an în bisericile noastre ortodoxe sârbe”, a declarat părintele protopop Ognean Plavsics. 

Sârbii sărbătoresc Crăciunul cu 13 zile mai târziu faţă de credincioşii ortodocşi de naţionalitate română, deoarece ei respectă calendarul Iulian. În timp ce lemnele de stejar au ars, sârbii au cântat colinde  şi  au fost serviţi cu fasole, cozonac şi ţuică. La masa din ziua de Crăciun, sârbii din Arad servesc bucate tradiţionale, printre care şi česnica, o prăjitură din foi de aluat fraged, cu nucă sau dovleac, în care se pune o monedă.

Se spune că cel care va găsi banul în bucata de plăcintă va fi cel mai norocos membru al familiei şi va aduce acasă cei mai mulţi bani.

Sârbii au pentru această sărbătoare un salut special. Cel care salută primul spune „Hristos se rodi” (Domnul s-a născut), iar răspunsul celuilalt este “Vojstina se rodi” (Adevărat s-a născut). Conform tradiţiei, în ziua de Crăciun, primul om care intră în casele sârbilor trebuie să fie un tânăr, „polozainik”, care trebuie să primească daruri.

În ziua de Crăciun, credincioşii ortodocşi de rit vechi vor participa la Sfânta Liturghie de Crăciun, atât la biserica „Sfinţii Petru şi Pavel“ din piaţa Sârbească, cât şi la biserica din cartierul Gai. La ultimul recensământ, în judeţul Arad peste 600 de persoane au declarat că limba lor maternă este cea sârbă.

Vă mai recomandăm: Ajunul Crăciunul după calendarul vechi: în seara asta sârbii aprind "badjnakul"

Obiceiuri păgâne de Crăciun: arderea butucului de stejar, tăierea porcului şi mersul cu Capra

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite