FOTO Povestea românului care lucrează în Anglia ca taximetrist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iosif Dagău este unul  dintre românii care în urmă cu patru ani a decis să părăsească ţara pentru a lucra peste hotare. Norocul a făcut să găsească un loc de muncă în sudul Angliei ca taximetrist.

Astfel, din anul 2010 lucrează ca Private Hire Taxi Driver, la fima AQUACARS.

„Ca orice român care îşi alege să lucreze într-o ţară străină nu mi-a fost uşor la început, dar încet, încet m-am obişnuit. Eu nu am avut probleme, deoarece de la început am avut cazarea rezolvată de cel care m-a angajat. Norocul meu că nu am fost singur, ci am mers împreună cu fratele meu, Florin, care practică aceeaşi meserie ca şi mine”, a spus Iosif Dagău.

Când a plecat din România, tânărul arădean nu a avut foarte mari cheltuieli, deoarece firma la care s-a dus să lucreze i-a plătit biletul de avion.

„Pe mine m-au costat doar actele cu care a trebuit să plec, în jur de 400 de euro. Apoi, când am ajuns acolo până am făcut pregătirea să învăţ oraşul, ei plăteau chiria şi primeam şi o diurnă de 30 de lire sterline pe săptămână. Pregătirea am făcut-o cu un taximetrist experimentat. Am dat şi un fel de test de conducere, am fost şi la un training în Polonia. Toate acestea au durat cam o lună de zile, abia apoi am putut să încep cu adevărat munca de taximetrist. Apoi, în timp de şase luni am plătit eşalonat banii pe care îi datoram firmei pentru chiria plătită de ei anterior”, mărturiseşte Iosif Dagău.

Acesta are 30 de ani şi când era în ţară a lucrat la o fabrică din Arad ca şi operator. Acum lucrează în Anglia în oraşul Portsmouth, unde şi locuieşte. Dacă ar fi practicat taximetria în ţară, acesta spune că banii ar fi fost mult mai puţini, iar condiţiile nu s-ar putea compara cu cele din Anglia. Arădeanul rămâne pe săptămână, după ce plăteşte întreţinerea, chiria şi mâncare cu sume cuprinse între 200 şi 300 de lire sterline, adică în jur de 1000 -1500 lei, apoximativ 6000 lei pe lună. În Anglia cei care circulă cu taxiul plătesc 3 lire pentru prima milă, apoi tariful este de 1,5,1,6,1,7 lire pe milă. Banii pe care îi câştigă în Anglia, Iosif îi trimite în ţară pentru plata ratelor la apartamentul pe care şi l-a cumpărat în anul 2013, înt-un bloc nou.

Vine în ţară pentru a-şi vedea soţia şi părinţii

Deşi are un loc de muncă la care mulţi ar visa şi un câştig pe măsură, Iosif nu este pe deplin împlinit. În anul 2012 s-a căsătorit cu Valentina, o tânără din Republica Moldova pe care a cunoscut-o pe internet în timp ce se afla în Anglia. Valentina locuieşte acum în apartamentul lor din România, însă pentru că nu a primit cetăţenia nu poate pleca alături de soţul ei în Anglia.

„Aş dori foarte mult ca Valentina să poată veni cu mine în Anglia să îşi găsească ceva de lucru. De un an jumătate tot încerc să o duc cu mine, dar nu se poate, aşa sunt legile. Nu a primit viza să meargă. Tare mult mi-aş dori să fie lângă mine şi să nu mai trebuiască să fac atâtea drumuri în ţară. Este greu şi costă şi mult. Vrem să facem şi un copil şi chiar nu ar fi corect, ca ea să rămână singură în România să-l crească”, spune cu tristeţe Iosif. În Arad Iosif îşi are şi părinţii şi prietenii aşa că de câte ori vine îşi petrece timpul alături de cei dragi. Deşi acesta va mai sta câteva zile în ţară a început să-şi facă bagajul pentru a se întorce la muncă în Anglia. Dacă în alţi ani, acesta ducea cu el o geantă plină cu mâncare tradiţională românească, acum îşi duce doar câteva haine.

Printre acestea se află şi tricorurile inscripţionate cu echipa preferată - „Steaua”. „Cât de departe aş fi de ţară tot mă uit la meciurile Stelei. Acum cum locuiesc acolo mărturisesc că ţin şi cu Portsmouth Football Club”, mai spune Iosif.

Deşi s-au ridicat restricţiile de muncă pentru români în Anglia, Iosif spune că nu îşi va căuta alt loc în care să lucreze, deoarece îi place ceea ce face. Acesta lucrează 12 ore pe zi din care jumătate de oră sau o oră pauză. Săptămânal Iosif are câte o zi liberă, iar duminica este zi scurtă sau zi liberă.

Vă mai recomandăm: Invazia română în Anglia s-a dezumflat de tot

EXCLUSIV Acasă la Victor Spirescu, singurul român care a invadat Marea Britanie. „Am venit să muncesc, nu să vă fur!“

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite