FOTO Angajaţii Camerei de Comerţ din Arad au fost obligaţi de fostul preşedinte să „sponsorizeze” instituţia din propriile venituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Seculici alături de cei doi avocaţi
Gheorghe Seculici alături de cei doi avocaţi

Gheorghe Seculici, preşedinte interimar al Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Arad, a susţinut astăzi prima conferinţă de presă în această calitate.

Acesta a făcut o serie de dezvăluiri cu privire la acţiunile făcute de către fostul preşedinte Nicolae Băcanu. Alături de Gheorghe Seculici la conferinţa de presă au participat şi doi avocaţi ai instituţiei. Preşedintele interimar spune că în urma unui audit a reieşit faptul că instituţia a beneficiat de „sponsorizări” din partea angajaţilor.

    „Atitudinea abuzivă şi lipsa de transparenţă în exercitarea atribuţiilor fostei conduceri a CCIA Arad au fost factorii care au determinat colegiul de conducere să decidă, cu respectarea prevederilor Statutului CCIA, revocarea fostului preşedinte, Nicolae Băcanu şi numirea unei conduceri interimare. Conform Statutului CCIA, Colegiul de conducere este forul statutar care are dreptul să revoce preşedintele, în condiţiile în care tot acest organism l-a ales. A vorbi, aşa cum face Nicolae Băcanu, de lovituri de forţă, puci sau de nelegitimitate în asemenea condiţii înseamnă doar a manipula grosier opinia publică”, spune Gheorghe Seculici.

Acţiunile lui Băcanu au fost respinse de instanţă

Acesta mai afirmă că fostul preşedinte, Nicolae Băcanu, a formulat mai multe acţiuni în instanţă, unde şi-a susţinut punctul de vedere.

    „Instanţele judecătoreşti au respins atât cererea prin care Nicolae Băcanu solicita suspendarea deciziei Colegiului de conducere nr. 72/25.03.2013 prin care a fost revocat  (Sentinţa civilă nr. 1283/27.03.2013 a Tribunalului Arad) cât şi cererea prin care acesta a solicitat evacuarea actualei conduceri interimare din sediul CCIA şi asigurarea pentru domnia sa a posibilităţii de a-şi exercita funcţia de preşedinte, din  care a fost revocat (Sentinţa civilă nr. 3312/2013 a Judecătoriei Arad). Ca urmare a hotărârilor instanţei, situaţia actuală a domnului Băcanu rămâne neschimbată, domnia sa având doar calităţile de membru al Camerei şi membru al Colegiului de conducere, efectele revocării sale din funcţia de preşedinte rămânând în vigoare”, mai afirmă Seculici.

Acesta mai spune că în prezent numărul real al membrilor Camerei este de 83 de la 500 câţi erau când Nicolae Băcanu a  preluat funcţia.

O acuză adusă de Seculici, fostului preşedinte este aceea că:

    „CCIA a «beneficiat» lunar de aşa-zise sponsorizări care de fapt proveneau în proporţie copleşitoare de la salariaţi ai Camerei, data sponsorizărilor coincizând cu ziua în care aceştia îşi încasau retribuţia, iar banii respectivi nu au ajuns niciodată în buzunarele angajaţilor. Cuantumul sponsorizărilor depăşea şi 50 la sută din beneficiile salariaţilor,  cuvenite lor din derularea unor proiecte cu diferite finanţări. Din afirmaţiile angajaţilor, aceştia au fost obligaţi să facă aceste «sponsorizări», fiind ameninţaţi cu pierderea locului de muncă, dacă refuză. Conform datelor preliminare ale auditorilor, valoarea acestor sponsorizări, pentru anul 2012-începutul lui 2013, a fost de ordinul sutelor de mii de lei. Timp de aproximativ şase luni, această practică a încetat, după izbucnirea unui scandal cu tentă penală pe o temă similară la Bucureşti. După ce atenţia opiniei publice a fost deviată de pe acest subiect, practica a fost reluată. Auditul a fost necesar deoarece în ultimii doi ani, fostul preşedinte Nicolae Băcanu a refuzat să facă descărcarea bugetară anuală şi să convoace adunarea generală a membrilor CCIA, unde trebuia prezentat şi raportul comisiei de cenzori a CCIA.Conform raportului Comisiei de cenzori, pentru anul 2011, din  total venituri de 7.532.852 lei, 5.383.059 lei (peste 1 milion de euro!) reprezintă venituri fără scop patrimonial iar în cadrul acestora, s-au înregistrat creşteri semnificative faţă de anul precedent pentru veniturile primite prin sponsorizare sau donaţie (creştere cu 1.091.070 lei!)”.

Birouri insalubre

Când vorbeşte de fostul preşedinte, Gheorghe Seculici nu se referă doar la bani, ci şi la patrimoniul şi imobilele aflate în proprietatea CCIA.

„S-a constatat că acestea se află într-o stare deplorabilă şi de degradare, datorată proastei administrări, indiferenţei şi indolenţei fostei conduceri a CCIA, mai precis, a preşedintelui revocat Nicolae Băcanu”, mai spune Gheorghe Seculici, care a şi luat măsura renovării birourilor şi a subsolului clădirii care a fost lăsat în paragină. De asemenea, acesta spune că o mică parte din angajaţi nu au mai venit la lucru şi proiectele de care se ocupau stagnează. Este vorba despre apropriaţii fostului preşedinte Băcanu.

Gheorghe Seculici a anunţat şi data la care va fi convocată Adunarea Generală a membrilor CCIA.

    „Conducerea interimară a CCIA Arad va convoca, statutar, în data de 20 mai, Adunarea Generală a membrilor. Cu această ocazie, toate constatările rezultate din auditul efectuat, cât şi rezultatele studiului documentelor şi actelor legate de activitatea Camerei din ultimii ani, vor fi prezentate membrilor. Tot cu acest prilej, Adunarea Generală va decide, statutar, asupra componenţei structurii de conducere a instituţiei”, a mai declarat Seculici, care îşi va depune candidatura pentru preşedinţia CCIA Arad.

Băcanu recunoaşte sponsorizările, dar spune că sunt legale

Pe de altă parte, Nicolae Băcanu, fostul preşedinte spune că tot ce s-a făcut este legal şi că singura problemă de la Cameră este noua conducere care s-a instalat abuziv. „Este foarte surprinzător faptul că domnul Seculici, care este membru vechi în Consiliul de Conducere al Camerei vine şi spune acest lucru acum. Este surprinzător pentru că rezultatele Camerei au fost prezentate în Consiliu din timp în timp. Este inadmisibil că vine astăzi cu acest lucru. În ceea ce priveşte sponsorizările, ele au un statut legal. Avem contracte de sponsorizare şi chitanţe. Ele sunt folosite pentru a aduce un echilibru instutuţiei. Ţin să precizez că nu au fost în atribuţia mea, ci a directorului executiv. Toate aceste afirmaţii sunt făcute pentru a distrage atenţia că noua conducere s-a instalat abuziv la o şedinţă nestatutară”, a spus în apărarea sa, Nicolae Băcanu.

Mai puteţi citi: Gheorghe Seculici a fost numit preşedinte interimar al Camerei de Comerţ din Arad. Băcanu a fost revocat din funcţie

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite