Alpinistul român Zsolt Torok, ameninţat cu moartea din cauza unui cont fals de Facebook, în care părea extremist ungur postând jigniri antiromâneşti grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zsolt Torok este un unul dintre cei mai titraţi aplinişti români FOTO Facebook
Zsolt Torok este un unul dintre cei mai titraţi aplinişti români FOTO Facebook

Alpinistul arădean Zsolt Torok, cel care a devenit cunoscut la nivel naţional şi internaţional în urma exepdiţilor pe cele mai înalte vârfuri ale lumii, a fost ameninţat cu moartea după ce i s-a creat un cont fals de Facebook.

Torok este şi unul dintre supravieţuitorii cutremurului din Himalaya, aflându-se în perioada respectivă pe munte.

Dacă în urmă cu câteva luni Torok a fost insultat de maghiari pe Facebook pentru că vrea să ducă steagul României pe Everest, acum situaţia a devenit mai gravă.

Întors din expediţie la sfârşitul lunii mai, Torok a aflat că cineva a creat un cont de Facebook cu numele său de pe care postează mesaje antiromâneşti pe grupuri de profil, cum ar fi „Lupt pentru autonomia Transilvaniei” sau „Fuck you România”. Mai mult decât atât, mesajele au fost însoţite de poze falsificate, în care alpinistul Zsolt Torok apare ţinând în mână steagul României sau stema ţării cu mesaje jignitoare falsificate.

„După ce a apărut acest cont fals în care îmi erau furate poze şi modificate, am început să primesc mailuri de ameninţare. Bănuiesc că au venit de la un cetăţean român care crede că sunt extremist maghiar. Erau tot felul de mesaje iredentiste. Lucru care mi-a stricat imaginea. Pe mail am fost înjurat de mamă de tată. Tata a fost făcut ţigan, iar mama curvă unguroaică, ceva de nedescris mai ales că mama a fost profesoară de română. Mi-a mai scris că un glonţ va fi pentru mine, unul pentru familie, că au mai fost şi alţi unguri executaţi. Am depus plângere la poliţie, a intrat şi SRI pe fir şi în curând se va descoperi cine a făcut acel cont fals care mi-a mânjit imaginea”, a declarat Torok.

Alpinistul adaugă că nu doar statul român va înainta proces celui care a postat mesaje jignitoare la adresa României, ci şi el se va constitui parte civilă în proces şi va cere daune morale.

Reprezentanţii Poliţiei Arad au confirmat că există o plângere depusă în această problemă. „Ancheta fiind în desfăşurare, nu putem oferi informaţii despre acest caz", a declarat Ovidiu Liber, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad.

Alpinistul arădean  Zsolt Torok a escaladat până acum mai multe vârfuri din Masivul Himalaya, înalte de peste 8.100 de metri. Alpinist profesionist şi ghid montan cu 27 de ani de activitate, Torok a fost ales de patru ori Sportivul Anului, premiul fiind acordat de FRAE (Federaţia Romană de Alpinism şi Escaladă).

A participat la 12 expediţii româneşti sau internaţionale în: Himalaya, Karakorum, Anzii Cordilieri. A terminat, alături de Janos Torok, Trilogia Alpilor (cei trei mari pereţi nordici: Eiger, Grandes Jorasses şi Matterhorn).

Zsolt Torok s-a născut pe data de 29 septembrie 1973, la Arad. De la 18 ani s-a înscris şi în clubul arădean de alpinism şi, de atunci, practică acest sport fără întrerupere. 

Vă mai recomandăm: 

Alpinistul Zsolt Torok, insultat de maghiari pe Facebook pentru că vrea să ducă steagul României pe Everest

Cutremur în Nepal: Zsolt Török, ultimul alpinist român rămas în tabăra de pe versantul sudic al Everestului, evacuat

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite