Specialist în violenţă domestică şi sexuală din SUA: „Întreaga noastră structură cognitivă e construită să acuze victima“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jackson Katz  FOTO: Facebook Jackson Katz
Jackson Katz  FOTO: Facebook Jackson Katz

Jackson Katz, un specialist în violenţa domestică şi sexuală, a vorbit la un eveniment TED despre cum ar fi bine ca bărbaţii să nu mai tolereze în tăcere agresiunile asupra cunoştinţelor de sex feminin. „Cei care lucrăm în domeniul violenţei domestice şi sexuale ştim că adesea se dă vina pe victimă“, susţine Katz. În opinia sa „problemele femeilor“ sunt, de fapt, „problemele bărbaţilor“.

„Învinovăţim persoana căreia i s-a făcut ceva, în loc de persoana care a făcut ceva. Întrebăm de exemplu: „De ce vorbesc femeile astea cu aşa bărbaţi? De ce sunt atrase de aşa bărbaţi? De ce se mai întorc la el? Cum era îmbrăcată la petrecere? (...) O facem din mai multe motive, dar unul este că întreaga noastră structură cognitivă e construită să acuze victima. E în subconştient. Toată structura noastră cognitivă ne face să punem întrebări despre femei, despre alegerile lor, despre ce fac ele, ce gândesc sau cum se îmbracă“, explică Jackson Katz, specialist în violenţă domestică şi sexuală.

Acesta se întreba, la o prelegere TED, din noiembrie 2012, care este rolul diverselor instituţii care contribuie la formarea bărbaţilor abuzivi, dar şi, printre altele, ce rol joacă religia, sportul, pornografia, structura familiei.

În opinia sa, societatea ar fi bine să-i determine pe „bărbaţii care nu abuzează să se opună bărbaţilor abuzivi“ fie că e vorba de o iubită a unui prieten, fie că e vorba de o rudă. „Într-un fel, nu este tăcerea ta o formă de acord şi complicitate? Printre multele lucruri extraordinare pe care le-a spus Martin Luther King în viaţa lui scurtă, a fost: «până la urmă, ceea ne doare cel mai mult nu sunt cuvintele duşmanilor, ci tăcerea prietenilor»“, afirma specialistul.

Acesta povestea că lucrează mult cu sportivi din colegii şi universităţi din America de Nord tocmai pentru a preîntâmpina violenţa domestică:

„Dar ştiţi ce ne lipseşte? Conducerea. Dar nu conducerea studenţilor sportivi, ci conducerea directorului programului sportiv, a rectorului universităţii, a oamenilor responsabili de luarea deciziilor privind resursele, de luarea deciziilor privind priorităţile din organizarea instituţiilor. Eşecul, în cele mai multe cazuri, este al conducerii bărbaţilor“.

Mai puteţi citi:

VIDEO Prima femeie fotojurnalist din Fâşia Gaza: „Au refuzat să mă instruiască din cauza sexului meu“

AlexandriaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite