Primar obligat de instanţă să achite micii şi berea cumpărate la ziua comunei. „Nu se pot plăti servicii sau produse prohibite de lege“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotul primar al comunei Săceni, judeţul Teleorman, Mihai Petcu (dreapta), obligat să achite un prejudiciu de peste 13.000 de lei FOTO Youtube
Fotul primar al comunei Săceni, judeţul Teleorman, Mihai Petcu (dreapta), obligat să achite un prejudiciu de peste 13.000 de lei FOTO Youtube

Judecătoria Roşiorii de Vede şi Tribunalul Teleorman l-au obligat pe un fost primar din Teleorman să achite un prejudiciu de peste 12.000 de lei adus bugetului local prin achiziţia de mici, bere, sarmale şi dulciuri cumpărate cu ocazia Zilei Comunei şi a Crăciunului. Sentinţa celor două instanţe nu este definitivă, procesul fiind în faza de recurs, la Curtea de Apel Bucureşti.

Fostul primar din comuna Săceni, judeţul Teleorman, liberalul Mihai Petcu, înlocuit în urma alegerilor locale din 2016, a fost dat în judecată de noul primar, care le-a cerut judecătorilor să îl oblige pe fostul edil la plata unui prejudiciu de peste 12.000 de lei, stabilit cu ocazia unui control al Curţii de Conturi. Concret, Curtea de Conturi a descoperit, cu ocazia unui control efectuat în 2015, că la începutul anului 2014 Consiliul Local Săceni a adoptat o hotărâre prin care s-a decis organizarea, pe data de 1 Mai, a Zilei Comunei Săceni. Pentru sărbătoare, Consiliul Local a alocat şi un buget: 10.000 de lei.

Mici, bere, apă minerală, sarmale şi dulciuri

Curtea de Conturi avea să descopere, însă, că primarul Mihai Petcu a efectuat, cu ocazia, Zilei Comunei cheltiueli nelegale de 13.662 de lei. Facturile din contabilitatea primăriei arată că banii au fost folosiţi pentru achiziţia de apă minerală, pâine, sarmale, mititei, bere Servus, bere Burger şi sucuri. De asemenea, Curtea de Conturi a mai descoperit plăţi nelegale în valoare de 4.705 lei pentru organizarea evenimentului „Pomul de iarnă” din Decembrie 2014, ocazie cu care s-au cumpărat dulciuri şi fructe.

Cum se apără fostul edil

După imputarea banilor de către Curtea de Conturi, Mihai Petcu a achitat aproape 5.500 de lei. Pentru diferenţă, care însumează cu tot cu penalităţi de întârziere peste 13.000 de lei, Primăria Săceni l-a dat în judecată pe fostul edil, cerându-le judecătorilor să îl oblige pe Mihai Petcu la plata prejudiciului. Fostul edil s-a apărat spunând că de achiziţii s-a ocupat o comisie formată din trei persoane, el semnând pentru că aşa e procedura. Edilul a mai arătat în instanţă că nu îi pot fi imputate în mod personal aceste sume câta vreme comisia desemnată a fost cea care s-a ocupat de achiziţionarea şi cheltuirea sumelor alocate. Fostul edil s-a mai apărat spunând că „a semnat alături de contabilul primăriei documentele privind plăţile făcute în calitate de ordonator principal de credite, având în vedere că acele sume au fost bugetate şi aprobate de Consiliul local, prin hotărâri care nu au fost anulate şi nici modificate în vreun fel”.

Ce au decis judecătorii

Judecătoria Roşiorii de Vede, în primă instanţă, şi Tribunalul Teleorman, în apel, au admis cererea de chemare în judecată formulată de Primăria Comunei Săceni şi l-au obligat pe fostul primar Mihai Petcu să achite prejudiciul reţinut de Curtea de Conturi. Astfel, primarul a fost obligat să achite prejudiciul de 12.600 de lei, penalităţi de întârziere de 900 de lei şi cheltuieli de judecată de 1.000 de lei. „Faptul că în buget sunt prevăzute anumite sume pentru a fi cheltuite pentru diverse activităţi nu poate constitui un argument pentru angajarea acestora în plata unor servicii sau produse care sunt prohibite de lege, chiar dacă acestea sunt utilizare pentru scopul prevăzut în hotărârea de consiliu local. De asemenea, nu poate fi primită nici apărarea în sensul că apelantul era obligat să aducă la îndeplinire hotărârile de consiliu local, iar aceasta îl exonerează de răspundere”, se arată în decizia Tribunalului Timiş, care nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Impresii de la Ziua Comunei Săceni: „înţelegere, respect, voie bună, realizări”

Un ziar local, Informaţia de Teleorman, păstrează în arhiva sa electronică o descriere a Zilei Comunei Săceni din 1 mai 2016, când fostul edil se pregătea de alegerile locale. Sub titlul „Ziua Comunei Săceni: înţelegere, respect, voie bună şi realizări”, Informaţia de Teleorman scria: „Ziua comunei Săceni se află la a patra ediţie. Se serbează pe data de 1 mai. A fost insituită de actualul primar, Mihai Petcu, încă din primul an de mandat, ca o sărbătoare în care locuitorii să comunice între ei, să socializeze, să uite de gijile cotidiene şi să-şi desfate sufletul. Ceea ce s-a întâmpat şi acum. Muzică populară de cea mai bună calitate, interpretată de Ansamlul „Burnasul” din Alexandria împreună cu echipa de dansatori. Au fost prezenţi sute de cetăţeni din cele trei sate componente ale localităţii: Săceni, Ciurari şi Butculeşti. O atmosferă de voie bună, destindere şi optimism”.

O lună mai târziu, pe youtube a fost postat şi un filmuleţ în care preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Eugen Pârvulescu, îi chema pe oameni să îl voteze pentru un nou mandat pe „nea Petcu”. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite