Mormintele eroilor căzuţi în război, acoperite de bălării în cimitirul de la Alexandria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimitirul Eroilor din Alexandria
Cimitirul Eroilor din Alexandria

Bălăriile au acoperit mormintele eroilor îngropaţi în cimitirul de la marginea municipiului Alexandria. Locul de veci a fost curăţat şi pregătit drept cadru pentru discursurile oficialilor doar în luna mai, când s-a omagiat Ziua Eroilor. După eveniment, locul de veci a fost din nou dat uitării, iarba acoperind atât mormintele cât şi aleile.

Peste 290 de eroi, morţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei, îşi dorm somnul de veci în Cimitirul Eroilor de la marginea Alexandriei.  Mormintele acestora sunt mai tot anul acoperite de bălării, semn că autorităţile nu îşi amintesc prea des de cimitirul în care se odihnesc eroii fără de care, poate, oraşul n-ar fi existat. Într-o singură zi din an, Cimitirul Eroilor arată aşa cum ar trebui să arate un loc respectat şi întreţinut de autorităţi : De Ziua Eroilor. 29 mai , data la care sunt comemoraţi eroii neamului, este şi data la care cimitirul din Alexandria are parte de curăţenie temeinică. 

Este ziua în care edilii  oraşului Alexandria păşesc falnici printre morminte şi rostesc discursuri sforăitoare despre memoria eroilor căzuţi pentru apărarea patriei, într-un ”decor” pregătit în prealabil. Atunci angajaţii primăriei sunt mobilizaţi în forţă pentru curăţarea aleilor, înlăturarea bălăriilor şi schimbarea steagurilor. 

În preajma omagierii se depun toate eforturile pentru ca  evenimentul ţinut  o dată pe an în Cimitirul Eroilor să dea bine şi pentru ca, mai ales, cei ce conduc oraşul să aibă un cadru adecvat pentru rostirea discursurilor.  Ziua de 29 mai 2014 nu a făcut excepţie de la ”tradiţie”. Cimitirul Eroilor a fost curăţat, steagurile au fost schimbate şi edilii şi-au declarat, din nou, printre morminte, respectul şi recunoştinţa faţă de eroii căzuţi în război. Dovezi ale evenimentului care a dat bine în ochii presei şi ai electoratului sunt fotografiile făcute în ziua de 29 mai în Cimitirul Eroilor, postate pe pagina de Facebook a  Primăriei Alexandria. După eveniment, bălăriile au început să crească pe morminte şi Cimitirul Eroilor a redevenit locul uitat.

Steaguri căzute şi urme de moloz 

Imaginea de astăzi a locului de veci este una jalnică. Iarba acoperă mormintele şi aleile, iar steagurile jerpelite şi aproape căzute nu fac decât să completeze peisajul trist. Din falnicul steag NATO care a fluturat de Ziua Eroilor deasupra discursurilor rostite de autorităţi în cimitirul curăţat a mai rămas doar o cârpă jerpelită care stă să cadă. Ca şi cum iarba lăsată să crească la voia întâmplării n-ar fi  destul,  pe alocuri, printre mormintele eroilor, se văd urme de şantier. Fix lângă crucilor celor căzuţi pentru apărarea patriei se prepară materialul pentru cavourile care se ridică în cimitirul oraşului, aflat în imediata apropiere. 

În tot peisajul nu se mai vede nicio urmă de respect pentru cei comemoraţi pe 29 mai.

Locul de veci are toate şansele să rămână uitat până la sărbătoarea de anul viitor când autorităţile vor reveni printre morminte  să-şi declare din nou respectul şi recunoştinţa pentru eroii îngropaţi aici.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite