Mii de alexăndreni au luat Agheasma Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În curtea Catedralei ” Sf. Alexandru” s-a pregătit Agheasma Mare pentru credincioşi
În curtea Catedralei ” Sf. Alexandru” s-a pregătit Agheasma Mare pentru credincioşi

Alexăndrenii au mers astăzi la bisericile din oraş pentru a lua Agheasma mare, apa sfinţită de preoţi în ziua de Bobotează. Bisericile din oraş au pregtătit pentru credincioşi mii de litri de apă sfinţită, în cazane speciale.

La majoritatea lăcaşelor de cult din oraş pregătirile pentru Bobotează au început de aseară. În curţile bisericilor au fost aduse cazane pentru apa sfinţită şi au fost pregătite sticle pentru credincioşi. Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici. Apa sfinţită de preoţi, în ziua de Bobotează se numeşte Agheasma Mare. După dogmele bisericeşti, agheasma mare se ia dimineaţa pe nemâncate, înaintea anafurei şi atunci când credinciosul se împărtăşeşte. Oameni credincioşi, alexăndrenii s-au dus să ia apa sfinţită pentru a o duce în casele lor şi a o păstra tot anul. ” Vin în fiecare an să iau apă de Bobotează. Le dau nepoţilor în zile speciale de sărbătoare, dimineaţa, înainte de masă, să îi apere de rele, să fie sănătoşi şi să crească feriţi de păcate”, ne-a spus Iolanda Predoiu, o pensionară de 71 de ani, aflată la biserica, în ziua de Bobotează. 

Obiceiuri de Bobotează

De Boboteaza în unele comune din  judeţ, oamenii  fac dimineata focuri şi joaca in jurul lor, pentru ca apoi sa sară peste ele. În alte localităţi, astăzi, se botează caii. În oraşele de la malul Dunării, slujbele se ţin la malul apei în care preotul aruncă crucea după care credincioşii intră în apă. Se spune că cel care găseşte crucea va fi ocrotit şi norocos tot anul. 

Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe. În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dau bani împrumut.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite