FOTO Oltul şi Dunărea ameninţă să inunde mai multe localităţi din Teleorman. Se lucrează la întărirea liniilor de apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apele Oltului au produs o eroziune în dig
Apele Oltului au produs o eroziune în dig

Apele Oltului au erodat digul de pe malul stâng în localitatea Islaz. Pompierii din Teleorman alături de specialişti în ape din Olt şi Vâlcea lucrează la întârirea liniilor de apărare. Dunărea a inundat plaja din portul de la Turnu Măgurele.

Autorităţile din Teleorman sunt în alertă după ce hidrologii au instituit cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre şi Olt . Debitele au început deja să crească peste cotele de atenţie. Oltul este în localitatea Islaz cu un metru deasupra malului, iar Dunărea a inundat plaja şi pasarela din portul de la Turnu Măgurele.

Forţe ale ISU  Teleorman, alături de  specialişti şi lucrători de la Apele Române din Teleorman, Olt şi Vâlcea s-au mobilizat în localitatea Islaz, unde există un punct critic: digul de pe malul stâng pe cursul râului Olt, amonte un kilometru de DN 54. 

Aici  inundaţiile venite de Paşte au creat o eroziune în dig şi există riscul ca viitura de pe Olt să spargă digul şi apa să inunde terenurile din zonă. Prefectul judeţului Teleorman, Daniela Carmen Dan a declarat că s-au luat toate măsurile necesare luându-se în calcul  cel mai sumbru scenariu. Se lucrează în dreptul eroziunii din digul de pe malul stâng şi se ridică în spatele breşei un alt dig de protecţie. Se acţionează şi pentru supraînlăţarea digului de pe malul drept al Oltului cu saci cu pământ şi hidrobaraje: ” Pe malul drept am început deja să executăm o lucrare de supraînălţare, în zona de curbură. O să intervenim cu aproximativ 200 de metri de hidrobaraj şi continuăm cu supraînălţare  cu saci cu pământ şi folie. Consolidăm în acelaşi timp şi partea stângă a digului de pe râul Olt unde închidem, şi amonte şi aval, de o eroziune în dig şi, în paralel, în spatele acelei căderi de mal  o să ridicăm un dig”, a declarat prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan.

Oltul o capcană cu turbioane

Oltul a devenit un real pericol zilele acestea. Debitul râului este crescut şi, în plus, din  cauza vitezei, s-au format multe turbioane. 

Autorităţile avertizează cetăţenii să nu se încumete să intre în apele râului zilele acestea .”Oltul are o viteză foarte mare, apa întâlneşte obstacole şi face acele turbioane care sunt foarte periculoase pentru cineva care înoată, viteza este foarte mare şi nimeni nu trebuie să se avânte în apa Oltului”, a spus directorul Ion Barbu de la Apele Române.

Dunărea a inundat plaja de la Turnu Măgurele

Apele fluviului Dunărea sunt în continuă creştere. Fluviul a inundat deja plaja din port, iari pasarela către ponton se află deja sub ape. 

Potrivit hidrologilor, în zilele următoare debitul fluviului va creşte cu aproape 80% faţă de normal şi va rămâne ridicat timp de mai multe săptămâni. 

Codul portocaliu emis de hidrologi vizează sectorul aval Porţile de Fier - Zimnicea, iar cel galben vizează sectorul aval Zimnicea.. Potrivit estimărilor hidrologilor, viitura pe Dunăre va atinge cotele maxime în data de 25 mai.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite