Cum a ajuns tatăl lui Liviu Ciulei să fie acuzat de uciderea Miss România. Misterul unei crime pasionale celebre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tita Cristescu, frumoasa câştigătoare a titlului Miss România în 1926 FOTO Wikipedia
Tita Cristescu, frumoasa câştigătoare a titlului Miss România în 1926 FOTO Wikipedia

Liviu Ciulei, mare bogătaş în perioada interbelică, tatăl celebrului regizor Liviu Ciulei, a fost protagonistul unui scandal uriaş în 1935, fiind acuzat de uciderea frumoasei Tita Cristescu, Miss România. Bogătaşul fusese amantul frumoasei femei ucise cu cianură ascunsă într-o cutie de bomboane.

Uciderea Titei Cristescu, frumoasa tânără câştigătoare a titlului de Miss România a fost considerată cea mai misterioasă crimă a secolului trecut. Scandalul a izbucnit în 1935 la Bucureşti şi a captat atenţia întregii opinii publice. Tita Cristescu, Miss România, fata cea mică a fondatorului Partidului Comunist Român din România a murit în seara zilei de 25 decembrie 1935, otrăvită cu cianură de potasiu.

Suspectul principal: Liviu Ciulei, cunoscut bogătaş al epocii, amantul tinerei. Procesul răsunător care a urmat a scos la iveală o poveste demnă de un scenariu de film despre un amor pasional între Miss România şi aristocratul bogătaş, acuzat de crimă pasională.

Amor năbădăios 

Tita Cristescu a fost aleasă Miss România în 1926. Fiica cea mică a comunistului Gheorghe Cristescu, zis ”Plăpumaru”,  era atât de frumoasă încât s-ar fi zis că are lumea la picioare. A frânt multe inimi şi a sucit capul multor bărbaţi însuraţi. Printre aceştia s-a numărat şi inginerul afacerist Liviu Ciulei.

Deşi era mai în vârstă decât Tita, cu nevastă şi doi copii acasă, Ciulei a făcut o pasiune aproape bolnăvicioasă pentru frumoasa Tita. ”El suferă de gelozie, fapt pentru care nu de puţine ori dă naştere la scandaluri învinuind-o pe Tita de infidelitate.
Uneori îi trage amantei şi câte o palmă sau un pumn. Gesturi de «iubire» devenite cunoscute nu numai de apropiaţii familiei Cristescu, ci şi de oameni din cercuri mai largi”, notează V. D. Fulger în cartea ”Destine ale reginelor frumuseţii”. Dragostea cu năbădăi dintre inginerul Liviu Ciulei şi Miss România a durat şase ani. Se spune că, de-a lungul relaţiei, amantul i-ar fi promis Titei că o va lua de nevastă.

După ani lungi de scandaluri şi promisiuni deşarte, tânăra a decis, într-un final, să rupă relaţia cu Ciulei. A început să cocheteze cu diplomatul Cuza Hotta. Cum diplomatul era sărac, iar tatăl Titei o voia măritată cu un bogătaş, relaţia nu a fost încurajată.

Apropiaţii tinerei aveau să povestească în declaraţiile de la moartea ei că Miss România era exploatată de familie care îi cerea bani şi o împingea în relaţia cu Ciulei, în care tatăl Titei vedea soţul ideal.   Se spune chiar că Tita a avut o tentativă de sinucidere, sătulă de viaţa nefericită de care avea parte: ”După o tentativă de sinucidere eşuată, Tita i-ar fi spus Mariei: «Era mai bine dacă muream. Sunt plictistă de viaţă. Am fost o vacă de muls»”, mai notează V. D. Fulger în cartea ”Destine ale reginelor frumuseţii”.   

Ucisă cu cianură de potasiu

În decembrie 1935, viaţa nefericitei Miss România părea să ia o întorsătură bună. Diplomatul Cuza Hotta îi promisese că o va lua de nevastă. În seara zilei de Ajun, frumoasa tânără a fost la cinematograf şi a revenit acasă cu nişte prieteni, în apartamentul de pe Bd Brătianu. Servitoarea a întâmpinat-o pe Tita la intrare şi i-a spus că Liviu Ciulei i-a adus o cutie cu bomboane. Tânăra a desfăcut cutia, şi-a servit prietenii, dar aceştia au refuzat-o. Tita a mâncat două bomboane care i-au fost fatale. În scurt timp i s-a făcut rău sub ochii invitaţilor şi, la o jumătate de oră de la bomboanele fatale, a fost găsită  moartă de medicii chemaţi în ajutor.  

La autopsia efectuată la Institutul de Medicină Legală specialiştii au catalogat moartea drept una suspectă. Rezultatul autopsiei a fost: moarte provocată de otrăvire cu cianură de potasiu. Anchetatorii au constat că cianura fusese injectată în bomboanele pe care le mâncase Tita. Criminaliştii au ridicat cutia cu bomboane din apartamentul tinerei. ”Se constată că din acestea lipseau exact atât cât mâncase Tita. Servitoarea nu se atinsese de ele. Ea declara în stânga şi în dreapta că nu îi stă în obicei să guste şi cu atât mai puţin să mănânce din bomboanele şi prăjiturile stăpânei”, mai notează V. D. Fulger.  

image


Liviu Ciulei, suspectul principal

Primii doi suspecţi luaţi în calcul au fost Liviu Ciulei, despre care servitoarea susţinuse că adusese bomboanele, şi însăşi slujnica Titei, Maria Suciu, cea care îi dăduse cutia. Suspecţii au fost audiaţi în repetate rânduri. Slujnica a fost prima eliminată din cercul suspecţilor.Principalul suspect a rămas Ciulei.

Despre cazul Ciulei, Constantin Argetoianu scrie în Memorii. 

"3 ianuarie 1936. Tanara Tita Cristescu, fosta Miss Romania si patachina de meserie – fiica plapumarului Cristescu, prietenul meu si galagiosul comunist din 1920, a cazut moarta in cateva minute, zilele trecute, in casa ei. Tristul eveniment s-a intamplat in prezenta surorii ei mai in varsta, maritata. Toxicologii au declarat, dupa ce au facut analizele cuvenite, ca fata fusese otravita cu cianura de potasiu. Cristescu tatal, disperat de moartea fetei care ii intretinea batranetea prin «munca» ei, a facut un denunt Parchetului prin care acuza pe Ciulei, cunoscutul antreprenor de constructii, om de cateva zeci de milioane si stimat de toata lumea. NIimeni nu poate să creadă că un om ca Ciulei să fi comis o crimă. Fusese amantul Titei . Dar nu o rupsese cu dânsa. E drept că-i făcuse o vizită, câteva ore înainte să se întâmple drama. Dar de ce să fi omorât Ciulei? Fiindcă Tita Cristescu era logodită? Pare mai probabil ipoteza unui şantaj încercat de bătrânul vulpoi comunist împotriva unui om foarte bogat. Afacerea pasionează oraşul”
image


Proces răsunător

Ciulei a fost trimis în judecată sub acuzaţia de asasinare cu premeditare. Tot istoricul relaţiei celor doi, geloziile inginerului, certurile şi ameninţările acestuia la adresa tinerei l-au indicat ca fiind criminalul. Ciulei a respins toate acuzaţiile şi s-a considerat pe tot parcursul procesului nevinovat.

Procesul lui Ciulei a ţinut prima pagină a ziarelor în anul 1936. Presa vremii, lumea bună a Bucureştiului şi chiar oamenii de rând se înghesiau să vadă şedinţele de judecată în care inginerul era acuzat de crimă cu premeditare. Martorii au susţinut că amantul Titei n-ar fi fost în stare de crimă, procurorii n-au reuşit să strângă dovezi suficiente şi, în final, Ciulei a fost achitat. Se spune că afaceristul Ciulei ar fi pornit pe cont propriu o investigaţie pentru a afla cine a otrăvit-o pe Tita Cristescu. Misterul s-a dezlegat abia peste două decenii.

 Asasinul şi-a mărturisit crima pe patul de moarte

 Misterul morţii Titei Cristescu a fost dezlegat de un preot din Bucureşti. Chemat la spovedania unei bătrâne aflată pe patul de moarte, nimeni alta decât servitoarea Maria Suciu, duhovnicul a aflat un secret şocant. Slujnica şi-a mărturisit pe patul de moarte crima şi motivul pentru care a otrăvit-o pe Tita cu cianură : ”Pentru că era prea frumoasă, avea de toate, iar eu nu aveam nimic”.

Preotul a povestit autorităţilor cele spuse de bătrâna aflată pe patul de moarte şi misterul morţii Titei Cristescu s-a dezlegat la aproape două decenii de la dispariţia acesteia. Miss România fusese ucisă  din invidie şi gelozie chiar de slujitoare, invidioasă pentru faptul că era prea frumoasă.

AlexandriaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite