Copiii din Teleorman care-şi sacrifică vacanţa de vară pentru teatru. Sunt elevi de liceu tehnologic, dar muncesc 5 ore zilnic pentru apariţia la un mare festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece elevi ai Liceului Tehnologic nr. 1 din Alexandria sunt membri ai trupei de teatru Alter Ego. Ei se pregătesc intens zilele acestea pentru a pune în scena piesa ”Gaiţele”, în cadrul Festivalului de Teatru ”Ideo Ideis”, care se va desfăşura la Alexandria în perioada 7-13 august. Copiii provin în majoritate din mediul rural şi stau în cămin pe perioada vacanţei sau fac naveta pentru a pregăti piesa de teatru.

Pasiunea pentru teatru îi determină pe cei 10 elevi ai Liceului Tehnologic nr.1 din Alexandria, membri ai trupei Alter Ego, să îşi petreacă vacanţa de vară într-o sală de clasă din liceu. Zilnic îşi petrec câte 4-5 ore la repetiţii, sub îndrumarea profesoarei Luminiţa Vilae şi se pregătesc din greu pentru participarea la Festivalul de Teatru Ideo Ideis, o premieră şi pentru copii, dar şi pentru liceul cu profil tehnologic care nu a mai avut până acum reprezentanţi în festivalul-fenomen de la Alexandria.

Cei mai mulţi dintre copiii de la Alter Ego provin din mediul rural şi fac naveta sau locuiesc în internat.  ”Trupa de teatru Alter Ego a Liceului Tehnologic nr. 1 Alexandria a luat fiinţă acum doi ani, odată cu concursul organizat de Primăria Alexandria, ”Pauza de teatru”. Încă de la început am acceptat provocarea de a participa alături de celelalte licee din oraş la acest concurs. Anul trecut am câştigat premiul al doilea. Am fost onoraţi, ne-am bucurat tare mult. Anul acesta am răspuns din nou pozitiv acestui concurs. Am obţinut trofeul festivalului şi participarea la Ideo Ideis. Ne pregătim intens cu piesa ”Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu”, spune profesorul coordonator al trupei , Luminiţa Vilae.

”Au prins curaj, au încredere în forţele lor şi se simt apreciaţi”

Elevii de la Liceul tehnologic nr 1. au încheiat perioada de practică pe 1 iulie, iar pe 15 iulie au revenit în internatul şcolii şi în liceu pentru a pregăti piesa pe care o vor prezenta în cadrul festivalului Ideo Ideis, sâmbătă, 12 august, la ora 11.00.

” Copiii din trupă sunt în clasa a X-a şi a XI-a, avem şi o absolventă care acum este studentă . Ni s-a mai alăturat şi un elev de la Colegiul Naţional ”A. I Cuza”. Pe ei teatrul îi ajută tare mult, pentru dezvoltarea lor personală. De când facem teatru împreună formăm o familie, am învăţat să ne respectăm, am învăţat ce înseamnă punctualitate. Am învăţat că fiecare membru al trupei este foarte important şi atunci când un membru lipseşte nu putem să facem repetiţiile, nu ne iese treaba aşa cum trebuie. Au prins curaj, au încredere în forţele lor şi se simt apreciaţi” , mai spune profesorul coordonator.

Vor da viaţă personajelor celebre din ”Gaiţele”

Fie că vin din Talpa, Suhaia sau Alexandria, fie că locuiesc în internat sau vin cu autobuzul la repetiţii, copiii din Alter Ego sunt uniţi de pasiunea pentru teatru. Majoritatea şi-au descoperit înclinaţia către acest domeniu în liceu şi cei mai mulţi dintre ei cochetează cu ideea de a încerca, după liceu, să ducă mai departe acestă pasiune.  Roxana Viziru din Talpa este elevă în clasa a XI-a şi pe scena de la Ideo va da viaţă personajului Aneta Duduleanu :” Îmi place foarte mult. Este un talent. Îmi plăcea de când eram mai mică. Am zis că de ce să nu încerc şi eu. Aş vrea tare mult, după liceu, să continui cu această pasiune”.


 

image

Cătălin Vilae, elev al Colegiului Naţional ”Al . I Cuza” s-a alăturat şi el trupei Alter Ego pentru rolul Mircea Aldea din piesa ”Gaiţele”:  ” M-a atras încă de mic. Am activat în trupa de teatru de la Palatul Copiilor. Mă gândesc mai departe la posibilitatea de a face teatru. Experienţa Ideo Ideis este o experienţă  nouă.Suntem foarte încântaţi că vom participa.

Mădălina Stavarache, clasa a XI-a, la profilul gastronomie, va da viaţă personajului Vanda: ”Sunt din Plosca şi fac naveta. Pasiunea este mult mai puternică decât un efort atât de mic”.

Costume şi decoruri procurate cu ajutorul unor oameni de bine

Pentru pregătirea piesei pe care o vor prezenta la Ideo Ideis, copiii de la Liceul tehnologic nr.1 Alexandria nu au avut fonduri. Au primit însă ajutorul unor oameni de bine. ”Copiii activează în cadrul cercului de teatru de la Palatul Copiilor. În urma parteneriatului pe care îl avem cu Palatul Copiilor, doamna profesoară ne împrumută de fiecare dată decorurile de care avem nevoie. Costume am găsit la o doamnă de bună credinţă care are o firmă specializată cu petreceri copii şi ni le împrumută cu drag. Ne descurcăm fără fonduri şi cu multă pasiune, cu ajutorul unor oameni de bine”, mărturiseşte prof. Luminiţa Vilae.
 

Cei care vor să îi vadă şi să îi susţină pe micii actori de la Liceul Tehnologic nr 1. din Alexandria sunt aşteptaţi la Festivalul Ideo Ideis, între 7 şi 13 august.  Reprezentaţia ”Gaiţele” este programată pentru ziua de 12 august, ora 11.00, Casa de Cultură din Alexandria. Tinerii liceeni din Alexandria vor participa la festival alături de alte 8 trupe de tineri actori din diferite oraşe ale ţării.

AlexandriaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite