Cel mai bun baseball din ţară, practicat de o echipă alexăndreană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lotul naţional de baseball este format din 12 jucători ai echipei Atletico Alexandria, câţiva de la celelalte cluburi din ţară şi doi stranieri Andrei Mirescu este unul dintre fondatorii echipei alexăndrene de baseball. A câştigat în 2008 turneul naţional, iar acum este ca şi campion.

 Sportivul a făcut totul din pasiune şi se luptă să creeze un teren adecvat şi o grupă de copii. Surpriză sau nu, pionierii acestui sport în zona Teleormanului au fost oiniştii şi antrenorii de oină ca profesorul Dan Romaşcanu, de la Liceul Teoretic din comuna Olteni. Astfel, nu a fost nevoie de mult timp ca dintre practicanţii sportului naţional să se desprindă câţiva jucători şi spre baseball. După spusele vicepreşedintelui Atletico Alexandria, „primii jucători de baseball au fost oinişti care şi-au pus mănuşi şi căşti de protecţie”.

Clubul Sportiv Şcolar, pepinieră de talente

 Andrei Mirescu practică baseball-ul din 1992 şi  s-a legitimat un an mai târziu la Clubul Sportiv Şcolar din Alexandria. La club l-a avut ca antrenor pe profesorul Dinu Stoianof. Pasiunea lui Andrei Mirescu pentru baseball s-a dezvoltat pe parcurs. El spune că, la început, totul a fost din joacă, apoi a trecut de la cadeţi la juniori şi de la juniori la seniori. „CSS-ul nu îşi susţine echipele de seniori. Ei merg până la acest nivel şi pierd jucătorii de baseball, pe care îi au”, explică acesta.
Andrei Mirescu a jucat între 2001 şi 2006 în echipa de seniori a clubului Dinamo Bucureşti. Sportivul îşi aduce aminte că, în 2006, după turneul final al campionatului naţional de baseball de seniori, s-a produs o ruptură între câţiva jucători cu experienţă. „Eu atunci aveam 28 de ani, ceilalţi jucători cu experienţă  26-27, restul erau mai mult puşti veniţi de la Clubul Sportiv Şcolar 6. Nu am pornit cu gândul de a ne face un club, dar am zis că dacă tot ne arde pe noi să jucăm, hai să ne facem legal o echipă şi să ne înscriem”, mai spune acesta. Acest lucru s-a şi întâmplat până la urmă. S-a înfiinţat clubul Atletico Alexandria, după ce Mirescu şi alţi jucători au plecat de la Dinamo.

Campioană în doilea sezon de la înfiinţare

Astfel, în 2007, Atletico participă în premieră la turneul de seniori. Pierde în faţa lui Dinamo Bucureşti pentru a-şi lua revanşa sezonul următor. Alexandria avea campioană naţională la baseball. Mai mult, o parte semnficiativă din jucătorii de baseball ai Atletico erau chiar alexăndreni. „La anul înfiinţării am fost şase din Bucureşti şi şase din Alexandria. Jucătorii din Alexandria terminaseră junioratul şi nu aveau continuitate. Terminau la 18, 19 ani la CSS şi îi luam la noi”, explică jucătorul de baseball. La ora actuală, Atletico are tot şase jucători alexăndreni, plus Andrei Mirescu.
  În anii următori, echipa de baseball alexăndreană nu a reuşit să urce mai sus de locul doi în campionat, dar anul acesta are şanse mari la titlu. „Suntem aproape campioni, mai aveam de jucat turneul final de la Roman. Ideea e că Dinamo s-a desfiinţat de anul trecut, pentru că nu a mai obţinut finanţare. Nouă şi colegilor mei fondatori ai Atletico ne-a părut rău din cauza scăderii competitivităţii”, regretă Andrei Mirescu. Astfel, echipa alexăndreană duce lipsă de provocări.
Problema terenului nu este rezolvată
  Pe de altă parte, succesul echipei este condiţionat de existenţa unui teren şi de importurile de echipamente costisitoare. Echipamentele de baseball sunt toate aduse din import, respectiv din Olanda şi Italia, cele două mari puteri ale baseball-ului european. Echipa mai vrea să amenajeze un teren în comuna Măgura, lângă terenul de fotbal, pentru a realiza un soi de minibază sportivă. Însă, s-au lovit de tot felul de piedici birocratice. „Acolo este păşune şi pentru a o scoate din circuit trebuie să se facă şedinţă la Ministerul Agriculturii, şedinţă de guvern. Cu toată birocraţia asta, am renunţat”, explică Mirescu. Acesta mai are varianta cumpărării de teren în câmp. Ca urmare, la ora actuală, jucătorii alexăndreni care sunt studenţi se antrenează în Bucureşti, iar cei câţiva care sunt în oraş fac antrenamentul cu Dinu Stoianof.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite