Căminele de la Furculeşti şi Cervenia vor fi gata la 1 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cinci luni după ce au fost închise,  fostele spitale de la Cervenia şi Furculeşti se pregătesc să-şi deschidă din nou porţile ca azile. Directorii unităţilor şi-au făcut publicitate în ziare pentru a găsi bătrâni care să se mute în noile cămine, dar nu s-au găsit doritori pentru toate locurile.

Închise la 1aprilie 2011, centrele de sănătate de la Furculeşti şi Cervenia ar fi trebuit să fie gata la 1 iulie. Strângerea documentaţiilor necesare pentru licitaţii şi demararea lucrărilor a durat mai mult decât plănuise iniţial Ministerul Muncii, în subordinea căruia au trecut cele două unităţi, aşa că termenul nu a fost respectat. La 1 iulie fostele spitale abia demaraseră lucrările propriu-zise şi ministerul a fost nevoit să dea un nou termen. Potrivit acestuia, azilele de la Cervenia şi Furculeşti ar trebui să îşi deschisă porţile la 1 septembrie. Directorii celor două centre spun că ultima lună a fost o cursă contracronometru şi acum lucrările sunt pe ultima sută de metri. „ Noi zicem şi sperăm că o să deschidem la 1 septembrie. Acum se lucrează la băi, la instalaţia electrică , la zugrăveli. Vom încerca să respectăm termenul dat” ne-a declarat Adrian Gâdea, directorul Căminului de bătrâni de la Furculeşti. Directorul de la Cervenia este şi mai optimist. „ O să deschidem la 1 septembrie şi o să vedeţi că din cele 67 de spitale din ţară, închise la 1 aprilie,o să fim singurele care au terminat”, a declarat managerul Nicolae Bulumac.

Şi-au căutat bătrâni la mica publicitate

În paralel cu amenajarea localurilor, conducerile unităţilor de la Cervenia şi Furculeşti au mai avut o mare grijă în ultimele două luni: găsirea bătrânilor.  Au dat anunţuri la mica publicitate şi şi-au prezentat oferta. „ Am făcut şi un site unde am prezentat unitatea şi condiţiile de primire ca să găsim doritori” spune directorul de la Furculeşti. Dacă la Cervenia sunt cereri pentru toate cele 50 de locuri, la Furculeşti, viitorii chiriaşi întârzie să apară. „ Am avut la 1 iulie 40 de cereri pentru toate cele 40 de locuri. Până acum nu s-au concretizat decât 13 dosare, pentru că foarte mulţi s-au răzgândit. Cred că majoritatea au vrut întâi să vadă cum va arăta căminul şi apoi să depună dosar. Noi îi aşteptăm în continuare” a mai spus Adrian Gâdea, managerul de la Furculeşti.

Managerii spun că oferta lor e mai ieftină ca la privat

Cheltuiala cu un bătrân cazat la cămin a fost evaluată la 850 de lei. „Chiriaşul” va plăti, potrivit legii  60% din venituri pentru a beneficia de serviciile căminelor, dar nu mai mult de 850 de lei. În cazul celor cu venituri foarte mici, diferenţa va fi suportată de stat. „ E foarte convenabil. Păi la căminele privare sub 1500 de lei nu se dă, aşa că eu zic că se vor găsi doritori” a mai adăugat managerul de la Cervenia.
Bătrânii care vor apela la cele două cămine din Teleorman vor fi cazaţi în camere tip garsoniere cu baie proprie, televizor ,aer condiţionat şi linie telefonică. Pentru transformarea celor două unităţi spitaliceşti în azile, Ministerul Muncii a a alocat 4, 1 milioane de lei. Timp de 33 de luni căminele vor fi finanţate de la bugetul de stat, după care vor trece pe autofinanţare.

CITAT
„ Am avut la 1 iulie 40 de cereri pentru toate cele 40 de locuri. Până acum nu s-au concretizat decât 13 dosare, pentru că foarte mulţi s-au răzgândit”
Adrian Gâdea
director Căminul pentru persoane vârstnice Furculeşti.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite