Alina Gudei de la Colegiul Naţional ”Alexandru Ioan Cuza” a reprezentat România la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe şi a câştigat medalia de argint

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Alexandra Gudei, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional ” Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria a reprezentat România la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO) şi s-a întors acasă cu medalia de argint. Performanţa este una remarcabilă , iar în spatele ei se ascunde multă muncă, ambiţie şi dedicaţie pentru studiu.

Alina Gudei a fost selectată în lotul restrâns al României, în urma rezultatului bun obţinut la faza naţională a Olimpiadei de Biologie, desfăşurată în 2015. S-a clasat pe locul 5 şi a urcat, mai apoi, pe locul 4. ” A urmat o selecţie pentru lotul restrâns, în luna februarie. Din patru am rămas doi, eu şi o fată din Craiova”, povesteşte olimpica.

Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene EUSO s-a desfăşurat în Estonia, în perioada 14-17 mai.  Au participat 50 de echipaje, reprezentând 24 de ţări. ”Am făcut echipă cu un băiat de la Fizică, de la Liceul de Informatică Bucureşti şi cu unul de la Chimie, de la Colegiul Naţional ”Emil Racoviţă” Iaşi. Am avut două probe comune de patru ore, ambele probe pratice la care am avut atât probe individuale, dar a trebuit să şi colaborăm. La prima probă am avut ca temă lactatele, cum pot fi utilizate, ce bacterii se folosesc, ce concentarţii au acestea, iar la cea de-a doua tema a fost pilele electromotoare cu ajutorul bacteriilor şi cu ajutorul substanţelor chimice. Apoi a urmat o cursă de maşini care utilizau energie produsă de aceste pile”, spune eleva despre desfăşurarea olimpiadei.

Echipajul cu care Alina a reprezentat România la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe a Uniunii Europene s-a întors acasă cu medalia de argint. ” Rezultatul înseamnă pentru mine încununarea muncii. Chiar mi-am dorit foarte mult să ajung acolo, sunt destul de mândră de mine”,  mărturiseşte Alina.

Pentru Olimpiada Internaţională din acest an s-a pregătit alături de profesoara sa de biologie, Nicoleta Croitoru: ”Am învăţat zi de zi, câteva ore. Îmi place foarte mult şi nu am simţit asta ca o povară, am făcut-o de plăcere”

Şase calificări la naţională

Rezultatul nu a venit peste noapte, ci în urma multor ani de pregătire şi studiu. Alina Gudei este un elev de excepţie care are media generală 9,94. A ales profilul mate-info bilingv, pasionată fiind de materiile exacte.

A participat pentru prima dată la o etapă naţională în  clasa a VI-a, când s-a calificat la Fizică. Au urmat alte cinci calificări la etapele naţionale. ”M-am calificat de şase ori la naţională :  de trei ori la Biologie, de două ori la Fizică şi o dată la Ştiinţe pentru juniori” , spune eleva Colegiului Naţional ”Al. I Cuza”.

Materia preferată-Biologia- a descoperit-o în clasa a VII-a. Ştie de pe acum că profesia ei de viitor va avea la bază biologia. ” Nu sunt total decisă, oscilez între Medicină şi cercetare. Întrucât pentru cercetare trebuie să plec în afară, nu sunt 100% convinsă. Dacă voi alege Medicină, voi rămâne în ţară. Consider că Facultatea de Medicină din România  este una dintre cele mai bune din Europa”, mărturiseşte olimpica.

Care este secretul succesului unui elev strălucit? ”Să faci ceea ce îţi place, să nu încerci să faci ceva doar pentru că te obligă cineva, te îndrumă cineva să faci asta. Să-ţi placă cu adevărat ceea ce faci, pentru că dacă nu îţi place şi faci forţat, nu ai cum să aloci atâta timp şi atâta dedicaţie”.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite