Acuzatul de omor care „nu ar putea să facă rău niciunei muște”, declarat nevinovat

0
Publicat:

Un bărbat din Teleorman, trimis în judecată pentru uciderea unei bătrâne de 81 de ani a fost declarat nevinovat, judecătorul hotărând că nu există probe care să susțină acuzațiile. Sentința nu este definitivă.

Crima a avut loc în decembrie 2015. Sentința nu este definitivă FOTO Arhivă
Crima a avut loc în decembrie 2015. Sentința nu este definitivă FOTO Arhivă

Tribunalul Teleorman a pronunțat o primă sentință într-un dosar de omor în care un bărbat din Crângeni, județul Teleorman, a fost acuzat că, alături de alți doi complici (rămași neidentificați) a omorât o bătrână de 81 de ani din localitate.

Crima a avut loc în decembrie 2015. O femeie care s-a dus să îi ducă bătrânei de mâncare a găsit-o pe aceasta „căzută lângă patul din dormitor, având multiple leziuni și urme de sânge în zona capului și a feței”.

Martora a întrebat-o pe victimă cine sunt agresorii, iar bătrâna a reușit să-I spună că au fost trei persoane. Când martora a întrebat dacă a reușit să recunoască pe vreunul dintre agresori, victima a oferit un răspuns incoerent și și-a pierdut luciditatea, murind, mai târziu, la spital.   

Principalul suspect

În urma anchetei, procurorul de caz a identificat un suspect, un bărbat cunoscut la nivelul comunității ca fiind un consumator de băuturi alcoolice, a cărui urmă a fost găsită pe mânerul de la ușa dormitorului victimei. Supus unui test cu detectorul de minciuni în care a fost întrebat dacă știe cine a omorât-o pe bătrână și dacă a fost de față la agresiune, bărbatul a picat testul. În schimb, acuzatul a trecut testul în care a fost întrebat dacă el este cel care a comis crima.

Declarat nevinovat din lipsă de probe

În urma judecării cazului, Tribunalul Teleorman l-a declarat nevinovat pe bărbatul acuzat de omor, ajungând la concluzia că împotriva sa nu există probe.

Doar prin dovedirea unei situaţii de fapt preexistente, respectiv că inculpatul a atins, la un moment dat, mânerul interior al ușii de acces în dormitorul persoanei vătămate, organele de urmărire penală au dat valoare de certitudine unei prezumţii simple, nesusţinute de niciun alt mijloc de probă, şi anume că inculpatul a exercitat acte de violențe asupra persoanei vătămate, provocându-i astfel decesul”, se arată în sentința Tribunalului Teleorman.

Potrivit judecătorului, „în lipsa unor elemente factuale care să dovedească legătura cauzală între eventuala prezență, la un moment dat, a inculpatului la locuința victimei și moartea violentă a acesteia din urmă, există în cauză o îndoială serioasă şi semnificativă în ceea ce priveşte comiterea faptei”.

„Prezența inculpatului în proximitatea locuinței persoanei vătămate poate fi explicată prin aceea că, așa cum rezultă din declarațiile martorilor audiați în cauză, inculpatul a mai ajutat-o în trecut pe persoana vătămată la treburile gospodărești”, a punctat judecătorul.

„Inculpatul nu se afla în relații de dușmănie cu victima și știu că chiar o mai ajuta câteodată la treburile gospodărești, chiar a ajutat la înmormântarea ei, cu băgatul în groapă, iar dacă o fi ieșit vreo amprentă a acestuia la locuința victimei, este datorită faptului că el se mai ducea pe acolo, să o ajute, pentru a lua grâu din arendă și a-l depozita și alte asemenea treburi gospodărești”, a declarat un martor audiat de judecător.

În sentința pronunțată, judecătorul care a dispus achitarea bărbatului acuzat de omor a ținut cont și de declarațiile martorilor care, deși îl știu pe acuzat ca un consumator de alcool, nu îl cred în stare de comiterea unei crime. Un martor chiar l-a caracterizat pe inculpat drept „un om liniștit, care nu ar putea să facă rău niciunei muște”.

„Îl cunosc bine pe inculpat, din copilărie, pentru că suntem de o seamă, nu este un om violent și nu este în stare să dea nici măcar cu palma”, a declarat un alt martor.  „După părerea mea, inculpatul nu este vinovat de fapta de omor, pentru că nu ar fi în stare să comită așa ceva”, a spus un alt martor.

„În urma analizei logice, ştiinţifice şi riguroasă a faptelor relevate, cu respectarea principiilor referitoare la loialitatea administrării probelor şi a aprecierii ca un tot unitar, instanţa constată insuficienţa probatoriului care să susţină că inculpatul a săvârşit infracţiunea de omor”, este concluzia judecătorului de la Tribunalul Teleorman, a cărui sentință nu este definitivă.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite