VIDEO Transalpina de Apuseni, drumul spectaculos care traversează munţii, va fi asfaltat. Peisajele de pe traseu, magnifice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Alba a lansat oficial procedura de achiziţie a contractului în valoare de peste 40 de milioane de euro privind modernizarea DJ 107 I, cunoscut şi sub denumirea de ”Transalpina de Apuseni“.

Documentaţia a fost publicată pe SEAP în 6 septmbrie, iar ofertele pot fi depuse până în 10 octombrie 2018. Valorea estimată a contracutul este de 141.552.776 lei, fără TVA (circa 30 de milioane de euro). Cu TVA, valoarea contractului se ridică la aproape 44 de milioane de euro.

„Transalpina de Apuseni” este unul dintre cele mai frumoase, spectaculoase şi întortocheate drumuri din România, care face legătura între municipiul Aiud şi comuna Bucium pe culmile Munţilor Apuseni. Drumul judeţean are 78 de kilometri, străbate culmi de peste 1.000 de metri şi trece prin zone de o frumuseţe rară, cu păduri, chei şi poieniţe.

Proiectul ”Modernizare drum judeţean DJ 107 I: Aiud (DN1) - Aiudul de Sus - Rîmeţ - Brădeşti - Geogel - Măcăreşti - Bîrleşti Cătun - Cojocani - Valea Barnii - Bîrleşti - Mogoş - Valea Albă - Ciuculeşti - Bucium - Izbita - Coleşeni - Bucium Sat - DN 74 (Cerbu)” este finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă. Tronsonul străbate o zonă importantă a judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi şi realizarea lui va scoate din relativa izolare care le-a frânat dezvoltarea economică şi le-a favorizat depopularea comunele Râmeţ, Ponor şi Mogoş. De asemenea, va contribui la scurtarea drumului pe care îl au de parcurs locuitorii din zona Zlatna, Abrud spre Aiud, Cluj-Napoca şi spre localităţile din estul judeţului Alba, spre Blaj, Ocna Mureş. În prezent, drumul prezintă numeroase degradări atât a îmbrăcămintei căii de rulare, cât şi cedări ale structurii rutiere.

Elementele geometrice nu corespund cerinţelor de trafic actual şi de perspectivă, iar lucrările de colectare şi evacuare a apelor sunt nefuncţionale şi cu gabarite depăşite. O altă problemă a drumului este generată de scurgerea necontrolată a apelor pluviale. Proiectul de modernizare propune, pe lângă asfaltare, şi amenajarea de trotuare şi piste pentru biciclişti. Lungimea totală a drumului este de 78,42 km, iar precedura de achiziţie a fost împărţită în două loturi: Km 0 – km 43+510 cu valoare estimat de 78.030.642 lei şi km 43+510 – km 78+420 cu valoare estimată de 63.522.133 lei. Proiectul mai prevede amenajarea a 16,2 km de şanţuri de pământ şi a 73,88 km şanţuri de beton. De asemenea, se va instala parapet metalic pe o distanţă de 27,5 km şi vor fi realizate consolidări de ziduri de sprijin pe o lungime de 23,3 km. Vor fi reabilitate 2 poduri existente şi vor fi construite 14 poduri noi. În proeict este prevăzută isntalarea de indicatoare rutiere de avertizare cu alimentare fotovoltaică pentru semnalizare luminoasă la trecerile de pietoni. Vor fi amenajaţi 6,7 km de piste pentru biciclete, 12.610 mp de trotuare şi 21 de staţii de autobuz.

drum apuseni

În afara beneficiilor pentru locuitorii zonei, modernizarea şoselei ar permite şi accesul facil al turiştilor. În prezent doar cei care cunosc zona şi deşin maşini de teren se încumetă să meargă pe aici, chiar dacă frumuseţea Munţilor Apuseni este cunoscută. Pădurea Sloboda este prima rezervaţie naturală întâlnită pe acest drum. Zona este o arie protejată de interes naţional de tip botanic. Se află în partea vestică a Aiudului, pe dealurile din partea estică a Munţilor Trascăului, între aceştia şi culoarul Mureşului şi se întinde pe o suprafaţă de 20 hectare. Aria protejată reprezintă un relief variat (văi, versanţi abrupţi, luminişuri, pajişti), acoperit în cea mai mare parte cu vegetaţie forestieră, alcătuită din specii arboricole în amestec de stejar sau carpen şi specii de conifere în partea superioară a dealului.

De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi ţi vârfuri ascuţite. De asemenea, pe drum sunt numeroase zone de belvedere care oferă privelişti până spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare. Folosind alte drumuri se poate coborî până la Sălciua, cu legătură spre drumul naţional 75. Turda – Cîmpeni. De altfel, din Ponor imaginea cea mai frumoasă este spre Muntele Mare şi culmea Bedeleu, care străjuieşte zona Sălciua – Poşaga. Scopul proiectului este îmbunătăţirea accesului în zona de nord, nord-vest a judeţului Alba, pentru dezvoltare economică, socială şi a turismului inter-regional. Dacă procedura decurge în condiţii bune, contractul va fi semnat în 2019, iar finalizarea ”Transalpinei de Apuseni” ar putea avea loc în 2021.

Citiţi şi:

 

FOTO Cum va arăta Platoul Romanilor din Alba Iulia la 100 de ani de la Marea Unire. Investiţii de 5 milioane de euro în Parcul Unirii

 

Exploziile devastatoare care au îndoliat România comunistă. Cum au murit 14 oameni şi alte zeci au fost răniţi într-o tragedie din 1985 care putea fi evitată

 

FOTO Comuna unde copiii vor începe şcoala în căminul cultural sau la bibliotecă. „Care părinte normal la cap îşi va lasă copilul în cocinele astea?“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite