VIDEO spectaculos filmat într-o pădure din Munţii Apuseni: două căprioare atacate de un râs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Felix-Bogdan Dragomir
Foto: Felix-Bogdan Dragomir

Reprezentanţii Parcului Natural Apuseni au realizat o filmare spectaculoasă într-o pădure din această zonă a ţării. În cadrul activităţillor de monitorizare a faunei au susprins pe imagini un râs care atacă două căprioare.

”Ca orice felin sălbatic râsul (lynxul) este setos de sânge şi atacă orice vietate ce-i iese în cale: de la pasărea cât de mică până la cocoşul-de-munte şi de la micile rozatoare până la ciuta de cerb”, susţin reprezentanţii Parcului Natural Apuseni în comentariul care însoţieşte filmarea postată pe internet.

În filmuleţ se pot observa două ciute (căprioare), care la un moment dat încep să fugă speriate, iar în urma acestora apare un râs. Deşi are o statură foarte mică, râsul reuşeşte să le pună pe fugă pe cele două animale sălbatice mult mai mari. Peste câteva momente, prin faţa camerei de luat vederi amplasată în pădure apare şi un exemplar spectaculos de cerb, care le urmează pe cele două ciute. 

   

Sursa video: Parcul Natural Apuseni

Râşii au mărimea asemănătoare cu cea a câinelui şi au între 70 şi 150 cm lungime. Toate speciile de lincşi sunt carnivore, prădătoare şi teritoriale. Prada lor tipică constă în diverse animale forestiere şi cele care trăiesc în câmpuri, cum ar fi şoareci, iepuri, ciute şi diverse specii ale păsărilor. Uneori consumă şi animalele domestice, atacând chiar câini când se simte primejduit. Râşii se mişcă repede şi fără zgomot, ceea ce le permite să atace prada pe neaşteptate. Pot şi sări la o distanţă de 4-6 metri în orice direcţie.

animale padure apuseni

Cerbul spectaculos suprins de Felix-Bogdan Dragomir

Filmul video nu este singura imagine spectaculoasă obţinută în Munţii Apuseni. Recent, un pasionat de natură şi animale sălbatice din Alba Iulia, Felix-Bogdan Dragomir, a reuşit o fotografie senzaţională cu Regele Pădurii, cum i-a spus chiar el. Exemplarul de cerb carpatin a fost surprins în perioada boncănitului în zona Muntele Mare – Valea Bistrei – Cîmpeni, pe fondul cinegetic 9 Lupşa aflat în gestiunea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Alba. Acesta a mai fotografiat în zona respectivă şi alte exemplare. 

animale padure apuseni

Foto: Felix-Bogdan Dragomir

Cerbul carpatin surprins de aparatul foto are o vârstă de aproximativ 8-9 ani şi nişte coarne extraordinare. Este în boncănit (mugetul cerbului în perioada de împerechere) în chemarea femelelor, o etapă de toamnă din viaţa acestor animale.

Citiţi şi:

Cât de „smart“ a devenit Alba Iulia. Primele rezultate ale proiectului demarat în 2016

Povestea satului Valea Largă din Apuseni: dezvoltarea din perioada interbelică, drama din comunism şi depopularea din prezent

 

FOTO Secretele Palatului Guvernatorului de la Apulum. Ce minunăţii ascunde situl arheologic unicat în România

FOTO VIDEO Raiul din Zăpodie, cătunul pastoral din Apuseni unde oamenii sunt fermecaţi de frumuseţea peisajului

 

Liber la cheltuit bani publici pentru fotbal: Primăria Cugir a învins Curtea de Conturi în instanţă pentru 2,7 milioane de lei

Pluta, maşina, mocăniţa, carul tras de boi. Soluţiile de mobilitate ingenioase folosite de români de-a lungul vremurilor

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite