VIDEO SPA-ul roman descoperit la Alba Iulia, clasat monument istoric. Vestigiile vechi de peste 1700 de ani vor putea fi vizitate

0
0

Muzeul Unirii din Alba Iulia a declanşat procedura de clasare ca ansamblu de monumente pentru edificiile şi amenajările de epocă romană descoperite în situl Apulum în urma cercetărilor arheologice preventive din anii 2009 şi 2019 efectuate în aşezarea civilă a castrului Legiunii a XIII-a Gemina - Sectorul Domus-Thermae.

Edificiul termal roman (thermae), casa de tip domus, edificiul V adosat drumului roman, drumul roman NNE-SSV, zona pavată dintre Domus şi Edificiul V aduc informaţii importante privind organizarea urbanistică în sec. II-III p.Chr, fiind dezvelită o vastă suprafaţă cu clădiri publice şi private din zona rezidenţială a armatei şi administraţiei romane stabilite aici. Acestea se află în zona străzii Miron Costin, pe un teren privat unde au fost construite, în jur, blocuri de locuinţe. 

”Am observat un puternic interes şi o mare curiozitate din partea celor care au vizitat şantierul arheologic Domus-Thermae în timpul cercetării, oamenii fiind impresionanţi de vestigiile descoperite. Astfel, rezultatele cercetărilor din acest punct al sitului Apulum sunt valoroase nu numai sub aspect ştiinţific, dar şi ca elemente aparţinând unui spaţiu educaţional viu. Păstrarea in situ şi valorificarea monumentelor de epocă romană prin restaurare/conservare, acolo unde acestea spun o poveste importantă despre oraşul antic, sunt direcţii care trebuie asumate şi urmate necondiţionat de către cei implicaţi în protejarea şi administrarea siturilor arheologice”, afirmă arheologul Anca Timofan.

Imagine indisponibilă

Complexul de băi romane (thermae) a fost descoperit, iniţial, în 2009 cu ocazia unui şantier preventiv pentru un investitor privat. Cercetările au fost reluate în 2019, când investitorul, după ce a construit pe suprafaţa liberă de vestigii, a ajuns şi în zona adiacentă descoperirilor de acum un deceniu. În cursul cercetărilor a fost identificat un complex termal roman (băi publice) din castrul legiunii. Zidurile termelor sunt solide având lăţimi între 60 şi 100 de cm, fiind construite din blocuri de calcar şi având fundaţii rezistente din piatră de râu. Pe peretele sudic s-a păstrat o porţiune din peretele dublu al camerei şi o parte din pictura murală interioară. 

Cea mai impresionantă descoperire o constituie casa romană de tip domus, care ocupă o suprafaţă de cel puţin 2.000 de mp şi care aparţinea cu siguranţă unei familii înstărite şi influente din Apulum, probabil unui oficial. În aceste încăperi luxoase au fost identificate numeroase fragmente de tencuială pictată romană, figurată cu motive vegetale şi animale: copaci, flori, o pasăre şi un cap de pisică. Totodată au fost descoperite zidurile camerelor de pe latura estică a curţii şi o parte a acoperişului casei prăbuşit în interior.

Imagine indisponibilă

Materialul arheologic descoperit este foarte bogat, fiind colectate o cantitate mare de ceramică romană, artefacte din bronz şi din os (fibulă, brăţări, ace), monede, cuie şi piroane din fier, fragmente de vase de sticlă, ţigle şi cărămizi romane ştampilate. În cursul cercetărilor din acest an, a fost descoperită şi o valoroasă statuetă din bronz reprezentând-o pe Zeiţa Venus.

Imagine indisponibilă

De la data comunicării către proprietar sau către titularul altor drepturi reale a declanşării procedurii de clasare şi pînă la publicarea ordinului de clasare sau până la comunicarea neclasării, după caz, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil în cauză i se aplică regimul juridic al monumentelor istorice. Clasarea şi inventarierea monumentelor istorice se realizează potrivit dispoziţiilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale normelor metodologice prevăzute în Ordinul nr. 2260/2008.

Citiţi şi:

 

De ce a pierdut Augustin Lazăr procesul cu Ministerul Justiţiei. Magistratul consideră că raportul lui Tudorel Toader nu este act administrativ

 

FOTO Cum se luptă cu coronavirusul un român din Anglia: „Dormim la comun, pe saltele gonflabile“

 

Infirmiera care a revoluţionat spitalele după misiunea din război. De ce a fost numită „femeia cu lampa“

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri