VIDEO Singurul „terorist“ al Revoluţiei din Alba Iulia a fost un securist. Cum a fost ucis într-un violent schimb de focuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoane reţinute în timpul Revoluţiei de la Alba Iulia
Persoane reţinute în timpul Revoluţiei de la Alba Iulia

În timpul evenimentelor din Decembrie 1989, şi la Alba Iulia, la fel ca în alte oraşe revoluţionare din ţară, a existat o veritabilă isterie a teroriştilor. În final, la Alba, a fost dovedit un aşa-zis terorist, respectiv fostul şef de cabinet al prim-secretarului judeţului.

După 30 de ani de la evenimentele sângeroase din Decembrie 1989, de la Alba Iulia, se consideră că singurul "terorist" dovedit, care ar fi avut un rol activ în timpul Revoluţiei, acela de a dezorganiza comandamentul revoluţionarilor, este Sorin Botar, şeful de cabinet al prim-secretarului judeţului, Ioan Savu, care avea totodată gradul de sergent major în trupele de Securitate. Savu a predat puterea către revoluţionari în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989.

Sorin Botar ar fi dispărut în noaptea de 23 spre 24 decembrie, iar apoi a fost prins în timp ce circula cu maşina pe străzile din zona în care se aflau sediile Consiliului Popular Judeţean şi Securităţii (cele două clădiri se află la aproximativ 100 de metri una faţă de cealaltă). Securistul folosea o maşină cu "număr scurt", specifică activiştilor de partid cu funcţii sau cadrelor de securitate.

Printre ultimii care l-au văzut pe Botar în viaţă se numără şi revoluţionarul Oliviu Gaşpar, care susţine că, după câţiva ani de la acele evenimente, şi-a dat seama că Botar ar fi avut misiunea de a crea o diversiune astfel încât revoluţionarii şi gărzile patriotice care ocupaseră sediul Securităţii să intre într-un schimb de focuri cu militarii care se aflau în sediul Palatului Administrativ, unde era comandamentul Revoluţiei.

Ulterior, Botar ar fi recunoscut, în timpul interogatorului, că avea o astfel de misiune şi s-ar fi oferit să le arate militarilor care l-au capturat locul unde avea ascuns un pistol, în pivniţa casei sale, aflate în spatele sediului Securităţii. Botar a fost escortat până la locuinţa sa, iar acolo, încercând să fugă, a fost împuşcat, fiind rănit la un picior. Avea să moară însă în drum spre spital, fiind împuşcat din nou într-un schimb de focuri. În maşina respectivă, o Dacia Break de culoare neagră, ce aparţinea securităţii, se afla şi Oliviu Gaşpar, care avea să fie împuşcat cu 5 gloanţe. A scăpat după ce a stat mai multe săptămâni în spitale din Alba Iulia şi Bucureşti. Şoferul maşinii şi un alt ocupant au scăpat, de asemenea, cu viaţă, singurul decedat în urma schimbului de focuri fiind aşa-zisul terorist. 

botar revolutie alba

Imagine cu cadavrul lui Sorin Botar, cu mâinile încătuşate

Militarii înarmaţi care se aflau pe traseul urmat de Dacia neagră ar fi primit ordinul să tragă, scopul fiind acela de neutralizare a securistului Botar, lucru care s-a şi întâmplat în final. Aceasta ar fi şi explicaţia pentru care şoferul maşinii a urmat un traseu prin centrul oraşului, considerat cel mai periculos având în vedere că se trăgea din mai multe zone sub psihoza teroristă. Revoluţionarii sperau ca prin salvarea lui Botar să afle o serie de ”secrete” ale securităţii locale, acesta fiind şi motivul pentru care s-a încercat transportului acestuia la spital. Rămâne un mister de ce nu s-a solicitat o Salvare şi s-a efectuat transportul cu o Dacie neagră, care era evident că putea deveni pe traseu o ţintă facilă. Oliviu Gaşpar povesteşte că maşina ar fi fost oferită de o persoană din incinta securităţii, iar la plecare şi-a dat seama că era ceva suspect având în vedere că şoferul a folosit o staţie din dotarea Daciei prin care a anunţat plecare de jos ”din spate, de la securitate”.

Documentarul realizat de Muzeul Unirii despre Revoluţia Română de la Alba Iulia. Referiri la rolul lui Sorin Botar, după minulul 22.00

Mihai Babiţchi, liderul revoluţionarilor din Alba Iulia, afirmă că misiunea şi moartea lui Sorin Botar sunt învăluite în mister cu atât mai mult cu cât declaraţia dată de acesta imediat după reţinere a dispărut de la dosarul instrumentat de Parchetul Militar, deşi o predase personal procurorului care se ocupa de caz. El spune că declaraţiile celor care l-au reţinut fac însă referire la cea a lui Sorin Botar, privind misiunea sa diversionistă, iar în dosarul instrumentat de Parchetul Militar se precizează că Botar ar fi fost ucis pentru ”a i se neutraliza acţiunea violentă în cadrul misiunii teroriste pe care o avea”.

Imagine indisponibilă

”Dacă Botar era interogat, ar fi putut dezvălui lucruri extrem de importante, poate ceva care să dezlege enigma misterioşilor trăgători, imposibil de depistat”, consideră Babiţchi. Enigma a rămas neelucidată după 30 de ani de la Revoluţie. Deşi anchete s-au făcut, nu există o concluzie clară, iar informaţiile despre acele zile continuă să fie contradictorii şi să aibă interpretări diferite, chiar şi printre cei care au participat la evenimente.

În arhive nu s-au păstrat fotografii cu Sorin Botar în timpul Revoluţiei. Există imagini cu cadavrul acestuia, dar acestea au un impact public prea puternic pentru a putea fi publicate. 

Citiţi şi:

 

VIDEO Mărturia emoţionantă a unui revoluţionar împuşcat cu 5 gloanţe la Revoluţie: „Eram sigur că mor, dar eram fericit că a curs sânge pentru ţară”

 

Cum erau urmăriţi şi ascultaţi românii de securişti după primele evenimente de la Timişoara. Buletinul secret transmis către Ceauşescu în 20 decembrie 1989

 

Raţia lunară de alimente în comunism. Ce erau „adidaşii“ şi „calculatoarele“. Cât zahăr, carne, unt şi ulei trebuia să primească fiecare român

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite