Un francez din Sri Lanka şi un român, traficanţi de migranţi, condamnaţi definitiv la închisoare cu executare

0
0

Curtea de Apel Alba Iulia a condamnat la închisoare cu executare un cetăţean român şi unul francez cu origine din Sri Lanka pentru trafic de migranţi. Gheorghe Jâtea şi Santhirarajah Nagalingam au primit, fiecare, câte 2 ani şi 6 luni de detenţie. Decizia a fost pronunţată în 12 noiembrie 2015.

Acuzaţiile procurorilor au fost de iniţiere şi constituire grup infgracţional organizat şi trafic de migranţi. Judecătorii i-au condamnat pe fiecare dintre cei doi inculpaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru trafic de migranţi şi i-au achitat pentru cealaltă infracţiune. Instanţa de fond, tribunalul Alba, a reţinut şi infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, motiv pentru care pedepsele iniţiale au fost de 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Cetăţeanul francez este în arest preventiv în România din septembrie 2014. Un al treilea inculpat, Roşi Ionuţ, a recunoscut faptele şi a fot condamnat în 2014 la la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de şase ani. Inculpaţii au fost prinşi în ianuarie 2013. Liderul acestora era cetăţeanul francez, de origine srilankeză, Santhirarajah Nagalingam, care, împreună cu cetăţenii români, a constituit o grupare infracţională, având drept scop obţinerea de beneficii financiare din îndrumarea sau călăuzirea mai multor persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat, cu destinaţia Europa de Vest.  

La momentul identificării inculpaţilor, poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia au efectuat percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Alba şi Brăila, la locuinţele acestora. Potrivit procurorilor, francezul a identificat 13 persoane, potenţiali migranţi provenind din Sri Lanka, pe care, contra sumei de 2.500 de euro/persoană, trebuia să le transporte ilegal către state europene, destinaţia finală fiind Franţa.

Ulterior, inculpăţii au asigurat transportul migranţilor pe ruta Grecia – România, cazarea acestora pe teritoriul statului român şi călăuzirea lor în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat. Francezul a fost extrădat în România în septembrie 2014, când a fost confirmat mandatul de arest în lipsă emis în ianuarie 2013. Ceilalţi doi inculpaţi au fost arestaţi la momentul destructurării grupării, dar au fost eliberaţi şi judecaţi sub control judiciar.

Bărbat din Sebeş, arestat preventiv pentru trafic de droguri. Avea o reţea pentru distribuţie şi consum de cannabis

 

Operaţiunea ”Transilvania”: 21 de traficanţi de etnobotanice din cinci judeţe, condamnaţi la închisoare

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite