Traficanţi de persoane condamnaţi la ani grei de puşcărie. O grupare din Alba a obligat 18 persoane să cerşească în Spania

0
0

Şase membri ai unei grupări de criminalitate organizata din Alba, cu activităţi de trafic de persoane şi trafic de minori au fost condamnaţi definitiv in 8 iulie 2015 la peste 40 de ani de închisoare. Doi inculpaţi, o femeie şi un bărbat, au primit fiecare 11 ani de detenţie, iar un al treilea a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Dosarul este judecat din 2009, iar prima sentinţă a fost pronunţată în august 2014 la Tribunalul Alba. Potrivit anchetatorilor, în perioada anilor 2007 – 2008, inculpaţii Şerban Petru, Şerban Sorin, Şerban Ana şi Notar Ioan Ilie, din Aiud şi Teiuş, s-au constituit într-un grup infracţional nestructurat (grupul deşi a acţionat pe o perioadă îndelungată în scopul comiterii unor infracţiuni grave, nu avea a structură determinată cu roluri prestabilite pentru membrii săi) în vederea săvârşirii infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori, în scopul obţinerii de venituri ilicite din exploatarea victimelor prin cerşetorie, fiind exploatate pe teritoriul Spaniei 18 victime, grupul obţinând venituri de peste 70.000 Euro. 

Soţii Şerban Petru şi Şerban Ana au fost condamnaţi fiecare la câte 11 ani de închisoare. Şerban Sorin a primit 10 ani de detenţie, iar Şerban Aurel a fost condamnat la 5 ani cu executare. Ultimii doi inculpaţi au primit pedepse cu suspendare: Notar Ilie Ioan – 3 ani cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 6 ani iar Zoltan Mircea – 2 ani şi 8 luni cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani. Toţi membrii familiei Şerban sunt daţi în urmărire internaţională. Şerban Sorin şi Şerban Aurel, care şi-au schimbat între timp numele pentru a-şi pierde urma, au primit în martie 2014 mandate de arest preventiv în locul măsurii controlului judiciar. Cei doi se cheamă acum Moldovan Sorin şi Mocoi Aurel. Magistraţii au mai dispus inculpaţilor să plătească victimelor un total daune morale şi civile şi au dispus confiscarea contravalorii în lei, calculată la cursul oficial al B.N.R. din ziua efectivă a plăţii, a sumei de aproape 20.000 de euro de la inculpaţi

Procurorii au mai reţinut în rechizitoriu că  inculpatului Şerban Aurel, în perioada anilor 2007 – 2008, în cunoştinţă de cauză faţă de activităţile celorlalţi inculpaţi (locuiau împreună), a sprijinit activitatea grupului infracţional nestructurat format de inculpaţii Şerban Petru, Şerban Sorin, Şerban Ana şi Notar Ioan Ilie, ajutând la exploatarea în Spania  a victimelor, pe unele agresându-le fizic şi sexual iar pe altele plasându-le la cerşit şi supraveghindu-le, în scopul obţinerii de venituri ilicite de către membrii grupului din exploatarea victimelor prin cerşetorie.

Totodată, s-a arătat că inculpaţii Şerban Petru, Şerban Sorin, Notar Ioan Ilie şi Şerban Ana, în perioada anilor 2007 – 2008, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin înşelăciune, promiţând un loc de muncă în Spania, au recrutat un număr de 17 victime majore, pe care le-au cazat la locuinţa inculpaţilor Şerban din Teiuş, le-au transportat în Spania, plătind biletele şi supraveghind transportul, în oraşul Barcelona, unde prin ameninţare şi violenţă au exploatat victimele prin obligarea la practicarea cerşetorie, însuşindu-şi banii obţinuţi de către victime, obţinând din această activitate peste 70.000 Euro.

Minoră obligată la cerşetorie

Inculpaţii Şerban Petru şi Şerban Sorin au fost implicaţi în activităţile de recrutare, cazare, transport şi exploatare, cu privire la toate cele 17 victime,  inculpata Şerban Ana a fost implicată în activităţile de cazare, transport şi exploatare, cu privire la 15 victime, iar inculpatul Notar Ioan Ilie a fost implicat în activităţile de recrutare, transport şi exploatare, cu privire la 15 victime.

De asemenea, s-a arătat că  inculpaţii Şerban Petru, Şerban Sorin, Notar Ioan Ilie şi Şerban Ana, în cursul anului 2007, au recrutat prin înşelăciune, promiţându-i un loc de muncă în Spania, o victimă minoră de 16 ani, pe care au cazat-o la locuinţa inculpaţilor Şerban din Teiuş, au transportat-o în Spania, plătind biletul şi supraveghind transportul, în oraşul Barcelona. Aici, prin ameninţare şi violenţă, au exploatat-o prin obligarea la practicarea cerşetorie, însuşindu-şi banii obţinuţi de către aceasta, deşi cunoşteau că este minoră.

Victime agresate fizic şi sexual

Inculpatul Şerban Aurel, în perioada anilor 2007 – 2008, în cunoştinţă de cauză faţă de activităţile celorlalţi inculpaţi (locuiau împreună), a oferit sprijin moral şi material, inculpaţilor Şerban Petru, Şerban Sorin, Şerban Ana şi Notar Ioan Ilie, ajutându-i la exploatarea în Spania, prin obligarea la cerşetorie  a cinci victime, pe unele agresându-le fizic şi sexual iar pe altele plasându-le la cerşit şi supraveghindu-le, în scopul obţinerii de venituri ilicite de către ceilalţi inculpaţi.      

      

Inculpatul Zoltan Mircea, în cursul lunii ianuarie 2009, prin înşelăciune şi sub promisiunea că îi va duce în Elveţia unde vor beneficia de ajutor material din partea unei asociaţii religioase, a recrutat două victime dintre care una cu handicap locomotor. Le-a făcut acestora rost de paşapoarte în procedură de urgenţă, l-a data de 27.01.2009, şi a început să le transporte către autocarul cu care urmau să plece împreună în Elveţia. Pe traseu când victimele au aflat că urmează a fi duse la cerşit au refuzat să mai meargă cu el, dar acesta le-a reţinut paşapoartele.”

Achitare după condamnare cu executare: un fost administrator din Blaj, acuzat de înşelăciune de 1 milion de euro, a scăpat definitiv de închisoare

 

Prima decizie în dosarul de şantaj la adresa companiei Albalact: inculpatul a primit închisoare cu suspendare

 

Bărbatul care a jefuit cu arma o casă de schimb din Alba Iulia, condamnat definitiv la închisoare cu executare

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite