Recurs în casație făcut de DNA pentru o prescriere de fapte. Afaceriști-escroci au scăpat astfel de închisoare

0
Publicat:

Procurorii DNA Alba Iulia încearcă să anuleze o hotărâre definitivă, pronunțată într-un dosar de corupție cu fonduri europene, prin care doi inculpați au scăpat de aucuzațiile penale ca urmare a prescrierii faptelor.

Procurorii au formulat recurs în casație FOTO Adevărul
Procurorii au formulat recurs în casație FOTO Adevărul

DNA a formulat recurs în casație, care a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Hotărârea pronunțată la Curtea de Apel Alba Iulia în 27 iunie 2023 a fost determinată de deciziile Curții Constituționale a României (CCR) privind întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale prevăzută de articolul 155 din Codul penal. În baza acestui articol din Codul penal, declarat neconstituțional de CCR, procurorii puteau întrerupe cursul prescripției prin administrarea de noi probe.

Judecătorii CCR au constatat, în luna mai 2022, că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 155 alin. (1) din Codul penal, respectiv „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

În 24 iulie 2023, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că hotărârile Curții Constituționale din 2018 și 2022 privind prescripția, ca și interpretarea Curții Supreme în această speță, pot fi ignorate de instanțele naționale dacă privesc „crearea unui risc sistemic de impunitate pentru infracțiunile de fraudă gravă care aduc atingere intereselor financiare ale UE” si dacă duc la închiderea unui număr mare de procese cu acest obiect.

Dosarul închis din punct de vedere penal de magistrații din Alba are exact obiectul la care se referă decizia CJUE.

Fapte dovedite, dar nu pot fi pedepsite

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus încetarea procesului penal în cazul a doi inculpați persoane fizice (Gelu I. și Cristian N.) și a unei persoane juridice privind obţinerea pe nedrept de fonduri europene, prin prezentarea de documente false sau incomplete.

„La data de 24 decembrie 2013, între societatea administrată de inculpați (G. I.) şi Ministerul pentru Societatea Informaţională ar fi fost încheiat un contract de finanţare nerambursabilă ce avea ca obiect implementarea unui sistem de comerţ electronic în cadrul companiei SC F. G. SRL pentru facilitarea accesului pe piaţa internaţională. În acest context, la începutul anului 2014, inculpatul ar fi organizat o licitaţie în urma căreia a fost declarată câştigătoare SC Adi Carn SRL, în condiţiile în care aceasta nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate, aspect cunoscut de către beneficiarul proiectului. Ulterior, în vederea obţinerii pe nedrept a fondurilor europene, primul dintre inculpaţi ar fi depus la Ministerul pentru Societatea Informaţională mai multe documente false şi inexacte (notă justificativă, diferite declaraţii, etc.), demersuri în urma cărora au fost obţinute fonduri nerambursabile în valoare de 549.082 lei”, se precizează în rechizitoriul DNA.

După trei ani de judecată, magistrații au susținut că faptele sunt reale, dar sunt prescrise ca urmare a deciziilor Curții Constituționale. Instanța a menținut, însă, obligația achitării prjudiciului în valoare de 549.082 de lei.

Omul de afaceri vizat în acest dosar are o condamnare la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru o infracţiune similară, decizia definitivă fiind pronunţată în februarie 2020.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite