Punct de observaţie la Alba Iulia pentru eclipsa de soare din 20 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eclipsă de soare
Eclipsă de soare

Esplanada Obeliscului “Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia se va transforma vineri, 20 martie, într-un observator astronomic ad-hoc. Primăria Alba Iulia şi Clubul “Universul de lângă noi” ofera publicului ocazia de a asista la o sesiune de observaţii având în atenţie o eclipsa de soare ce va avea loc în cursul zilei.

Toţi cei vor să vadă eclipsa cu ajutorul unor instrumente profesioniste pot merge în zona Obeliscului din apropierea Porţii a III-a a Cetăţii. Evenimentul se desfăşoară între orele 10.30 – 13.00. Membrii clubului vor pune la dispoziţie echipamente pentru observarea eclipsei în condiţii de maximă siguranţă, inclusiv ochelari speciali.

În România, eclipsa va fi parţială şi va putea fi observată între orele 10.44 şi 13.03, având punctual maxim la ora 11.53. În cazul în care vremea nu va fi prielnică, evenimentul de la Alba Iulia se va anula. 

Eclipsa va fi mai vizibilă din nord-vestul ţării (60-63%), inclusiv din judeţul Alba, dacă sunt favorabile condiţiile meteo şi mai puţin în sud-estul ţării (50%-52%). Eclipsa de Soare din 20 martie 2015 este principala eclipsă de Soare vizibilă din România până în anul 2022 şi eclipsa cu cea mai mare magnitudine până în 2027. Următoarea eclipsă vizibilă din ţara noastră, după va fi o mică eclipsă parţială care se va produce pe 21 iunie 2020.

FOTO Vinul Cramei Ţelna din Alba, din Ducatul Veneţiei la curtea papilor de la Roma. Matei Corvin l-a comandat special pentru nuntă în 1489

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite