Patriarhia Română: „Părintele Pomohaci este anchetat de Consistoriul Eparhial din Alba Iulia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Cristian Pomohaci din Moşuni, judeţul Mureş, este anchetat de Consistoriul Eparhial din Alba Iulia. Precizarea aparţine purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Brănescu.

Un mesaj transmis de Vasile Brănescu a fost postat pe site-ul Mitropoliei Ardealului. Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, este parte a acestei Mitropolii cu sediul la Sibiu.

”În legătură cu dezvăluirile făcute de presă privitor la înregistarea unei discuţii din care rezultă că un preot din Arhiepiscopia Alba Iuliei a încercat coruperea sexuală a unui tânăr, precizăm că părintele Pomohaci este deja anchetat de Consistoriul Eparhial din Alba Iulia, care, după confirmarea vinovăţiei acestuia, va lua măsurile care se impun. Acestea pot merge până la excluderea din cler a părintelui, întrucât condiţia morală a statutului de preot este incompatibilă cu o asemenea conduităă. În măsura în care se dovedeşte că persoana cu care părintele Pomohaci a purtat discuţia înregistrată este minoră, atunci situaţia capătă şi o conotaţie penală, asupra căreia se vor pronunţa autorităţile abilitate”, se afirmă în mesajul transmis public de reprezentantul Patriarhiei Române.

Vasile Brănescu mai susţine că, la fel ca în alte cazuri,  Patriarhia Română respectă în mod riguros autonomia eparhială. Părintele Cristian Pomohaci a fost chemat la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia ai cărei reprezentanţi s-au sesizat după ce pe internet a apărut o înregistrare audio care ar fi o posibilă discuţie între preotul Cristian Pomohaci şi un adolescent de 17 ani căruia preotul i-ar face avansuri sexuale şi i-ar propune să întreţină raporturi sexuale în schimbul promisiunii unor sume de bani. 

image

Susţinători ai preotului Pomohaci la Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba IUlia

Consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, pr. Eugen Moldovan, a declarat, luni, că preotul Cristian Pomohaci a fost oprit de la slujire timp de 30 de zile urmând ca în această perioadă să îşi pregătească o apărare cu care să vină în faţa reprezentanţilor arhiepiscopiei pentru a demonta acuzaţiile care i se aduc de corupere sexuală a unui minor. Potrivit consilierului eparhial, preotul Cristian Pomohaci a negat toate acuzaţiile care i se aduc, dar nu a putut oferi dovezi care să îl dezincrimineze.

„Părintele a fost chemat, ne-a oferit câteva lămuriri, însă, după cum prevăd regulamentele noastre bisericeşti, părintele a fost oprit de la slujirea Sfintelor Taine şi a tuturor slujbelor bisericeşti pe o perioadă de 30 de zile, timp în care trebuie să aducă argumente pentru dezvinovăţirea sa. Părintele a fost convocat astăzi la Centrul Eparhial pentru a da unele lămuriri cu privire la situaţia neplăcută care s-a prezentat în articolele de presă în care era incriminat că ar fi făcut unele remarci cu tentă nepolăcută la adresa unui tânăr propunându-i relaţii intime în urma unei sume de bani Aşteptăm să ne aducă aceste lămuriri şi să demonteze toate acuzaţiile care i se aduc. Nu avea să ne răspundă cu ceva concret”, a spus pr. Eugen Moldovan, consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei.

image

Pomohaci este paroh în localitate Moşuni, din judeţul Mureş, preotul fiind extrem de cunoscut mai ales ca interpret de folclor şi cântece religioase. El a fost acuzat şi de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, iar în 2013 preotul a primit canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale. Practic la acea dată Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia i-a dat o pedeapsă religioasă preotului şi un ultim avertisment, fiind totodată pus să aleagă între preoţie şi apariţiile în showbiz. La acea dată, potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, s-a luat în calcul şi măsura drastică de caterisire (excludere din preoţie şi interzicerea dreptului de a sluji - n.r.) a lui Cristian Pomohaci dacă nu se va îndrepta.

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Reportaj din mijlocul enoriaşilor care îl susţin pe preotul Cristian Pomohaci: „Este nevinovat. S-a dat verdictul înainte de judecată“

 

AUDIO Preot celebru în Ardeal, acuzat că ar fi încercat să corupă sexual un tânăr. „Facem sex, te plătesc pentru sex“

 

Preotul Cristian Pomohaci, acuzat că a încercat să corupă sexual un minor, oprit de la slujire pentru 30 zile. Vedeta din Moşuni respinge acuzaţiile

 

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia cercetează cazul preotului Pomohaci, acuzat că a încercat să corupă sexual un minor

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite