FOTO VIDEO Reportaj din mijlocul enoriaşilor care îl susţin pe preotul Cristian Pomohaci: „Este nevinovat. S-a dat verdictul înainte de judecată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu este vinovat. Tot ce s-a spus despre el este fals. Părintele nu ar fi făcut aşa ceva”, spune o enoriaşă supărată pe faptul că ziariştii au început să pună întrebări în legătură cu situaţia preotului Cristian Pomohaci. Aproximativ 300 de persoane au venit luni, 26 iunie, la Alba Iulia pentrul a-l susţine pe preotul-vedetă din Moşuni, judeţul Mureş.

Părintele a fost chemat la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia ai cărei reprezentanţi s-au sesizat după ce pe internet a apărut o înregistrare audio care ar fi o posibilă discuţie între preotul Cristian Pomohaci şi un adolescent de 17 ani căruia preotul i-ar face avansuri sexuale şi i-ar propune să întreţină raporturi sexuale în schimbul promisiunii unor sume de bani. 

Preotul Pomohaci a fost primit cu aplauze de către susţinători înainte să intre în sediul Arhiepiscopiei din Alba Iulia, unde urma să aibă loc o cercetare prealabilă în cazul său. El a fost însoţit de către o persoană, cel mai probabil avocatul său, preotul nefăcând declaraţii presei, ci adresându-se doar susţinătorilor cu ”Doamne-ajută!”, după care a precizat că ”există purtător de cuvânt”. 

Susţinătorii preotului Cristian Pomohaci la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia

Oamenii au cântat cântece bisericeşti şi au spus rugăciuni cu voce tare, în curtea interioară a Catedralei Ortodoxe, mai bine de trei ore, cât timp preotul a discutat cu reprezentanţii Arhiepiscopiei. Multe persoane au plâns şi s-au pus în genunchi pentru ca preotul lor să nu fie exclus din biserică, aşa cum bănuiau că urma să se întâmple. Oamenii veniţi să îl sprijine sunt convinşi că toate acuzaţiile care i se aduc sunt false şi vor să rămână în continuare preot în Parohia Moşuni din judeţul Mureş.

”Nu ne-a lăsat niciodată singuri”

”Ne-a învăţat să avem familii, să nu aruncăm cu piatra în cel care ne dă pâine. Ne-o rugat frumos şi ieri «nu mergeţi la Alba Iulia, lăsaţi-mă singur». Nu cred că putem să îl lăsam pentru că nici el nu ne-a lăsat singuri niciodată. Acesta este unul dintre motive. Iar al doilea, pe care îl ştim cu toţii este acela că verdictul conducerii de aici de la Alba Iulia s-a dat înainte de a fi o şedinţă cum e astăzi, o analiză a cazului. Noi am venit să vedem de ce s-a dat acest verdict înainte de a fi judecată cauza. De bun simţ este ca un conducător, nu să îi i-a apărarea, ci să fie obiectiv. Prima dată să zică, că o să cercetăm cazul şi o să vedem despre ce este vorba. Nu să condmane pe un om care de 20 de anii slujeşte altarul din Moşuni. Nu a fost întrebat niciodată dacă e greu sau uşor, s-a descurcat cum a putut”, a spus unul dintre reprezentanţii susţinătorilor preotului.

image

Preotul Cristian Pomohaci, la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia

”Am venit să îl susţinem. Vrem cu toată puterea noastră să îl susţinem că să rămână preotul nostru. Nu se poate să plece de a noi pentru că este nevinovat. Tot ceea ce s-a sus despre el sunt lucruri false. Până acum nu avenit nimeni de aici de la Aba Iulia la noi la Moşuni pentru a vedea care este situaţia reală”, a afirmat una dintre enoriaşele care a venit la Centrul Eparhial.

Susţinătorii preotului Cristian Pomohaci la Alba Iulia 

”Este nevinovat. Tot ce se spune e fals”

”Astăzi, când trebuie să înghită gurile întregii ţări, guvern nu avem, prim ministru nu avem, dar toată lumea ştie de Cristian Pomohaci. Într-un sens negativ de data asta. Până mai ieri toată lumea îl aplauda, astăzi toată lumea se întreabă despe ce este vorba”, a mai supsu reprezentantul suntelor de susţinători prezenţi la Alba Iulia. Nu a contat vremea destul de călduroasă. Susţinătorii preotului-vedetă au cântat tot timpul cât liderul lor s-a aflat la Arhiepiscopia din Alba Iulia. ”L-am chemat pe Înalt-Preasfinţitul Irineu de atâtea ori să vină la Moşuni ca să vadă realitatea la faţa locului. Nu a venit niciodată. Nu a vrut să stea de vorbă cu noi. De ce îi face asta acum părintelui Pomohaci. Este nevinovat şi tot ce se spune despre el sunt lucruri false”, afirmă o altă enoriaşă îndurerată. S-au vărsat multe lacrimi în perioada de timp cât preotul de la Moşuni a trebuit să dea explicaţii comisiei care a început o cercetare prealabilă a acestuia. Reprezentanţii susţinătorilor preotului au lăsat un memoriu la cabinetul Arhiepiscopului Irineu.

Preotul Cristian Pomohaci la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia

Au venit la Alba Iulia oameni de toate vârstele, de la tineri de 15-17 ani şi până la oameni în vârstă de peste 70 de ani. În ochii acestora, Cristian Pomohaci este un fel de ”zeu”, un lider spiritual pe care îl vor urma indiferent de verdictul final al comisiei de la Alba Iulia. În final, preotul de la Moşuni a primit o interdicţie de a mai sluji în biserică pe o perioadă de 30 de zile, timp în care trebuie să aducă dovezi în apărarea sa. Pomohaci nu a recunoscut acuzaţiile şi a spus că este nevinovat. Consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, pr. Eugen Moldovan, a declarat, luni, că preotul Cristian Pomohaci a fost oprit de la slujire timp de 30 de zile urmând ca în această perioadă să îşi pregătească o apărare cu care să vină în faţa reprezentanţilor arhiepiscopiei pentru a demonta acuzaţiile care i se aduc de corupere sexuală a unui minor. Potrivit consilierului eparhial, preotul Cristian Pomohaci a negat toate acuzaţiile care i se aduc, dar nu a putut oferi dovezi care să îl dezincrimineze.

Susţinătorii lui Cristian Pomohaci cântă şi se roagă la catedrala din Alba Iulia

A negat acuzaţiile

„Părintele a fost astăzi chemat, ne-a oferit câteva lămuriri, însă, după cum prevăd regulamentele noastre bisericeşti, părintele a fost oprit de la slujirea Sfintelor Taine şi a tuturor slujbelor bisericeşti pe o perioadă de 30 de zile, timp în care trebuie să aducă argumente pentru dezvinovăţirea sa. Părintele a fost convocat astăzi la Centrul Eparhial pentru a da unele lămuriri cu privire la situaţia neplăcută care s-a prezentat în articolele de presă în care era incriminat că ar fi făcut unele remarci cu tentă nepolăcută la adresa unui tânăr propunându-i relaţii intime în urma unei sume de bani. Aşteptăm să ne aducă aceste lămuriri şi să demonteze toate acuzaţiile care i se aduc. Nu avea să ne răspundă cu ceva concret. Caterisirea o poate stabili doar consistoriul eparhial. A negat”, a spus pr. Eugen Moldovan, consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei.

În înregistrarea postată pe inetrnet un bărbat, care se presupune că ar fi preotul Pomohaci, vorbeşte cu un tânăr căruia îi spune că este ”prea sensibil”, că este "un bărbat frumos” şi îi cere să îi arate organul sexual pe care îl denumeşte ”ciocan” dar totodată îi propune să întreţină relaţii sexuale cu promisiune că va fi ”remunerat” pentru asta. 

image

Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu, a transmis public, sâmbătă, un punct de vedere în care precizează că Cristian Pomohaci riscă caterisirea, precizând că preotul a mai fost iertat în urmă cu aproximativ patru ani pentru alte abateri oferindu-i-se însă atunci o şansă pentru a se îndrepta. Pomohaci este paroh în localitate Moşuni, din judeţul Mureş, preotul fiind extrem de cunoscut mai ales ca interpret de folclor şi cântece religioase. El a fost acuzat şi de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, iar în 2013 preotul a primit canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale.

Susţinătorii lui Cristian Pomohaci cântă în curtea Catedralei din Alba Iulia

Practic la acea dată Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia i-a dat o pedeapsă religioasă preotului şi un ultim avertisment, fiind totodată pus să aleagă între preoţie şi apariţiile în showbiz. La acea dată, potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, s-a luat în calcul şi măsura drastică de caterisire (excludere din preoţie şi interzicerea dreptului de a sluji - n.r.) a lui Cristian Pomohaci dacă nu se va îndrepta.

Citiţi şi:

 

AUDIO Preot celebru în Ardeal, acuzat că ar fi încercat să corupă sexual un tânăr. „Facem sex, te plătesc pentru sex“

 

Preotul Cristian Pomohaci, acuzat că a încercat să corupă sexual un minor, oprit de la slujire pentru 30 zile. Vedeta din Moşuni respinge acuzaţiile

 

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia cercetează cazul preotului Pomohaci, acuzat că a încercat să corupă sexual un minor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite