O companie din Olanda inaugurează în Alba cea mai mare fabrică de prelucrare a cânepii industriale din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Pianu de Jos în judeţul Alba, la câţiva kilometri de autostrada Orăştie – Sibiu, va fi inaugurată prima fabrică din România destinată prelucrării cânepii industriale. Investiţia în valoare de câteva milioane de euro este realizată de compania Hempflax Europe din Olanda.

În zona fabricii ce urmează a fi deschisă la Pianu de Jos, în 15 octombrie, se află şi cea mai mare plantaţie de cânepă de uz industrial din România în suprafaţă de 467 de hectare. Investitorii olandezi au ales această zonă pentru că planta se dezvoltă foarte bine pe terenul de aici

”Decizia Hempflax de a veni în România are la bază în primul rând tradiţia noastră în cultivarea cânepii înainte de ’89, faptul că solul şi clima sunt potrivite pentru cultura de cânepă. Locaţia în judeţul Alba a fost aleasă în primul rând datorită colaborării cu o societate cu acţionari străini care investeşte în terenuri agricole în zona Sebeş. Aceasta a pus la dispoziţie suprafeţe de teren destul de mari pentru a justifica începerea investiţiei în procesarea tulpinilor recoltate”, a explicat Oana Suciu, directorul unităţii de procesare a cânepii industriale de la Pianu de Jos, citată de ziarulunirea.ro.

Capacitatea de procesare a fabricii este de 4 tone tulpini/ oră, ceea ce înseamnă un necesar de aprox 5000 ha cultivate pentru un program de procesare în 3 schimburi. Pentru 2016 conducerea fabricii are în plan cultivarea a 700-800 ha cânepă şi urmăreşte o creştere a suprafeţei cu 200-300 ha în fiecare an. Fabrica are deja o echipă de angajaţi din zona Sebeş-Alba, care potrivit conducerii au experienţă în agricultură, au lucrat în Germania sau Spania înainte de a se alătura echipei olandeze. ”Am reuşit până în prezent să formăm o echipă tânără şi dinamică, ce învaţă pas cu pas şi se specializează în domeniul de nişă în care activăm”, a sompletat Oana Suciu. Fabrica îşi asigură singură materia primă şi valorifică planta de cânepă integral.

cultura canepa alba

Fibrele din cânepă HempFlax sunt folosite în formă comprimată la fabricarea panourilor de uşi şi a tabloului de bord în maşini ale mărcilor Bugatti, Veyron, Jaguar, Bentley, BMW 3, BMW 5, BMW 7 şi Mercedes – Benz clasa A, C si S. Alte utilizări ale plantei sunt ”puzderia”, adică aşternut pentru cai şi animale sau izolator în industria construcţiilor. De asemenea, seminţele sunt valorificate în industria alimentară pentru ulei obţinut prin presare la rece. În plus, frunzele cânepii industriale câştigă tot mai mult teren în piaţa ceaiurilor medicinale şi extractelor cu valori terapeutice în probleme precum scleroza multiplă, epilepsie, cancer.

”Refrişarea de la Gârda”. O asociaţie a mobilizat zeci de voluntari pentru a reîmpăduri un munte din Apuseni

 

Cel mai bogat om din Alba, către studenţi: „Să nu pierdeţi vremea. Să vă gândiţi bine dacă are rost să rămâneţi la facultate“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite