Monument din Ro┼čia Montan─â, sus┼úinut de b├órne pentru a nu se pr─âbu┼či. INP a demarat proiectul de restaurare

0
0
monument rosia montana
Casa-monument istoric din Ro┼čia Montan─â este sus┼úinut─â de b├órne pentru a nu se pr─âbu┼či. Foto: INP

Institutul Na┼úional al Patrimoniului (INP) anun┼ú─â demararea procedurii simplificate de atribuire a contractului de execu┼úie lucr─âri de restaurare ┼či punere ├«n valoare a monumentului istoric ÔÇ×Casa Parohial─â a Bisericii Reformate Ro┼čia Montan─âÔÇŁ.

Imobilul este un monument istoric aflat ├«ntr-un stadiu avansat de degradare. De altefel, pentru a nu se pr─âbu┼či construc┼úia a fost sprijinit─â cu un sistem realizat din b├órne din lemn.

Valoarea contractului de lucrări este de 7,55 milioane de lei, fără TVA. Ofertele pot fi depuse la Institutul Naţional al Patrimoniului până pe data de 21 iulie 2022.

Cl─âdirea Casei parohiale reformate din Ro┼čia Montan─â, ridicat─â la jum─âtatea secolului al XIX-lea, este una dintre cele mai reprezentative construc┼úii din localitate din punct de vedere arhitectural, ├«mbin├ónd o imagine urban─â de factur─â neoclasic─â, prezentat─â spre spa┼úiul public (mod de ├«mp─âr┼úire a fa┼úadei ├«n registre ┼či de accentuare a zonei centrale, forma ferestrelor, decora┼úia), cu modul de compozi┼úie planimetric tradi┼úional al caselor din zon─â.

Construc┼úia este, de asemenea, una dintre pu┼úinele cl─âdiri istorice din centrul Ro┼čiei Montane care au at├ót parterul, c├ót ┼či nivelul etajului realizat din zid─ârie, majoritatea av├ónd doar parterul din zid─âriei, iar etajul din lemn. ├Än perioada postbelic─â a func┼úionat ca farmacie ┼či locuin┼ú─â de serviciu pentru farmacist. Dup─â 1990 spa┼úiul comercial a mai fost folosit ca magazin general ┼či magazin alimentar. Din anii 2000 construc┼úia nu a mai fost utilizat─â, degrad├óndu-se constant p├ón─â la stadiul de ruin─â actual.

Construc┼úia reprezint─â cel mai complex ┼či coerent exemplu de clasicism ├«n arhitectura de la Ro┼čia Montan─â. Compozi┼úia este simetric─â, cu marcarea corpului central ├«n rezalit fa┼ú─â de planul fa┼úadei, str─âb─âtut la nivelul parterului de un gang de acces pe parcel─â. De┼či cl─âdirea nu se ├«nscrie ├«ntr-un front ├«nchis ┼či accesul pe parcel─â se poate face ┼či prin curte, pe l├óng─â cas─â, planul este organizat ├«n func┼úie de acest element important, gangul, care nu este deci, ├«n acest caz, o necesitate func┼úional─â ci o op┼úiune arhitectural─â, estetic─â.

monument rosia montana

Foto: INP

De altfel gangul, lipsit de o func┼úionalitate evident─â, a fost obturat la un moment dat cu un zid ├«n care se deschide o simpl─â u┼č─â. Valoarea cultural─â a cl─âdirii, care a condus la punerea sa sub protec┼úie legal─â, corelat─â cu starea sa grav─â de degradare, impune necesitatea interven┼úiilor de conservare, restaurare ┼či punere ├«n valoare.

Proiectul de restaurare prevede readucerea cl─âdirii la stadiul de func┼úionabilitate, prin utilizarea acelora┼či tipuri de materiale cu care a fost construit─â inti┼úial. Pe l├óng─â lucr─ârile de construc┼úie ┼či de refacere a zidurilor ┼či a acoperi┼čului, va fi ├«nlocuit─â re┼úeaua electric─â ┼či se va realiza ┼či un sitem de ├«nc─âlzire. Anterior, INP a finan┼úat serviciile de proiectare pentru elaborare documenta┼úiei tehnico-economice ┼či asisten┼ú─â tehnic─â pentru restaurarea ┼či punerea ├«n valoare a monumentului istoric.

V─â mai recomand─âm:

Sta┼úiunea balnear─â construit─â de la zero ├«ntr-un ora┼č din Ardeal. C├ónd vor sosi primii turi┼čti FOTO

 

Poveste din vremurile ├«n care rom├ónii s─âraci trebuiau s─â cear─â voie ├«n scris, la prim─ârie, s─â-┼či cumpere ├«nc─âl┼ú─âminteUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite