Mandatele a doi consilieri locali PSD cu probleme de integritate, invalidate de instanţele din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două instanţe din Alba au invalidate mandatele a doi consilieri PSD pe motiv că au decizii definitive privind starea de incompatibilitate sau conflict de interese.

Dănuţ Bârzan, primar în exerciţiu al comunei Lupşa, respectiv Traian Ursaleş, fost primar al comunei Meteş şi fost consilier judeţean, nu vor fi nici consilieri locali în comunele menţionate după ce au pierdut alegerile pentru cea mai importantă funcţie din administraţia locală.

Judecătoria Câmpeni şi Judecătoria Alba Iulia au invalidat, joi şi vineri, mandatele acestora de consilier local. Motivele ţin de problemele semnalate instanţelor de către Agenţia Naţională de Integritate.

Ambii au fost candidaţi PSD şi au decizii definitive în justiţie privind constatarea stării de conflict de interese (Dănuţ Bârzan) şi incompatibilitate (Traian Ursaleş). 

”Respinge propunerea Secretarului General al Comunei Lupşa. Invalidează alegerea domnului BÂRZAN DĂNUŢ VASILE, membru al PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT în funcţia de consilier local al Comunei Lupşa. Comunică de îndată prezenta hotărâre Prefectului Judeţului Alba, secretarului general al Primăriei Lupşa şi domnului Bârzan Dănuţ Vasile. Cu drept de apel în termen de 3 zile de la comunicarea prezentei hotărâri. Apelul se depune la Judecătoria Cîmpeni sub sancţiunea nulităţii”, se precizează în minuta hotărârii de la Judecătoria Câmpeni. Cel mai probabil, cei doi aleşi vor contesta deciziile instanţelor de fond, iar cauzele vor fi transferate la Tribunalul Alba.

Primarul în funcţie din comuna Lupşa, Dănuţ Bîrzan (PSD) a pierdut, definitiv, în 17 septembrie 2018, procesul prin care a contestat raportul ANI prin care a fost identificat în conflict de interese. De asemenea, Traian Ursaleş a pierdut în februarie 2019 procesul prin care a constatat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate. Bârzan are interdicţie de a mai ocupa o funcţie publică până în 24 octombrie 2021, iar Traian Ursaleş până în 25 aprilie 2022.

Agenţia Naţională de Integritate a solicitat invalidarea mandatului şi în cazul primarului ales al oraşului Teiuş, Mirel Hălălai (PSD). Judecătoria Aiud a amânat decizia pentru luni, 19 octombrie 2020. 

Includerea primarului Hălălai pe această listă este surprinzătoare, în condiţiile în care acesta a fost achitat definitiv în 2018 pentru acuzaţia de conflict de interese, iar în ceea ce priveşte incompatibilitatea instanţa nu s-a pronunţat datorită faptului că s-a constatat lipsa unui act administrativ emis de ANI în acest scop. Motivul pentru care ANI a considerat că Mirel Hălălai este în incompatibilitate timp de 3 ani de la finalizarea mandatului este faptul că nu a contestat hotărârea Curţii de Apel din septembrie 2018. Ori, potrivit motivării instanţei, chiar ANI a solicitat anularea acţiunii pe motiv că documentul emis a reprezentat doar o sesizare a Parchetului, respectiv o informare a Instituţiei Prefectului şi nu un act administrativ care să poată fi cenzurat prin instanţa de contecios administrativ. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

FOTO VIDEO Transursoaia, drumul spectaculos din Apuseni care a dus la dezvoltarea turistică a zonei

 

Ministrul Transporturilor anunţă că la sfârşitul anului vom circula pe lotul 1 al Autostrăzii Sebeş-Turda

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite