INTERCEPTĂRI Fabricarea dosarului „Berbeceanu“: răzbunarea mafiotă a procurorilor

0
0

Rechizitoriul prin care anchetatorii comisarului-şef Traian Berbeceanu au fost deferiţi justiţiei dezvăluie o realitate greu de închipuit în România secolului XXI. Trei persoane plătite să apere interesele cetăţenilor – procurorii Ioan Mureşan şi Nicolaie Cean de la DIICOT Alba Iulia şi ofiţerul Alin Muntean de la BCCO Alba Iulia, au fabricat un dosar pentru a înlătura un poliţist ce devenise incomod pentru interesele lor.

Rechizitoriul a devenit public după ce instanţa de la ÎCCJ a admis actele de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii, primul termen fiind stabilit în 15 octombrie. Pentru a-şi duce la îndeplinire ”misiunea”, Mureşan, Cean şi Munteau au angrenat în ”războiul” lor o veritabilă ”armată” de persoane, în special infractori cercetaţi de fostul şef al BCCO Alba Iulia în diferite dosare, dar şi alţi poliţişti, procurori, avocaţi, grefieri, unii implicaţi fără să îşi dea seama în acest scenariu. Cei mai mulţi şi-au modificat delcaraţiile în faţa procurorilor DNA.

Neînţelegerile dintre cele două părţi datează de mai mulţi ani, dar momentul de cumpănă în care gruparea Mureşan – Cean – Muntean a decis înlăturarea comisarului Berbeceanu a fost în august 2012, după decesul şefului Serviciului de combatere a criminalităţii economico-financiare. Procurorul Mureşan, care era şef al DIICOT Alba Iulia, l-a dorit pe Muntean în postul respectiv, dar Berbeceanu a refuzat. În plus, şeful BCCO derula deja o operaţiune de informare a superiorilor din Bucureşti cu privire la fapte ilegale pe care le-ar fi iniţiat procurorii de la DIICOT. Manevra decisă de cei trei inculpaţi a fost ca anchetele în trei dosare importante să fie canalizată înspre implicarea comisarului Berbeceanu în protejarea infractorilor. ”Inculpaţii au procedat la divizarea anchetei penale în aceste cauze, în sensul că, în paralel cu obiectul declarat al dosarelor respective, au condus cercetările şi în sensul obţinerii unor probe împotriva lui Traian Berbeceanu”, se afirmă în rechizitoriu.

”Exact ce i-am dorit, pantofi de lac şi vată în nas”

Cercetarea DNA în acest dosar a început în iulie 2013, după ce raportul trimis de Berbeceanu şefului Poliţiei Române a fost transmis procurorilor. Imediat au fost obţinute şi autorizaţii de interceptare, motiv pentru care sunt prezente în rechizitoriu numeroase convorbiri telefonice între inculpaţi sau cu persoane din anturajul lor. Una dintre acestea relevă o discuţie din 30 septembrie 2013, între Nicolaie Cean şi Cristian Opruţa, apropiat şi partener de vânătoare al procurorului Mureşan. Cei doi discutau despre situaţia lui Traian Berbeceanu:

Cean: Să-l ierte Dumnezeu şi să-l hodinească!

Opruţa: Pe fiecare cum facem.

Cean: Exact ce i-am dorit, pantofi de lac şi vată în nas.

Opruţa: Cred că Alin (Alin Muntean – n.r.) face chef, ha?!

Cean: Ar fi cazul, că vrusei să-l sun, cu pretenu, cu vecinu, cu Stelică: «Hai să-l sunăm pe Alin, poate dă de băut, bem şi noi un şpriţ azi pe undeva.»

Opruţa: Înseamnă că o câştigat celălalt bătălia, dacă…

Cean: Da, da, aşa o fi.

Opruţa: El îi în război, înseamnă că o câştigat celălalt războiul…

Cean: Aşa-i, că o zis: ori, ori. Ori el, ori el!

Opruţa: Ori la bal, ori la spital.

Cean: Ori la bal, ori la spital. I-o spus clar.

Opruţa: Pe noi ne bagă la puşcărie şi pe ăla îl termină... Mânca-mi-ar…, că el nici nu ştie, vorbeşte de mine. Păi de ce dracu să mă bage pe mine la puşcărie, bată-l Dumnezeu!”

În 30 septembrie 2013, procurorul Ioan Mureşan a decis că conexeze la o singură cauză toate actele de cercetare efectuate împotriva poliţistului pentru a da „greutate dosarului, în ideea de a suplini lipsa probelor şi indiciilor pentru fiecare faptă în parte”. În perioada 02 – 14 octombrie 2013, Mureşan a procedat, pentru fundamentarea acuzării, la audierea a patru martori cu identitate protejată: Nicolaie Cean, un prieten al acestuia - Aurel Rişcuţă, ofiţerul de poliţie Claudiu Mariş şi Simina Lazăr, fosta amantă a interlopului Cristian Litera. Urmare a acestor operaţiuni, fostul şef al DIICOT Alba Iulia a decis începerea urmăririi penale împotriva poliţistului şi reţinerea acestuia în 24 octombrie 2013.

Martorii-infractori, obligaţi să declare împotriva lui Berbeceanu

Unul dintre martorii cheie împotriva lui Berbeceanu a fost Cristian Litera, fost bodyguard al afaceristului Alin Simota, cercetat şi judecat în mai multe dosare penale. În declaraţia dată la DNA, Litera a recunoscut că a minţit în afirmaţiile împotriva lui Traian Berbeceanu: ”Arăt faptul că procurorul Mureşan mi-a spus, cu ocazia declaraţiei de martor pe care mi-a luat-o, să nu mai pomenesc numele lui Pitulescu (ofiţer de poliţie – n.r.)... Procurorul Chirilă (procuror DIICOT Costel Chirilă – n.r.) insista să-i spun despre ofiţerul BCCO cu care colaboram, eu întrebându-l direct: «dumneavoastră pe Berbeceanu îl vreţi?», răspunsul fiind: «acum ţi-ai dat seama?!»… aveam interesul să iasă bine cauza, întrucât văzusem ce se doreşte şi orice lucru care nu era spus «aşa cum trebuie» putea însemna rămânerea în arest a soţiei mele încă o perioadă”.

De asemenea, omul de afaceri Titus Biriescu reţinut în acelaşi timp cu Berbeceanu, a spus că i-au fost transmise anterior arestării semnale în privinţa posibilităţii de a-i fi uşurată situaţia, dacă va fi de acord să dea declaraţii incriminatoare la adresa lui Berbeceanu Traian. Biriescu a mai declarat că a fost supus unor presiuni de către Mureşan şi Muntean, care i-au comunicat că are probleme, însă dacă le spune „ceva” despre Berbeceanu Traian, nu va mai avea nici o problemă. 

Comisarul şef Traian Berbeceanu, fost comandant al BCCO Alba Iulia

Traian Berbeceanu la DNA FOTO Mediafax

Un alt martor pe lângă care s-au făcut presiuni să declare împotriva comisarului-şef a fost Dorin Cupeţiu, trimis în judecată într-un dosar cu infracţiuni economice. „Munteanu Alin mi-a spus că o să stau în arest încă 4 luni. Mi-a spus să recunosc cine mi-a zis de percheziţie, dacă nu cumva Traian Berbeceanu. I-am răspuns că nu şi că nici nu îl cunosc, vorbind cu el doar la percheziţia din 8.10.2012. În 31.12.2012, în jurul orei 13-13.30 a venit la arest Alin Munteanu şi mi-a spus că îi pare rău că sunt acolo şi că «am căzut ca musca în lapte», a reluat filmul percheziţiei şi m-a întrebat din nou de Berbeceanu. În 21.03.2013 procurorul Mureşan şi Munteanu m-au întrebat din nou de percheziţie, iar eu le-am spus că «pe cine vor să bage în rahat», iar ei mi-au spus că mă vor lăsa în libertate dacă spun de Berbeceanu. Eu le-am spus să scrie ei declaraţia, dar că în instanţă voi spune adevărul, ei nefiind de acord. De fiecare dată, când eram chemat la audieri, cu sau fără avocat, cei doi mi-au spus că dacă scriu ce vor ei, Mureşan mă va pune în libertate”, a declarat Cupeţiu pentru DNA. În final, Dorin Cupeţiu nu a răspuns ”solicitării” de semna o declaraţie împotriva poliţistului.

Regie de film cu mesaj de ameninţare

O veritabilă regie a fost pusă la cale în ceea ce priveşte martorul Ovidiu Ioiescu, zis Pera, un alt infractor cercetat de Berbeceanu. Acesta a fost chemat de Alin Muntean care i-a dat două mesaje scrise pe o coală albă pe care trebuia să le trimită la două numere de telefon, dintre care unul era numărul personal. ”Muntean Alin mi-a spus că primul text trebuia să mi-l trimit mie, iar cel de al doilea la un număr de telefon care era scris pe foaie, după care să-l contactez pe el să-i spun de mesaj”, a declarat Ovidiu Ioiescu. Mesajul pe care a trebuit să şi-l trimită pe telefonul propriu a fost următorul: „nu ai făcut bine ce ai făcut că ai dat declaraţie împotriva lui Berbeceanu că ca el mai suntem mulţi afară şi că nu o să fie bine de tine că o să ajungi lângă duşmanul tău Litera şi să mă duc să dau declaraţii la procurorul Mircea Adrian de la Deva şi să fac un denunţ că s-au făcut presiuni asupra mea să declar de Berbeceanu de către Muntean şi Mureşan”

Alin Muntean şi Ioan Mureşan la sediul DNA Bucureşti

image

Regia pusa la care de Muntean a fost ca ulterior transmiterii şi primirii mesajului, Ioiescu să îl sune pentru a-i spune că a fost ameninţat. Al doilea mesaj („te-ai bucurat că ai fost la percheziţie că ar fi fost corect să nu mergi”) a fost trimis unui poliţist din IPJ Hunedoara, care, probabil, a participat la percheziţia la domiciliul lui Traian Berbeceanu. ”Am făcut exact ce mi-a spus Muntean Alin: am dat cele două sms-uri, unul mie, iar celălalt către numărul indicat, iar ulterior am distrus cartela şi biletul pe care era scris textul sms-urilor, conform indicaţiilor lui Muntean Alin. Conform celor stabilite cu Muntean Alin, anterior trimiterii mesajelor, l-am contactat pentru a-i spune că am primit un mesaj de ameninţare”, a mai spus martorul. Ioiescu a fost chemat imediat la DIICOT Alba Iulia unde a dat o declaraţie cu privire la ”ameninţarea” primită pe telefon.

”Misiunea” procurorului Nicolaie Cean

Nicolaie Cean a avut ca misiune aducerea la declaraţii, la DIICOT Alba Iulia, a unor martori care să declare împotriva poliţistului. Unul dintre aceştia a fost Aurel Rişcuţă, fost poliţist, în prezent pensionat. În 7 octombrie 2013, Cean a luat legătura cu Mureşan Ioan (Neluţu) , cu care a purtat următorul dialog:

Neluţu: Da?

Cean Nicolaie: Servus, Neluţu, ce faci?

Neluţu: Salut. Da uite pe acasă.

Cean Nicolaie: Mâine, pe la prânz unde eşti, plecat pe undeva? Ai ceva treabă?

Neluţu: Nu. Îs la birou.

Cean Nicolaie: Eşti la birou? Bine atunci. Pe la cât zici mâine, 12, 1?

Neluţu: 12, cât îi convine!

Cean Nicolaie: Uite, la 12 vine cineva la tine. Vine cineva şi intră direct la tine.

Neluţu: Bine, perfect, nici o problemă, direct să vină.

Cean Nicolaie: Bine, dragă, ciao.

Neluţu: Bine, ciao.” 

Acest telefon a fost dat după ce, cu puţin timp înainte, inc. Cean Nicolaie discutase cu martorul Rişcuţă Aurel, stabilind să se întâlnească a doua zi dimineaţa. În ziua următoare, Ioan Mureşan poartă următoarea conversaţie cu Cean Nicolaie:

Neluţu: Da, salut!

Cean Nicolaie: Acuma... Ciao. Acuma umblam să-l caut pe ăstalalt. Mă sună omul de la Deva. Numa' acuma poate pleca; dacă este urgent, vine azi, dacă nu...

Neluţu: Da!

Cean Nicolaie: Dacă nu, vine mâine dimineaţă. Cum zici tu.

Neluţu: Nu mai amâna; urgent, să plece acuma, că-s aicea şi stau cât trăbă.

Cean Nicolaie: Bine, vine acuma, că el de aia...

Neluţu: Nu mai amâna, că cine ştie ce se întâmplă şi îi urgenţă, chiar îi urgenţă.

Cean Nicolaie: Gata, o fugit, pleacă, aşteaptă că vine. I-am spus:" Intră la poartă" spune că-i aşteptat la tine, nu-l mai legitimează, nu mai nimic.

Neluţu: Perfect. Am lăsat vorbă, da.

Cean Nicolaie: Bine, dragă, uite acuma. Ciao.

Neluţu: Merci fain.

Întâlnirea lui Ioan Mureşan cu martorul Rişcuţă Aurel a avut loc, iar după discuţie, la 9.10.2013, martorul l-a contactat pe Cean Nicolaie pentru a se interesa dacă procurorul a fost „mulţumit” de cele declarate.  

Rişcuţă Aurel: No, vorbişi cu ex-şeful tău astăzi?

Cean Nicolaie: Da, da, te aşteaptă.

Rişcuţă Aurel: O fost mulţumit de ce i-am povestit?

Cean Nicolaie: Foarte mulţumit şi te aşteaptă. 

Ca urmare, Rişcuţă Aurel a formulat şi declaraţia scrisă, la 14.10.2013, cu identitate protejată.

După publicitatea creată în jurul cazului Berbeceanu, martorul Rişcuţă Aurel şi-a exprimat îngrijorarea de a nu păţi ceva din cauza declaraţiei date, rugându-l pe prietenul său Cean Nicolaie să vorbească cu „Neluţu”, ca să „nu păţim dracului ceva”. Procurorul Cean nu a avut succes în toate demersurile sale de a găsi martori împotriva lui Berbeceanu. Elocventă este o discuţie purtată cu Alin Muntean în 8 octombrie 2013:

Cean Nicolaie: Da, am discutat cu omul ăsta şi o venit el, dar ea nu, nici cum, n-am nici o şansă, nici nu m-o mai sunat, nici nu mi-o mai răspuns, nimic! Pe cuvânt, nu ştiu ce să mai zic. Cred şi... dar degeaba, uite că nu reuşesc nici cum să o conving.

Muntean Alin: Dar bun, nu să dea declaraţie, dar măcar să ne convingem că aşa o fost.

Cean Nicolaie: Na uite asta fac atunci, o iau de mână şi o aduc, pe cuvânt de onoare.

Muntean Alin: Deci nu-i mai ia declaraţie, asta e! Am înţeles că nu se poate, dar să avem noi convingerea.

Cean Nicolaie: Pe cuvânt de onoare că asta fac, uite fac.

Muntean Alin: Atâta... că de aia mi-o zis domnul Mureşan, am discutat azi cu el şi am zis na, vedeţi că deja sunt nişte chestii şi ca să nu greşim, no nu mai putem să ne folosim nici telefoanele! Că de aia nu mai sun de pe al meu.

Cean Nicolaie: Te cred şi mie mi-e groază, că şi eu ştii cum am sunat-o şi am vorbit, am o rezonanţă cu ea în telefon de înnebuneşti!

Muntean Alin: Nu! Nu-i nici o problemă, că nu le poate folosi, că nu le are legal! Deci nu le poate folosi, degeaba! Poate să fie...

Cean Nicolaie: Îs de acord cu tine Alin, dar...

Muntean Alin: Aşa că...

Cean Nicolaie: Bun, mă descurc.

Muntean Alin: Ideea e că... o zis domnul Mureşan dacă nu, să mă duc, să vin eu cu ea dimineaţă sau să discut, dar luaţi-o cu dumneavoastră, că-i cel mai ok, discutăm numai. Nu i se…

Cean Nicolaie: Lasă că o conving să vină.

Persoana vizată nu a mai ajuns să dea declaraţie la momentul respectiv.

În 4 octombrie 2013, Cean şi Mureşan discută despre urgenţa efectuării unor audieri în legătură cu o persoană din Deva:

Neluţu: Da? Rămâne pe luni?

Cean Nicolaie: Mă duc duminică seară până la ea acasă, să vorbesc cu ea.

Neluţu: Hai, mă, că te rog frumos!

Cean Nicolaie: Nu tre' să mă rogi, Neluţu, nu tre' să mă rogi, dar uite că... mă gândeam eu, când s-o codit prima dată, că-mi face... dar mă duc. Tu ai vorbit ceva cu avocatul, cu Muntean? Nu?

Neluţu: Nu, ce să discut? Nici vorbă.

Cean Nicolaie: Bine.

Neluţu: Nu, Doamne fereşte! Eu nici nu îl ştiu.

Cean Nicolaie: Bine, dragă, bun.

Neluţu: Aşa, după nume, de la tine, dar eu nu îl ştiu, în rest.

Cean Nicolaie: Bun, bine.

Neluţu: Te rog frumos, rezolv-o!

Cean Nicolaie: Încerc, mă dau în cap, mă dau în cap, înţelegi tu?

Neluţu: Mergem după ea, o aducem, facem tot ce trăbă.

Cean Nicolaie: Am înţeles. Bine, dragă, te sun, ciao.

”Raportându-ne la modul în care inculpaţii Mureşan Ioan şi Muntean Alin Mirel au obţinut probele împotriva persoanei vătămate Berbeceanu Traian, la maniera abuzivă de redactare a declaraţiilor unor martori, la folosirea unor procese-verbale de investigaţii cu menţiuni nereale, denaturate ori incomplete, la interpretarea forţată sau superficială a unor dispoziţii de drept penal substanţial care reglementează conţinutul infracţiunilor reţinute în sarcina lui Berbeceanu Traian, se constată că punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva acestuia şi măsura preventivă a reţinerii pe 24 de ore, au fost dispuse de către inc. Mureşan Ioan, cu complicitatea inc. Muntean Alin Mirel,  cunoscând că Berbeceanu Traian este nevinovat”, se mai afirmă în rechizitoriul procurorilor DNA. Cei trei inculpaţi trimişi în judecată au susţinut permanent că sunt nevinovaţi.

Rechizitoriul DNA împotriva inculpaţilor Ioan Mureşan, Muntean Alin şi Nicolaie Cean a devenit public după ce instanţa de la ÎCCJ a admis dosarul de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii, stabilind un prim termen în 15 octombrie 2014. Menţionăm că stabilirea vinovăţiei sau nevinovăţiei inculpaţilor este atributul exclusiv al instanţei de judecată. Până la un verdict final, cei trei se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

Citiţi şi:

Anchetatorii comisarului Berbeceanu, trimişi în judecată. Procurorul Ioan Mureşan este acuzat de represiune nedreaptă şi abuz în serviciu

VIDEO Comisarul Traian Berbeceanu a scăpat de măsurile restrictive. Curtea de Apel Alba a respins contestaţia DIICOT

VIDEO Comisarul Traian Berbeceanu, desemnat ”poliţistul anului 2013” de sindicatul naţional SNPPC

UPDATE Procurorul Nicolaie Cean, urmărit penal în dosarul ”Berbeceanu”, a contestat măsura controlului judiciar

Şeful DIICOT Alba Iulia, procurorul Ioan Mureşan, urmărit penal şi pus sub control judiciar în dosarul Berbeceanu

Mai multe - Alba Iulia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite