Înșelăciune nouă: „taxa de trecere a frontierei“. Cât a plătit o femeie pentru un colet cu bijuterii

0
Publicat:

O femeie din Sebeş a fost victima unei înşelăciuni, după ce ar fi virat 332 de euro drept „taxă de trecere a frontierei" pentru un aşa-zis colet cu bijuterii ce i-ar fi fost trimis de către un pretins medic dintr-o ţară din Orientul Mijlociu.

Infractorii cibernetici au reușit să le înșele pe cele două femei FOTO Freepick
Infractorii cibernetici au reușit să le înșele pe cele două femei FOTO Freepick

IPJ Alba prezintă două cazuri de înșelăciune în mediul online, pentru a atrage atenţia cu privire la uşurinţa cu care cetăţenii pot să cadă în plasa escrocilor.

Un prim caz este cel al unei femei din Alba Iulia care a sesizat poliţiei faptul că a accesat un joc, prin intermediul unei reţele de socializare, iar la scurt timp a primit o notificare prin care era anunţată că a câştigat 300.000 de euro, bani pe care îi va primi, prin curier, la domiciliu.

Escrocii i-au cerut să vireze, într-un cont bancar, suma de 250 de lei, reprezentând o aşa zisă taxă de înregistrare. Mai apoi, a fost notificată cu privire la faptul că şoferul a fost oprit la vamă, iar pentru a putea trece este nevoie ca femeia să depună, în cont, 500 de lei. Din fericire, aceasta a realizat că este victima unei infracţiuni şi nu a dat curs celei din urmă solicitări", se menţionează în comunicatul IPJ Alba.

O altă situaţie a fost sesizată de către o femeie din Sebeş, care a spus că a primit, pe telefonul mobil, un mesaj, din partea unei persoane care s-a dat drept medic într-o ţară din Orientul Mijlociu şi care i-a comunicat că doreşte să îi trimită un colet cu bijuterii şi alte valori.

A sesizat poliția după o săptămână

„Ulterior, femeia a fost contactată, telefonic, de o femeie care i-a spus că este curier şi care i-a solicitat să transfere, printr-un serviciu online, suma de 332 de euro, care ar fi reprezentat taxa de trecere a frontierei a coletului preţios. După aproximativ o săptămână de aşteptare, femeia şi-a dat seama că a fost înşelată şi a sesizat poliţia", se precizează în comunicat.

În ambele cazuri, poliţiştii fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

„Stimaţi cetăţeni, un mesaj care vă spune că sunteţi norocosul câştigător al unei sume importante de bani sau a unor bunuri extrem de valoroase are în spate, cu siguranţă, escroci care încearcă să pună mâna pe economiile dumneavoastră! Folosindu-se de diverse scenarii, aceştia vor încerca să vă determine să viraţi, în conturile lor, sume de bani sau vor încerca să intre în posesia datelor personale şi a datelor cardurilor dumneavoastră bancare", atrag atenţia poliţiştii.

Aceştia le solicită oamenilor să fie vigilenţi şi să se gândească la faptul că nimeni nu dă bani sau bijuterii preţioase în mod gratuit.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite