Imagini pentru filmul biografic „Exploratorul“, înregistrate în Gheţarul de la Scărişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa a filmat în Gheţarul de la Scărişoara
Echipa a filmat în Gheţarul de la Scărişoara

O echipă de cineaşti pasionaţi, care realizează un film documentar de lung metraj despre viaţa şi activitatea lui Emil Racoviţă cu titlul „Exploratorul“, au vizitat două peşteri din judeţul Alba, cercetate de-a lungul anilor de marele savant.

Echipa a luat cadre din Gheţarul de la Scărişoara şi din Gheţarul Zgurăşti aflate pe teritoriul administrativ al comunei Gârda de Sus. Echipa s-a întors, recent, din Antarctica, unde a filmat, de asemenea, pe urmele exploratorului Emil Racoviţă. Este condusă de Gabor Xantus regizor şi realizator de filme documentare la TVR, profesor universitar la Facultatea de teatru şi televiziune din cadrul Universităţii Babes - Bolyai, Cluj. Director de imagine este Aron Xantus.

„În urmă cu 15 ani m-am hotărât să realizez un film biografic postum, plecând pe urmele marelui savant, prin munţii Apuseni, prin Europa Occidentală până în Antarctica. Recent ne-am întors din Antarctica şi iată, iar ne aflam în mijlocul gheţurilor. Probabil că şi Emil Racovita avea această atracţie nostalgică, poate romantică, după calatoria în Antarctica, dorea să găsească din nou gheaţă. Aici în Gheţarul de la Scărişoara a găsit acel mediu, care era cu mult mai aproape de el, şi probabil că aici a retrăit acele superbe şi fascinante zile pe care le-a petrecut în Antarctica”, a declarat regizorul Gabor Xantus. Filmul se bucură de sprijinul prof. dr. Gheorghe Racoviţă, autorul, printre altele, a unei biografii despre cunoscutul om de ştiinţă.

Echipa a filmat în Gheţarul de la Scărişoara

Click pe poză pentru galerie foto

Documentarul este produs de Fundaţia Arte Vizuale, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Coproducator este Terra Incognita ONG. Partener media este The National Geographic Magazine Romania. Pentru filmări, echipa are aprobarea Comisiei Monumentelor Naturii a Academiei Romane şi a Parcului Natural Apuseni. La filmari au participat şi membri ai Asociaţiei Speologice Sfinx Garda, care au ajutat şi au pus la dispoziţie materialul tehnic speologic şi de iluminare necesar.

Ghetarul Scarisoara, aflat în comuna Gârda de Sus este cel mai important obiectiv turistic Monument al Naturii din Romania şi se afla în Parcul Natural Apuseni. Iluminarea a fost refacuta de curand cu LED-uri şi pune în evidenţă formaţiunile de gheaţă transparentă care se formează primavara, când aerul rece captiv în peştera reîngheaţă apa care pătrunde de la suprafaţă în urma topirii zăpezii

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite